Pozdě, ale přece. Android R obdrží podporu rolujících screenshotů

Pozdě, ale přece. Android R obdrží podporu rolujících screenshotů
Fotografie: pixabay.com
  • Implementaci funkce do Androidu R na Twitteru potvrdil viceprezident oddělení vývoje pro Android, Dave Burke
  • Rolující screenshoty v současnosti podporují mimo jiné nadstavby od Xiaomi, Huawei či Samsungu

Veliké množství uživatelů stále preferuje čistý Android bez zbytečného bloatwaru. V některých případech však může být čistý Android paradoxně méně schopný než výrobci upravené nadstavby, které s sebou mnohdy přináší různé užitečné funkce, které Android sám o sobě nezná. I nadstavby tak mají své výhody, a někteří uživatelé je proto preferují. Mezi takovéto funkce se rozhodně dá zařadit také pořizování rolujících screenshotů (obrázků, které zachycují aktuální obrazovku). Ty totiž doposud u čistého Androidu chyběly. To by se mělo postupem času změnit, ale brzy to bohužel nebude.

Jak již bylo zmíněno, funkce, které dnes u smartphonů s Androidem považujeme za zcela běžné a nacházejí se i v čisté verzi Androidu, byly dříve výsadou konkrétního výrobce smartphonů a dané nadstavby. Jako zajímavý příklad lze uvést funkci zobrazení dvou aplikací na obrazovce, kterou jako první zvládal Samsung Galaxy Note 3. V rámci své nadstavby ji představil již v roce 2014 na Androidu ve verzi 4.3 Jelly Bean. Oficiálně se však rozdvojená obrazovka dostala na smartphony až s příchodem Androidu 7 Nougat o dva roky později.

Podobný osud stihne údajně i rolující screenshoty. Viceprezident oddělení vývoje pro Android, Dave Burke, ve svém tweetu uvedl, že mají v současnosti tuto užitečnou funkci na seznamu položek, které chtějí implementovat do Androidu R. Před ním však dorazí ještě Android Q a než se nové funkce dočkáme i v čisté verzi Androidu, nějakou tu chvíli to ještě potrvá. Rolující screenshoty naštěstí v současnosti podporuje množství výrobců, mezi které se řadí například Xiaomi, Huawei či Samsung, takže ji spousta uživatelů již běžně používá. V případě čistého Androidu tak platí klasické rčení pozdě, ale přece.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze