Změna DPH a smlouvy s operátory. Máte nárok je vypovědět?

9

Od příštího roku může dojít ke změně sazby DPH a v této souvislosti se změna může promítnout i do cen za tarify u operátorů. Český telekomunikační úřad proto vydává informaci, v jakých případech můžete s operátorem ukončit smlouvu bez hrozby sankce.

V základě se rozlišují dvě změny, které se nemusejí týkat pouze cen, ale také například doby trvání smlouvy, platebních podmínek nebo podmínek limitu FUP při využívání internetu.

ČTÚ

Změna související jen s DPH

V případě, že podnikatel (např. operátor) v oblasti elektronických komunikací nezmění vlastní cenu služby (tedy cenu bez DPH) a k navýšení nebo snížení výsledné ceny (ceny s DPH) dojde pouze v důsledku změny sazby DPH, je tato změna vynucena změnou právní úpravy. Účastníkovi proto zásadně nevzniká právo smlouvu na poskytování služeb elektronických komunikací bez sankce ukončit.

Změna ze strany operátora

V případě, že podnikatel (např. operátor) změní vlastní cenu služby (tedy cenu bez DPH), pak – bez ohledu na to, zda se do výsledné ceny promítne i případná změna sazby DPH – je povinen umožnit účastníkovi ukončit smlouvu bez sankce. A to proto, že změna ceny služby, která slouží jako daňový základ pro výpočet daně z přidané hodnoty, nebyla vynucena změnou právní úpravy, v tomto případě změnou sazby DPH. Jedná se tak o standardní obchodní rozhodnutí podnikatele, na které se vztahují příslušné zákonné povinnosti. Mezi ně patří povinnost nejméně jeden měsíc před nabytím účinnosti změny smlouvy uveřejnit informaci o změně smlouvy v každé provozovně podnikatele a způsobem umožňujícím dálkový přístup. Dále mezi ně patří povinnost informovat o změně smlouvy účastníka, a to způsobem, který si účastník zvolil pro zasílání vyúčtování. A v případě, že dochází ke změně podstatných náležitostí smlouvy, či ke změně jiných ustanovení, která vedou ke zhoršení postavení účastníka, musí ho podnikatel prokazatelně informovat o jeho právu bez sankce ukončit smlouvu, a to ke dni nabytí účinnosti příslušné změny.

Pokud si tedy výše zmíněné situace shrneme, můžeme říci, že v případě pouhé změny sazby DPH, nemáte možnost vypovědět smlouvu, aniž byste museli platit sankci za předčasné dostoupení od smlouvy. Pokud však operátor spojí zvýšená sazby s DPH s dalšími změnami (další zvýšení ceny, délka smlouvy, či další podmínky), musí vás nejen měsíc dopředu náležitě informovat, ale také máte možnost od smlouvy odstoupit, aniž by vám hrozila sankce.

Zdroj: TZ ČTÚ

Diskuze ke článku
SkyMan
Oni si to (operátoři) stejně zařídí tak, aby nikdo odejít nemohl ... :)
tupaorc
...k navýšení nebo snížení výsledné ceny (ceny s DPH) ....
stačí když operátor nebude měnit ceny bez DPH ani na jednu stranu a je hotovo
Ales
Pokud vim tak nejde o to ze se vysledna cena (bez dph) snizi nebo zvysi, ale proste se zmeni a tim uz vznika narok na odstoupeni. To ze to je levnejsi nemusi byt "vyhodnejsi"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze