Nové OS od Applu a budoucnost telefonů i notebooků

mNews
Nové OS od Applu a budoucnost telefonů i notebooků
  • Apple představil novinky pro iOS, ale také ukázal zcela nový iPadOS
  • Hned několik výrobců představilo notebooky se dvěma displeji, společnosti Oppo a Xiaomi zase schovaly selfie kameru do displeje
  • mNews pravidelně přináší výběr těch nejzajímavějších novinek z uplynulého týdne

Apple na konferenci WWDC představil řadu nejen softwarových novinek. Ty se stanou naším prvním tématem. Pak se podíváme na budoucnost notebooků i telefonů. Vítejte u mNews.

Nové OS od Applu a budoucnost telefonů i notebooků – mNews

iOS 13 nabídne tmavý režim

Představený operační systém iOS 13 má v první řadě celý chod jako vždy zrychlit. Snad nejočekávanější novinkou se stal tmavý režim, který je podporován od map přes zprávy, přehrávač až po kalendář a notifikace. Mezi další novinky patří vylepšená klávesnice podporující psaní tahem prstu, editor fotografií a videí. No a krok se světem drží i Memoji, které nyní podporují makeup.

iPadOS dělá z tabletu počítač. Opět

O tom, jak má být iPad plnohodnotným pracovním nástrojem, mluví Apple každý rok. Nyní tomuto tvrzení jde vstříc novým operačním systémem iPadOS, který vychází z iOS a přidává pár užitečných funkcí pro velký displej. Tak třeba domovská obrazovka zobrazí víc informací a funkce Split View umožní multitasking v rámci jedné aplikace. Slide Over vám pak dá kontrolu nad celou řadou aplikací najednou. Nechybí nová gesta a pokročilejší práce se soubory.

Přichází notebooky se dvěma displeji

Možná se vám hned vybaví MacBook se svým TouchBarem, ale někteří výrobci myslí druhý displej na notebooku vážně. Představují si velkou zobrazovací plochu, která by sloužila podobně jako druhý displej u desktopu. Podobný koncept představily společnosti Intel, ASUS i HP. Využití najdete nejen při úpravě videa a fotek, ale třeba i u hraní her nebo streamování.

Oppo a Xiaomi fotí selfie přes displej

Problém s výřezy a vyjíždějícími selfie kamerami se dost možná brzy vyřeší. Jedním z teoretických řešení je kamera ukrytá pod displejem, který tak není ničím narušen. Značky Xiaomi a Oppo se na Twitteru pochlubily, že na tom již pracují. Do reálného nasazení bude potřeba ještě kvalitu fotografie značně vylepšit a ani jeden výrobce neuvedl odhad uvedení na trh.

Tento týden byl vážně nabitý k prasknutí, takže zůstává spousta zajímavých témat, na které tu nebyl čas. Vše samozřejmě najdete na mobilenet.cz.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze