KaiOS žije, JioPhone Prima 4G je novinkou s možností záznamu HD videa

KaiOS žije, JioPhone Prima 4G je novinkou s možností záznamu HD videa
Fotografie: Jio
  • Telefon je osazen 2,4" QVGA displejem a alfanumerickou klávesnicí
  • Nechybí 4GB interní paměť i podpora paměťovek
  • Podporovány jsou aplikace WhatsApp, Google Mapy či YouTube

Klasickým telefonům ještě rozhodně neodzvonilo, což dokazuje novinka od výrobce Jio, která byla představena a je nabízena skrze obchod Amazon. Jmenuje se JioPhone Prima 4G a na první pohled připomíná telefony z první dekády 21. století. Máme zde 2,4palcový LCD displej s tradičním QVGA rozlišením. Ten samozřejmě není dotykový, ale to vůbec nevadí. Ovládání totiž obstará alfanumerická klávesnice a blok funkčních kláves pod displejem. Máme zde kruhovou čtyřsměrnou klávesu s potvrzovacím středem, dvě kontextová tlačítka a nakonec i klávesy pro uskutečnění a ukončení hovoru.

Jio JioPhone Prima

Podstatnou částí výbavy je operační systém KaiOS, který můžete znát například z několika Nokií od společnosti HMD Global. Jedná se o poměrně zdařilý operační systém fungující s klávesnicí, avšak i vlastním obchodem a umožňující instalací aplikací. Do telefonu tak dostanete kupříkladu WhatsApp, YouTube nebo Google Mapy. O alespoň slušnou svižnost se postará konektivita skrze sítě 4G a jsou podporovány i kvalitní hovory v rámci VoLTE. O procesoru se výrobce nezmiňuje, známe však operační paměť, která je 512MB. Interní 4GB paměť je rozšiřitelná paměťovou kartou o velikosti až 128 GB. Telefon tak hravě poslouží i jako přehrávač hudby, k čemuž mu nechybí 3,5mm jack. Dodejme, že se dostalo i na FM rádio.

Jio JioPhone Prima

U konektorů můžeme ještě zůstat, neboť pro nabíjení a spojení s počítačem slouží obstarožní microUSB. Pokud se podivujete nad jeho přítomností, možná se vám vše vyjasní, jakmile dodáme, že telefon míří primárně na indický trh, kde z pochopitelných důvodů nařízení Evropské unie nemá žádné dopady. Tím však stále není vyloučeno, že se JioPhone Prima 4G nepodívá i mimo Indii.

Jio JioPhone Prima

Z další výbavy můžeme jmenovat podporu Bluetooth 5.0 a baterii s kapacitou 1 800 mAh. S ohledem na malý displej lze očekávat, že se bude výdrž pohybovat minimálně kolem 4 až 5 dnů. Za zmínku stojí i dvojice VGA fotoaparátů, jeden je na zádech, druhý na čelní straně. Trošku paradoxně však zadní fotoaparát umí natáčet video v HD (720p) rozlišení. Na indickém trhu se telefon nabízí za v přepočtu necelých tisíc korun i s daní.

Technické parametry Jio JioPhone Prima

Kompletní specifikace
Konstrukce123 × 56 × 16 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), video: 1 280 × 720 px
Chipset
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémKaiOS
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, ?
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze