Cesta do pravěku. Vyzkoušejte si více než 500 aplikací pro Palm OS

Cesta do pravěku. Vyzkoušejte si více než 500 aplikací pro Palm OS
Fotografie: archive.org
  • Na archive.org byla zprovozněna knihovna aplikací pro Pam OS
  • V prohlížeči si tak můžete vyzkoušet, jak vypadal „kapesní“ operační systém a jeho aplikace před čtvrt stoletím

Historie operačních systému pro mobilní, respektive kapesní, zařízení je mnohem delší než od prvního iPhonu. V první dekádě milénia jasně dominovala Nokia a její variace Symbianu, na nějž mnozí vzpomínají s nostalgií. A i v devadesátých letech existovalo něco, co dnešní chytré telefony více než připomínalo. Těmto zařízením se říkalo elektronické osobní asistenty (PDA).

Zařízení s černobílým, ale dotykovým telefonem se obešla i bez připojení k internetu. S „velkým počítačem“ jste je synchronizovali pomocí kabelu a kolébky, později se objevila možnost připojit je k internetu je pomocí telefonu, infraportu a vytáčeného připojení. Mezi typické zástupce této éry patří britská značka Psion, ale co do tržního podílu výrazně dominoval Palm. Jeho vizionářský přístup spočíval například v tom, že se na rozdíl od Psionů obešel bez klávesnice a pouze s dotykovou obrazovkou, kam se například text zadával speciálními tahy.


Ať už si na dané období chcete nostalgicky zavzpomínat, nebo si udělat představu, jak to tehdy vypadalo, máte jedinečnou možnost. A nemusíte kvůli tomu složitě shánět nebo oživovat starý hardware. Archivář Jason Scott přidal do internetového archivu archive.org databázi aplikací pro Palm OS. Celkem je zde k nahlédnutí asi 560 programů a jejich seznam se pomalu rozrůstá. CloudpilotEmu totiž umožňuje procházet systémem Palm OS. Databázi můžete dokonce spustit z telefonu a k dispozici je plná podpora systému rozpoznávání rukopisu Graffiti společnosti Palm.

Při zkoumání toho, jak tehdy vypadaly aplikace, najdeme spoustu paralel mezi tehdejším „pravěkem“ a dnešní dobou. I když se jedná o omezený výběr, je s podivem, jak velkou škálu činností software pokrývá. Obzvláště bohatá je pak nabídka v oblasti her a jiných možností ukrácení volného času.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze