BlackBerry Z10 oficiálně: ostružina, která bude chtít dobýt svět

Před chvílí se světu představil nový systém BlackBerry 10 a s ním i dvojice čerstvých přídavků do rodiny smartphonů – modely Z10 a Q10. Zajímavějším z dvojice je právě první jmenovaný, jelikož poprvé přináší velký dotykový displej se systémem BB 10, ale také pořádný kus operační paměti, dvoujádrový procesor, HD displej, elegantní design, NFC a 8 Mpx fotoaparát.

HD displej, kompaktní rozměry a vysoký výkon

Na rozdíl od modelu Q10, který se spíše snaží hrát na nostalgickou notu, je plnou revolucí právě Z10, který zplna využije všech funkcí nové generace platformy BlackBerry 10. Design působí poněkud skromně, nechybí mu však stylově řezané hrany a tělo telefonu je velmi tenké, v pase má pouze 9 milimetrů. Kompletní rozměry pak činí 130 x 65 x 9 milimetrů. Zadní strana je pěkně texturovaná, takže se pohodlně drží v ruce a je příjemná na omak. Přístroji vévodí především 4,2 palcový LCD displej s rozlišením 1280 x 768 pixelů a skvělou jemností s hustotou 356 bodů na palec. Zde je vidět, že BlackBerry se nežene za obrovskými úhlopříčkami a zůstává ještě poměrně při zemi.

Ostružina se lví silou

V útrobách přístroji tluče dvoujádrový procesor Snapdragon s taktem 1,5 GHz, kterému asistuje grafika Adreno 225 a potěší také lví operační paměť o velikosti 2 GB, kterou rozhodně budou uživatelé potřebovat. BB10 je totiž systém plně postavený na multi-taskingu a svižném pohybu mezi aplikacemi, které jsou vždy k dispozici. Nechybí ani 16 GB interního úložiště a slot pro paměťové karty microSD.

Na zadní straně lze najít 8Mpx fotoaparát s přisvětlovací LED diodou, který dokáže také natáčet FullHD video. Potěší plná paleta nastavení a funkcí včetně vychytávky Time-Shift, která dovoluje vybrat během focení ten nejlepší výraz postavy posouváním časové křivky. Můžete tak například vybrat snímek z před dvou vteřin, kdy se váš kamarád tvářil na fotografii lépe. Vepředu pak naleznete 2Mpx kamerku pro videohovory se schopností natáčet HD video.

Závěrem nelze nezmínit vyměnitelnou 1800 mAh baterii a bohatou konektivitu včetně microUSB, Bluetooth 4.0, microHDMI, Wi-Fi a NFC.

BlackBerry 10 se představuje

V centru dění je však především nová generace operačního systému BB 10 a některé velmi praktické funkce, které s ním uživatelé nového Z10 dostanou. BB Hub je centrem všeho dění , protože sdružuje notifikace ze všech aplikací jako jsou email, zprávy, sociální sítě a mnohé další. Navíc k mnoha detailům notifikací se dostanete přímo v Hubu, bez nutnosti otevírat jednotlivé aplikace. Detaily události z Facebooku si tak prohlédnete rychle v notifikačním centru bez zdlouhavého přepínání do aplikace.

S notifikacemi souvisí také funkce BlackBerry Peek. Díky ní můžete kdykoliv z jakékoliv aplikace jen nahlédnout pomocí jednoduchého gesta, zda nepřibyly nové notifikace, bez nutnosti aplikaci ukončovat nebo například přerušovat přehrávání videa. BlackBerry vyzdvihuje novou filozofii pohybu po prostředí pouze pomocí gest, Z10ka totiž nemá žádná tlačítka. Důležité je zmínit i BlackBerry Flow, tedy real-time multitasking s možností okamžitého přepínání mezi aplikacemi pomocí gest. Můžete tedy sledovat video a rychle odpovědět na zprávu, případně smazat email či odkliknout požadavek na Facebooku.

Praktickým pomocníkem bude také aplikace BB Remember, která spojuje ve složkách veškeré důležité dokumenty a informace, jako jsou zápisky v kalendáři, poznámky, události a jiné. Ty si přehledně roztřídíte do složek, ať už osobních, nebo pracovních, a máte dokonalý přehled o tom, co vás čeká a na co nesmíte zapomenout. Také samotný systém lze jedním švihem prstu přepnout z osobního režimu do pracovního, a naopak. Tím dostanete přístup do unikátního menu, seznamu aplikací a oblastí systému, přizpůsobí se rozložení položek a změní se například i tapeta. Přitom ale mohou aplikace spuštěné v jednom z režimů koexistovat a běžet současně.

Vylepšení se najdou takřka na všech frontách. Velmi příjemně překvapila nová a chytřejší prediktivní klávesnice s funkcí "švihu slov" a jednoduchým přepínáním mezi jednotlivými druhy klávesnice, jazyky a s inteligentním slovníkem prediktivního psaní. Zaujal také dále editor fotografií, tvůrce videí BB Story, rychlý internetový prohlížeč a vše, na co jsou uživatelé BlackBerry zvyklí. Jako předzvěst dnešní akce byl také spuštěn nový online obchod BB World s více jak 70 tisíci unikátních aplikací ke stažení.

BlackBerry Z10 v černé a bílé barvě se na světových trzích začne objevovat počínaje zítřkem, a to u vybraných operátorů. Napřed dorazí do Velké Británie, poté 5. února do Kanady a 10. února do Spojených Arabských Emirátů. V USA se začne prodávat až v březnu, k nám se nejspíše dostane krátce poté.

Technické parametry BlackBerry Z10

Kompletní specifikace
Konstrukce130 × 65,6 × 9,7 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,2" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2013,

Zdroje: blogs.blackberry.com, blogs.blackberry.com, us.blackberry.com

Diskuze ke článku
Lukáš
Dobrý den,
vaše konkurence uvádí TI OMAP 4470, 2100 mAH, Bluetooth 2.1, 8 mm tloušťka, 125 g váha.
Jak je to možné?Co je tedy správně?
MichFich
Dobry den, uz jsem se dopatral kdeceho o telefonu na crackberry a prilehlych strankach, ale zajimala by mne jedna vec. Kdo s ni prijde u nas prvni? Vodafone rekl, ze zarazeni nektereho z novych telefonu zvazuji v radech tydnu az mesicu ( coz je odpoved typu: nekdy ) O2 mlci, Tmobile jsem se zatim neptal a shopblackberry rekli ze predprodej bude asi na konci unora. Ma nekdo nejake dalsi info?
bEGBIE
Tuto vecicku by som si rad vyskusal, nieco by sa z toho hodilo aj do Androidu. Vyzera to hned z prvej na solidny software Windows sa ma co ucit.
daredevil
luxusní telefon.doufám,že rim půjde zas nahoru.rim je značka pro lidi co nemají telefón jen na kraviny,ale hlavně na práci.už se nemůžu dočkat až půjde do prodeje i u nás.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze