Od Palmu přes Symbian až k Androidu: 20 let mobilních operačních systémů

Od Palmu přes Symbian až k Androidu: 20 let mobilních operačních systémů
Fotografie: fanzlive.com
  • Mobilním operačním systémům v roce 1999 dominoval PalmOS s téměř 75% podílem
  • Jeho nadvláda skončila až v roce 2003, sesadil jej Symbian
  • K poslední změně v čele žebříčku došlo na přelomu let 2010 a 2011

Možná se to nemusí zdát, ale mobilní operační systémy tu jsou s námi takřka od počátku věků mobilních telefonů. Ice Universe nyní na Instagramu nasdílel zajímavé video mapující vývoj tržního podílu jednotlivých operačních systémů od roku 1999 až do konce roku 2019. Máme tak unikátní možnost se podívat, jak se v posledních dvou dekádách měnily operační systémy, které jsme používali.

Na úvod si více připomeneme rok 1999, kdy žádný z dnešních operačních systémů neexistoval. Přesto můžeme mezi současným stavem a rokem 1999 najít jednu paralelu. Trhu jednoznačně dominoval PalmOS s podílem téměř 75 %, druhý Windows Mobile držel jen zhruba 14 %. Další dva sledované systémy (Symbian a BlackBerry OS) nedokázaly ani společnými silami dosáhnout na 1% tržní podíl. Přelom milénia znamenal rychlý pád PalmOS a nástup Windows Mobile, avšak i tak se pořadí na konci roku 2011 neměnilo. Systém Palmu držel 50% podíl, Microsoft měl na mobilech 31 %. Již brzy se však mělo mnohé změnit.

V roce 2001 se totiž k velkému nástupu nadechl Symbian, a to zejména díky příchodu několika klíčových telefonů. Dorazila například Nokia 9210 nebo Nokia 7650. Na přelomu roku 2002 a 2003 už měl Symbian téměř 30% podíl a předehnal Windows Mobile. O necelý půl rok později se Symbian stává jedničkou. Začátkem roku 2007 přichází zásadní změna v podobě příchodu systému iOS od Applu. Mimochodem v té době držel Symbian více než 61% tržní podíl – více již nikdy neměl. Zbylí tři konkurenti (PalmOS, Windows Mobile a BlackBerry OS) se pohybovali vždy kolem 10 % podílu. Ačkoliv to tak možná nevypadalo, nástup iOS a především pak Androidu na konci roku 2008 předznamenal ústup Symbianu.

Pokud se na video podíváte celé, jistě vám neunikne opravdu bleskový nárůst tržního podílu Androidu počínaje rokem 2010. Na konci tohoto roku také došlo ke střídání v čele žebříčku, kdy pomyslné prvenství převzal právě Android. První místo již Android nikdy nepustil a zřejmě ještě nějaký ten rok nepustí. Od konce roku 2011 se nemění ani druhá pozice, kterou drží iOS. Duo Android a iOS má v součtu stabilně více než 95% podíl. Nový hráč se přihlásil až v roce 2017, kdy se v grafu objevuje KaiOS. Jeho podíl postupně narostl na zhruba 4 %, avšak v jeho případě je nutné říci, že KaiOS je určen pro levnější telefony s klávesnicí a rozhodně výhledově vedoucí duo neohrozí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze