Obchod Play obsahoval tisíce nebezpečných napodobenin reálných aplikací

4
Obchod Play obsahoval tisíce nebezpečných napodobenin reálných aplikací
Fotografie: pixabay.com
  • Mezi nejčastěji napodobované patří Temple Run nebo Hill Climb Racing
  • Podle Googlu narostl počet zamítnutých aplikací oproti loňskému roku o více než 55 %

Vědci z University of Sydney společně s týmem z organizace Data61 objevili během posledních dvou let přes dva tisíce podvodných či jinak škodlivých aplikací v Obchodě Play. K tomuto zjištění došli prověřením více než milionu aplikací dostupných v Obchodě Play, přičemž narazili na velké množství aplikací napodobujících jejich originální předlohy, které obsahovaly škodlivý malware. Jiné napodobeniny aplikací zase vyžadovaly přístup k citlivým datům. Mnoho takovýchto aplikací lze rozpoznat po nainstalování, ovšem i zkušený uživatel může mít problém je odlišit před samotnou instalací. Hry jako Temple Run, Free Flow nebo Hill Climb Racing přitom patří mezi jedny z nejvíce napodobovaných.

Výzkumníci využili k identifikování vizuálně podobných aplikací ikon a částečně zkopírovaných popisků u desítek tisíc aplikací v Obchodě Play neuronovou sít. Výsledkem jejich snažení bylo odhalení 49 608 potenciálních napodobenin známých aplikací a použitím databáze VirusTotal bylo zjištěno, že 7 246 z nich se řadí mezi nebezpečné a 2 040 z nich bylo označeno za vysoce rizikové. 1 565 aplikací navíc vyžaduje přístup k citlivým datům a 1 407 obsahovalo vložené knihovny třetích stran.

Aplikace, které byly součástí nálezů této studie, byly již odstraněny z Obchodu Play, většina navíc ještě před zveřejněním výsledků studie, neboť si na ně uživatelé stěžovali přímo u Googlu. Zaměstnanci internetového giganta se přitom nechali slyšet, že počet zamítnutých aplikací narostl oproti loňskému roku o více než 55 %. V roce 2018 představili řadu nových opatření, která mají chránit uživatele před škodlivými aplikacemi a odstranit je ještě předtím, než si aplikaci někdo stáhne.

Diskuze ke článku
Kvalitka
No je vidět, že ten jejich revoluční Play Protect funguje na jedničku
Mio
Koľko ešte tých trapasov bude, kým sa Google začne hýbať?
htcjirka
htcjirka
Jak jinak, argumentace, ze Android ma tolik aplikaci.. ano ma, tuny balastu v Play. Kontrola mizerna.
Lukáš
Třeba hill climb racing 3 ještě nesmazali. Přitom je to od jiného studia než jednička a dvojka. Zato čtyřku ostatní čísla (už si nepamatuji jaká ale vím že tam byla) smazali.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze