BlackBerry Q10: i s QWERTY klávesnicí to jde velmi moderně

Kanaďané v restartu svého businessu nehodlají zapomenout ani na dávný charakteristický znak BlackBerry, komunikátory s kvalitní hardwarovou QWERTY klávesnicí. Model s označením Q10 bude podle svých vlastností rozhodně důstojným přímým nástupcem starých řad Bold, Curve a dalších.

BlackBerry má dnes velký den a představuje simultánně v několika městech světa mnoho novinek. Klíčový je rozhodně od základu nově naprogramovaný operační systém BlackBerry OS 10, který překypuje doslova stovkami různých zajímavých funkcí. Výrobce představil i dva smartphony, které tuto novou platformu budou obsahovat. Kromě dotykového BlackBerry Z10, kterému jsme věnovali tento článek, se na světlo světa oficiálně dostal model s názvem BlackBerry Q10, o kterém se více dozvíte v následujících odstavcích níže.

Ryzí ostružina v nejlepší formě

Když se řekne BlackBerry, každý si ihned představí zaoblený telefon s displejem orientovaným na šířku a pod ním umístěnou QWERTY klávesnicí. Ano, tento design legendární kanadskou značku doprovází již mnoho let, a vypadá to, že přežije i velmi expanzivní nástup placek ovládaných pouze pomocí displeje.

BlackBerry Q10 designově přímo vychází z dosavadní vlajkové lodě kanadské značky, modelu BlackBerry Bold 9900. Zásadní rozdíl je ale v tom, že zatímco starší model pracoval s klávesnicí, která obsahovala spousty funkčních tlačítek a populárním optickým TrackPadem, novinka už má pouze tlačítka určená výhradně pro psaní SMS, e-mailů a všeho dalšího textu. Zbytek ovládání už bude kompletně zajišťovat displej a nový systém BlackBerry 10.

Šasi, tedy tělo telefonu, je vyrobeno z plastu, i když to platí jen z části. Například displej je celý pokryt speciálním edge-to-edge tvrzeným sklíčkem. Celý telefon pak obepíná pásek z nerezové oceli a na zadní straně je speciální sklíčko s názvem glass weave, které by mělo být odolnější, než obyčejný plast. Hmotnost se zřejmě kvůli kovovým prvkům vyšplhala na vyšší hodnotu 139 gramů. Ta ale určitě nebude zápornou vlastností, ale spíše přispěje k jistějšímu uchopení telefonu v ruce.

Už jsme zmiňovali, že displej bude hlavní a jediné centrum pro ovládání operačního systému. Proto musel být oproti starším ostružinovým smartphonům také řádně zvětšen. To se stalo, a AMOLED panel má od rohu do rohu celkový rozměr 3,1 palce. Můžeme čekat opravdu špičkové zobrazení, jelikož rozlišení bude 720×720 pixelů s jemností 331 ppi (počet pixelů na palec).

Nové BlackBerry Q10 na živo (Foto: engadget.com)

BlackBerry Q10 bude určitě nejvýkonnějším smartphonem své kategorie. Dvoujádrovým procesorem s taktem 1,5 GHz a 2 GB operační pamětí se totiž dnes nemůže chlubit ani leckterý pravý "dotykáč". Čipset má na svědomí americký Qualcomm, a kromě procesoru a RAMky obsahuje ještě 16 GB flash paměť, kterou lze dodatečně rozšířit pomocí microSD karet (až o 32 GB).

Konektivita bude velmi bohatá. Za konektory je přítomno microUSB, micro HDMI a 3,5 mm jack na sluchátka. Datové sítě pak zastupují technologie 2G GPRS/EDGE, 3G HSPA, LTE a Wi-Fi 802.11 a/b/g/n. Nechybí dále ani mnohoúčelový NFC čip (mobilní platby, posílání souborů, párování příslušenství) a Bluetooth 4.0.

Nový operační systém

Hlavní zájem ale samozřejmě u novinky nebude budit bezesporu dobrá hardwarová výbava. Spíše nás zajímá nový operační systém, nazvaný BlackBerry OS 10. Nyní tedy alespoň krátce shrňme ty nejdůležitější vlastnosti.

Nové uživatelské prostředí je založeno na platformě od firmy QNX Software, kterou už před delší dobou BlackBerry (dříve RIM) odkoupilo. Ovládání je velice moderní a intuitivní a nepotřebujete k němu téměř žádná tlačítka. Vše funguje na základě několika prostých gest. Nejdůležitějším gestem bude tah prstu zespodu nahoru (známé už z tabletů BlackBerry PlayBook), kterým vyvoláte multitasking, tedy nabídky aktuálně spuštěných aplikací. Jedním dechem musíme dodat, že se jedná o opravdový multitasking. To znamená, že aplikace, které minimalizujete a neukončíte i nadále poběží na pozadí.

Oficiální video

Důležitou inovací je dále třeba BlackBerry Hub, tedy centrum notifikací jako jsou příchozí zprávy, maily, změny na sociálních sítích, zmeškané hovory a další. Navíc k mnoha detailům notifikací se dostanete přímo v Hubu, bez nutnosti otevírat jednotlivé aplikace. Detaily události z Facebooku si tak prohlédnete rychle v notifikačním centru bez zdlouhavého přepínání do aplikace.

S notifikacemi souvisí také funkce BlackBerry Peek. Díky ní můžete kdykoliv z jakékoliv aplikace jen nahlédnout pomocí jednoduchého gesta, zda nepřibyly nové notifikace, bez nutnosti aplikaci ukončovat nebo například přerušovat přehrávání videa. BlackBerry vyzdvihuje novou filozofii pohybu po prostředí pouze pomocí gest a důležité tak je ještě jednou zmínit i BlackBerry Flow, tedy real-time multitasking s možností okamžitého přepínání mezi aplikacemi pomocí gest. Můžete tedy sledovat video a rychle odpovědět na zprávu, případně smazat email či odkliknout požadavek na Facebooku.

Praktickým pomocníkem bude také aplikace BB Remember, která spojuje ve složkách veškeré důležité dokumenty a informace, jako jsou zápisky v kalendáři, poznámky, události a jiné. Ty si přehledně roztřídíte do složek, ať už osobních, nebo pracovních, a máte dokonalý přehled o tom, co vás čeká a na co nesmíte zapomenout. Také samotný systém lze jedním švihem prstu přepnout z osobního režimu do pracovního, a naopak. Tím dostanete přístup do unikátního menu, seznamu aplikací a oblastí systému, přizpůsobí se rozložení položek a změní se například i tapeta. Přitom ale mohou aplikace spuštěné v jednom z režimů koexistovat a běžet současně. S tím vším souvisí také BlackBerry World, tedy nové centrum pro nákup aplikací, her, filmů i hudby. Už teď je pro nový systém dostupných více než 70 tisíc aplikací a her a nechybí ani ty nejznámější, včetně Foursquare, Soundhoundu, WhatsApp, Angry Birds, Skypu a dalších. O tom si ale v ČR můžeme nechat zatím jen zdát.

Dorazí na jaře

Sečteno podtrženo, BlackBerry Q10 je možná oním dobře vybaveným smartphonem s klávesnicí, na který čeká mnoho těch, kteří se doposud nesmířili s psaním na dotykových displejích. Není to ale jen o dobré klávesnici. Telefon určitě bude bodovat díky intuitivnímu operačnímu systému s mnoha novými funkcemi. Oficiální zahájení prodeje je plánováno na duben, cena tedy zatím nebyla upřesněna. Měla by být ale podobná, jako v případě modelu Z10, tedy zhruba 15 tisíc Kč.

Technické parametry BlackBerry Q10

Kompletní specifikace
Konstrukce119,6 × 66,8 × 10,3 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 3,1" (720 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:10 hodin
Dostupnostčerven 2013, 14 700 Kč
Diskuze ke článku
Majo B.
Tak to by slo :-) len nechcem vidiet tu cenu...
Crozz
tak tohle bych bral s Androidem
Tomogo
Pěkný, a koupil bych to, kdyby display byl o něco výš a přibyla další řada kláves.... takže zase čekám dál....
Raiden
Nevyoadá vůbec špatně jen se bojím že ta cena 10 000 je dost podsazená :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze