Představení BlackBerry 10 se blíží: přehled očekávaných novinek

Leden se nám již přehoupl do poslední třetiny a fanoušci značky BlackBerry již mohou odpočítávat na prstech svých rukou. Odpočítávají do 30. ledna, protože právě tento den bude světu oficiálně představena nová řada přístrojů s operačním systémem BlackBerry 10. Připravili jsme si pro vás krátké shrnutí toho, co nás na konci ledna čeká.

Tento rok nás bezpochyby čeká mnoho zajímavých událostí. Veletrh CES 2013 je sice již za námi, nicméně čeká nás ještě MWC v Barceloně, představení nové vlajkové lodi společnosti Samsung, nové generace jablečných produktů a mnoho dalšího. Do kalendáře nejočekávanějších akcí letošního roku se dostal také RIM, který 30. ledna představí nejnovější zařízení svého portfolia s operačním systémem BlackBerry 10.

BlackBerry 10 – představení na BB 10 Dev Alpha B

V uplynulém roce kolovalo mnoho zvěstí o tom, že BlackBerry 10 bude takový a takový systém, že připravované modely budou tyhle a tamty nebo že RIM zkrátka zkrachuje. Některé informace se ukázaly jako zcela mylné, některé byly vedle jen trochu, ale mnoho informací se postupně ukazovalo jako čím dál pravděpodobnější. Pojďme si tedy dnes krátce shrnout, co na nás RIM vlastně s představením BlackBerry 10 zařízení chystá.

Nové přístroje BlackBerry Z10 a BlackBerry X10

Jisto jistě můžeme říci, že RIM na konci ledna představí především nové smartphony s operačním systémem BlackBerry 10. Tato informace je již několik týdnů potvrzená samotným CEO společnosti RIM, Thorstenem Heinsem. Dočkáme se představení celkem dvou modelů BlackBerry 10 - jeden bude plně dotykový a druhý s kombinací dotykového displeje a plnohodnotné QWERTY klávesnice.

První živé fotografie BlackBerry Z10

Prvně jmenovaný model by měl podle posledních informací nést označení BlackBerry Z10. Ovládání bude mít na starosti výhradně dotykový displej a BlackBerry Z10 by mělo zaujmout nejen novým operačním systémem BlackBerry 10, ale také svou hardwarovou výbavou. Poslední informace hovoří o výkonném dvou-jádrovém procesoru o taktu 1,5 GHz (TI OMAP 4470 nebo Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960), RAM o kapacitě 2 GB nebo vnitřní paměti 16 GB doplněnou o slot na paměťovou kartu.

První živé fotografie BlackBerry Z10

Dále BlackBerry Z10 nabídne 4,2" dotykový displej s rozlišením 1280x768 pixelů (jemnost 355 ppi), dvojicí kamer schopných nahrávat Full HD 1080p video (8Mpx + 2Mpx pro videohovory), podporu technologií NFC, GPS, 3G/4G a Wi-Fi a v neposlední řadě také baterii o kapacitě 1 800 nebo 2 100 mAh. Rozměry by pak měly být 129 x 65 x 8 mm a hmotnost 125 gramů.

Předpokládaná podoba BlackBerry X10

Druhý ze zmiňovaných modelů nese prozatímní označení BlackBerry X10 a kolem tohoto modelu je mnohem více tajností než u prvně jmenovaného. Jediné známé parametry tohoto modelu jsou prakticky hardwarová QWERTY klávesnice, čtvercový dotykový displej s rozlišením 720 × 720 pixelů a... A to je vlastně vše. Dále jsou to pouze čiré spekulace, ale je velice pravděpodobné, že výbava BlackBerry X10 bude velice podobná té, kterou nabídne model Z10. Neměl by tedy chybět dvoujádrový procesor vyrobený 28nm technologií, dostatek paměti RAM ani dvojice kamer se schopností záznamu videa ve vysokém rozlišení.

Nové funkce a budování ekosystému

RIM by se však kromě samotných smartphonů měl pravděpodobně zaměřit také na prezentaci nejrůznějších detailů samotné platformy BlackBerry 10. Uživatelé se dočkají mnoha zajímavých funkcí jako je například videoteleofonie s funkcí sdílení obrazovky, o které jsme vás informovali na webu BlackBerryCzech, nebo například bezdrátový přenos obrazu do vašeho televizoru. Svůj prostor si také jistě zaslouží funkce BlackBerry Balance, která unikátním způsobem dokáže uchovávat pracovní i soukromá data v jednom zařízení aniž by se tato data jakkoli ovlivňovala. Tato funkce bude jistě velice sledovaná hlavně u velkých společností, které na BlackBerry nedají dopustit.

Nové smartphony budou pravděpodobně hlavním tahákem celé akce, nicméně by neměly být tím posledním. RIM dlouhodobě pracuje na tom, aby se platforma BlackBerry 10 dostala do širokého spektra nejrůznějších zařízení od automobilů až po pokročilé počítačové systémy. Využít k tomu chce především velkou oblibu operačního systému QNX, který se stal základem pro celou platformu BlackBerry 10. Operační systém QNX již dnes nalezneme v celé řadě přístrojů napříč všemi odvětvími - od leteckého průmyslu, přes jaderné elektrárny a lékařské přístroje až po palubní počítačové systémy v automobilech. Zkrátka všude, kde je potřeba vysoký výkon, bezpečnost a stabilita.

Již zanedlouho bychom se tedy mohli dočkat například toho, že váš chytrý telefon v kapse bude podle záznamu v kalendáři vědět, kam chcete jet a po nastoupení do automobilu vám palubní počítač automaticky spustí navigaci na dané místo. Jak si inženýři z QNX představují takovou rozšířenou realitu si můžete prohlédnout ve videu výše. Rozhodně to vypadá zajímavě, co myslíte?

RIM pro nás na konci ledna chystá opravdu velice zajímavou akci a doufejme, že se naplní všechna naše očekávání. Jak vy se těšíte na BlackBerry 10 a myslíte si, že má tento operační systém šanci na úspěch? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi pod, článkem.

Galerie fotografií BlackBerry 10 Dev Alpha B

Diskuze ke článku
Panklasik
Jasně že se nemůžeme dočkat,už máme dost Androidu,iOs,doufám ,že to nepodělají jako ta asertivni CEO manažerka u HP s Web Os(Palm) anebo ten divý šéf Nokie,takže teď vyrábí telefony na kila....
Jan
BB je zajímavý mobil, designově velmi povedený.
Stanley
Musím říct, že mi rukama prošlo přes 80 telefonů a vyzkoušel jsem všechny možné systémy (windows mobile, meego, WP7, Android, symbian i blackberry, až jsem zakotvil u iOS). A i když jsem s iPhonem 5 nadmíru spokojen, byl bych ochoten ho za nové BB vyměnit. Vzhled telefonu - paráda, nový systém vypadá velmi nadějně a pokud se nebudou zaměřovat pouze na velké firmy a dají na něj dostatek aplikací - pokusit se kvalitou aplikací přiblížit iOS, může mít BB slušnou budoucnost. Androidí omalovánky jsou nacpané všude a nezískali si mě, windowsy jsou takové všelijaké, takže rád uvítám nový, kvalitní systém :)
Šmíd
Nevíte, kdy si ho budu moci koupit ??

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze