Operátoři nás odírají. Dle NKÚ má ČR jedny z nejvyšších cen za volání a data

10
Operátoři nás odírají. Dle NKÚ má ČR jedny z nejvyšších cen za volání a data
Fotografie: pixabay.com
  • Vyšší ceny má v průměru již pouze Maďarsko
  • Kýžený efekt nepřinesla v roce 2020 aukce kmitočtů
  • Neomezený tarif s 20 GB vycházel v roce 2021 průměrně na více než 1 800 Kč

Ceny mobilních služeb jsou na českém trhu dlouhodobě velkým problémem. Dlouhá léta platí český zákazník výrazně více než v drtivé většině států v Evropské unii. Mnohokrát mělo dojít ke zlepšení na straně koncových cen, případně na straně počtu klasických operátorů, kdy by vyšší konkurence opět mohla přispět ke snížení cen. Ničeho jsme se bohužel nedočkali, což nyní potvrzuje i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ten se zaměřil na to, jak v letech 2018 až 2022 nakládal Český telekomunikační úřad (ČTÚ) s financemi a majetkem státu.

Zatímco ve vybraných oblastech hospodaření nezjistil nedostatky z hlediska účelnosti a hospodárnosti výdajů, kontroloři upozornili, že aukce kmitočtů rádiového spektra, kterou ČTÚ uspořádal v roce 2020, nenaplnila očekávání. Aukce měla především přinést snížení ceny mobilních dat a zvýšení konkurence na trhu. Jak ale průzkum ukázal, nic z toho se nestalo. V roce 2021 byly v České republice ceny mobilního volání a mobilních dat jedny z nejvyšších v celé Evropě. Zoufalost celé situace pak dokresluje fakt, že zamýšlený příchod nového operátora nedopadl a nové kmitočty si rozdělila stávající operátorská trojka. I kvůli tomu se ČTÚ nepodařilo státu přinést očekáváný 7miliarodvý příjem. Aukce vynesla jen 5,6 miliard Kč.


Enormně vysoké ceny mobilních služeb na českém trhu potvrzuje nejen šetření NKÚ, ale také studie zpracovaná pro Evropskou komisi. Ze srovnání např. vyplývá, že zatímco v Polsku, Německu a Rakousku cena balíčku obsahujícího 100 volání (188 minut) a 2 GB dat činila v průměru 338 Kč, zákazníky v ČR stál stejný balíček 1 151 Kč. Vyšší cena (o 17 Kč) byla už jen v Maďarsku. V přehledném průzkumu NKÚ si lze porovnat různé balíčky. Vypíchnout lze ten nejvyšší, který obsahuje neomezené volání a 20 GB dat, který v roce 2021 průměrně vyšel na 1 887 Kč. Vyšší cenu platí jen zákazníci v Maďarsku a Řecku. Naopak například v Rakousku za tentýž balíček nezaplatí v průměru ani tisíc korun a v Polsku dokonce jen 449 Kč.


Diskuze ke článku
Karel Kahovec
Karel Kahovec
To je mi ale novinka, to jsem netušil... :-)

Předpokládám že současná diletantská vláda z toho má leda srandu.
Porydge Covername
Porydge Covername
A pak mi vypráví jak mi to musí ještě zdražit. Děkuju, O2! 🖕🏻 A tady je ještě pro můj bývalý T-Mobile, o nic lepší...🖕🏻
Lukáš Frantík Frantál
Lukáš Frantík Frantál
No nevim. Já sem vcelku s tim co mám, spokojen. I když nikdo mi to věřit nechce, kolik platim :-D Ale to je mi celkem jedno :-)
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Kde pořád berou ty průměrné ceny? 20 gb za 1.800 Kč v roce 2021? Wtf?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze