Nový operační systém BlackBerry 10: kompletní představení

Kanadská společnost BlackBerry, nově již žádný RIM, včera nepředstavila jen dva nové telefony, ale také zbrusu nový operační systém BlackBerry 10. Ten například nabízí ovládání zcela bez potřeby tlačítek a samozřejmě se liší i jeho vzhled od starších verzí. Dnes se tedy nový systém blíže představíme.

Odemykací obrazovka

Začít nemůžeme nikdy jinde než na odemykací obrazovce. Ta ze začátku vypadá zcela klasicky, zobrazuje samozřejmě čas a datum, chybět nebude ani výpis zmeškaných událostí, na které vás dále upozorní i LED dioda. K odemčení slouží první gesto. Prstem potáhnete ze spodního okraje displeje nahoru. Velmi efektně vypadá přechod z odemykací obrazovky na pohotovostní. Zbývá doplnit, že z odemykací obrazovky bude možný přímý vstup do aplikace fotoaparátu.

BlackBerry Z10 a Q10 - první modely s OS BlackBerry 10

Pohotovostní displej a hlavní menu

U operačního systému BlackBerry 10 se nesetkáme s jasně definovanou pohotovostní obrazovkou a hlavním menu a vše hodně připomíná operační systém Meego. Po odemčení se dostanete na první obrazovku se zástupci všech aplikací. Mezi nimi se pohybujete horizontálně a všechny ikonky lze libovolně přeskládat. Pokud nějakou aplikaci spustíte, minimalizujete ji gestem, které je podobné gestu při odemknutí, opět tahem prstu ze spodní části displeje nahoru. Aplikace se přemění do jakési dlaždice a zařadí se na první stránku, tedy před stránky s aplikacemi a dokonce se se promění v jakýsi aktivní widget, který zobrazuje základní informace. To je opravdu velmi šikovné.

Nepřehlédněte podrobná preview

Další gestem je tah z levé strany displeje směrem do středu. Tím se dostanete k velmi užitečné novince, která dostala jméno BlackBerry Hub. Jde vlastně o centrum veškerého dění, tedy v podstatě přehled všech událostí a notifikační centrum. A BlackBerry se neomezilo jen na zmeškaná volání či zprávy. Na jednom místě najdete také dění z e-mailů, sociálních sítí a dalších případných aplikací. Hub je navíc propracován mnohem hlouběji a k mnoha detailům se tak dostanete, aniž byste museli danou aplikaci otevírat. Příkladem budiž pozvánka na událost z Facebooku. Kompletní detaily si prohlédnete právě v BlackBerry Hubu, bez nutnosti navigace mimo BlackBerry Hub.

U BlackBerry Hubu ještě částečně zůstaneme, neboť se dostáváme k novince BlackBerry Peek. Ta umožňuje kdykoliv nakouknout do BlackBerry Hubu, aniž byste museli například přerušit aktuální práci. Jak to funguje? Začátek je stejný, jako minimalizace aplikace do dlaždice. Jen se při pohybu od spodní části displeje zastavíte zhruba uprostřed. Při levém okraji se v ten moment objeví lišta, na které jsou ikonky jednotlivých aplikací a u nich případně čísla, značící počet nových událostí. Poté stačí prst opět stáhnout dolů a pokračujete například v přehrávání videa.

Postupně odkrýváme gesta ze všech stran displeje. Další se nachází na horní straně. Tahem směrem dolů totiž vysunete lištu, která zdánlivě připomíná informační lištu z Androidu. Žádné informace zde však nejsou, ty se nacházejí v již zmíněném BlackBerry Hubu. V této horní liště se nachází možnosti rychlého spuštění Wi-Fi, Bluetooth či změny profilů.

Multitasking

Zmíněné dlaždice jsou jakousi náhradou za widgety. Po minimalizování aplikace totiž nedojde k jejímu zastavení, ale aplikace běží dál. Stejně jako například na stolním počítači. Jde tedy o opravdový multitasking. Na dlaždici pak vidíte důležité informace z dané aplikace, což už jsem předeslal výše. K uzavření aplikace slouží křížek v pravém spodním rohu na každé dlaždici. Dlaždic může být samozřejmě více, na displej se vměstnají čtyři, k dalším se dostanete vertikálním pohybem dolů. Vzhledem k tomu, že jak BlackBerry Z10, tak Q10 mají 2GB RAM, neměl by být s multitaskingem sebemenší problém. Na druhou stranu, souběžně může běžet jen 8 aplikací, takže RAM paměť opravdu vyčerpáte jen těžko.

Nové prostředí jsme vyzkoušeli: Představení BlackBerry 10 se blíží: přehled očekávaných novinek

BlackBerry Flow, jak výrobce opravdovému multitaskingu říká, se tedy do značné míry liší od podoby multitaskingu, který dnes vídáme u Androidu, iOS nebo Windows Phone. Logicky vás asi napadá, že neustále běžící aplikace budou náročné na baterii. Do značné míry bude uživatel muset dávat pozor na to, co nechává spuštěné. Na hodnocení je však ještě brzy a výdrž baterie a chování systému budeme moci zhodnotit až v recenzích telefonů.

BlackBerry Remember

Praktickým pomocníkem bude také aplikace BB Remember, která spojuje ve složkách veškeré důležité dokumenty a informace, jako jsou zápisky v kalendáři, poznámky, události a jiné. Ty si přehledně roztřídíte do složek, ať už osobních, nebo pracovních, a máte dokonalý přehled o tom, co vás čeká a na co nesmíte zapomenout.

Rychlé psaní

Jelikož je například BlackBerry Z10 celo dotykové, přepracoval výrobce také klávesnici. Ta je samozřejmě typu QWERTY, ale psaní se může do značné míry lišit od toho, které známe doposud. Jistě znáte nápovědy, kdy telefon hádá, co asi chcete napsat. Jednotlivé návrhy slov pak zobrazuje v řádku nad klávesnicí.

BlackBerry šlo mnohem dále a návrhy jsou zobrazeny přímo mezi klávesami, respektive tou klávesou, kterou chcete napsat. Příkladem může být napsání slova Ahoj. Po napsání písmena A se u písmena H objeví Ahoj. Poté stačí „háčko“ švihem přesunout nahoru a dojde k automatickému napsání celého slova. Slovník se navíc neustále učí a správně odhaduje, jak jdou slova za sebou ve větě. Po nějaké době by tedy psaní mělo být velmi rychlé.

Editor fotografií a videa

Nová BlackBerry s operačním systémem BlackBerry 10 budou již v základu obsahovat praktický editor vašich fotografií. Pokročilé úpravy ale spíše nečekejte. Jde o rychlé úpravy vašich snímků ve stylu Instagramu a jejich následné sdílení na sociální sítě. Ruku v ruce přijde vhod také aplikace BlackBerry Story, ve které si naopak snadno upravíte a sestříháte vaše videa.

Fotoaparát a BBM

Šikovná funkce přibyla také ve fotoaparátu. BlackBerry ji nazvalo Time Shift Mode. Využití najde především ve chvílích, kdy budete fotografovat početnější skupinku lidí. Všichni víme, jak je těžké je všechny naráz donutit nemrkat a v lepším případě vykouzlit úsměv na tváři. Pomocí Funkce Time Shift dojde k okamžitému pořízení několika snímků a vy si pak jednoduše vyberete tu, která se nejlépe povedla. Dokonce si lze vybrat konkrétní obličeje a u každého zvlášť vybrat moment, ve kterém se tvářil nejlépe a poté všechny obličeje zkombinovat do ideálního celku. Něco podobného přinesla také Nokia u svých Lumií s funkcí Smart Shoot.

Vylepšení se dočkala aplikace BlackBerry Messenger. Posílání různých věcí a videohovory byly samozřejmostí již dříve. Nově je ale možné sdílet i vaši pracovní plochu. Druhá strana tak v reálném čase uvidí vaše aplikace, případně dokumenty a obrázky, které ji chcete ukázat, ale není zapotřebí je přímo posílat.

BlackBerry Balance

Novinkou BlackBerry Balance chce výrobce oslovit všechny, kteří řeší používání pracovního a soukromého telefonu. Pomocí BlackBerry Balance si jednoduše přepnete mezi pracovním a soukromím prostředím. Změní se aplikace, pozadí, jednoduše vše, co si nastavíte. Zároveň však dokáží na pozadí běžet aplikace z pracovního prostředí, ačkoliv vy budete zrovna využívat soukromé prostředí. Spuštěné aplikace v režimu práce jsou symbolizovány malým kufříkem v rohu dlaždice.

Přepnutí mezi režimy lze provést jedním švihem prstu. Tím dostanete přístup do unikátního menu, seznamu aplikací a oblastí systému, přizpůsobí se rozložení položek a změní se například i tapeta.

Jak je tedy vidět, novinek je opravdu hodně a celý systém je od základu nový a inovativní. Bude zajímavé sledovat, jak si dosavadní uživatelé BlackBerry, a převážně konzervativnější lidé, zvyknout na zcela jiné ovládání. BlackBerry hned při startu překvapilo také tím, že je ihned dostupných 70 tisíc aplikací v BlackBerry Worldu, přičemž všichni víme, že pro úspěch systému je dostatek aplikací důležitý. BlackBerry 10 je bezpochyby zajímavý systém, který se v mnohém odlišuje od konkurence a v mnoha věcech je zcela unikátní. Nyní ale čeká BlackBerry ještě těžší část celé práce, a to sice přesvědčení uživatelů k přechodu a získání určitého tržního podílu.

Jak se vám nové BlackBerry 10 líbí? Jste současnými uživateli některého z telefonů BlackBerry, případně dokázali byste si představit přechod z Androidu, iOS nebo Windows Phone na tuto novinku?

Diskuze ke článku
rura
Dnes som bol v carphone warehouse aby som ich videl z blizka ...su to dizajnovo naozaj velmi pekne kusky ...velmi nakazlive...ale musim sa priznat ze z ovladania telefonu som bol uplny "jelen" ..mozno je to preto ze som nikdy nemal BB tak ze je to pre mna nieco uplne nove ....ale ked si clovek zvykne tak to musi byt super ...trosku ma prekvapil dost zasekany a mrznuci os ....mozno to bola chyba iba v tomto ukazkovom telefone ale dost ma to sklamalo ...inac su to naozaj velmi pekne fony a hlavne Z 10 v bielej farbe bol super ...ma niekto z vas skusenosti z os blackberry? Je to naozaj take pomale a zasekane?
Fry ddy
Tak Z10 jsem zvažoval koupit, ale asi z toho nic nebude. Ikdyž BlackBerry hodně fandím, recenze na The Verge naznačuje, že to zas taková sláva asi nebude. Diskvalifikovat tento nádherný mobil může taky podprůměrná baterie 1800mAh, prý hrozné mapy, navíc jen nastojáka, ikdyž to se dá napravit. Větší počet zpráv prý problém s mazáním, z webu prý nejde streamovat třeba video. Bude problémů asi víc a je vidět, že i oni se chyb v OS nevyhnuli. Jo, rychlé aktualizace snad ke spokojenosti mnohých napraví první chybky, já jim ale tu trestuhodně slabou baterii odpouštět nehodlám. No slabá je, potvrzuje to i recenze. Toho,kdo navrhl a schválil její kapacitu bych vyznam.., vlastně ne, vyhodil!
Fre ddy
Když ty negativní zprávy nebudou pravdivé, budu jen rád, BlackBerry přeji úspěch!.. ale ta baterka mohla být alespoň 2100mAh, proklamovaná z neofic.zdrojů
Grom51
Tady je zahraniční recenze i s videem, a po velkém počátečním nadšení, jsem docela zklamán po odhalení docela zásadních neduh systému :((((

http://www.theverge.com/2013/1/30/3929760/blackberry-z10-review

Asi zůstanu u Jailbreak iOS.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze