iOS 13 přináší vymodlený tmavý režim, vylepšené aplikace i důraz na soukromí

23
iOS 13 přináší vymodlený tmavý režim, vylepšené aplikace i důraz na soukromí
Fotografie: Apple
  • Tvůrci iOS 13 slibují až o 30 % rychlejší odemykání pomocí Face ID
  • Systém konečně disponuje populárním tmavým režimem
  • Vylepšení se dočkala klávesnice i aplikace Mapy a Připomínky

Apple představil nový operační systém iOS 13, který podle Craiga Federighiho, senior viceprezidenta softwarové divize, představuje „další významný iOS“ a uživatelům přinese množství nových funkcí, jako je dlouho očekávaný tmavý režim, optimalizovaný běh systému a další.

Stejně jako u loňského iOS 12 Apple klade velký důraz na meziroční zlepšení výkonu. Klíčové je to zejména u starších zařízení, kde v minulosti příchod každé nové aktualizace znamenal pokles rychlosti systému. V souvislosti s nástupem iOS 13 byla slíbena vylepšení, jako je například o 30 % rychlejší odemykání obličejem nebo dvakrát rychlejší spouštění aplikací.

Tmavý režim

Tou nejvíce očekávanou novinkou byl populární tmavý režim, který zároveň představuje největší designovou proměnu od dob iOS 7. Tmavý režim má být navíc opravdu skvěle optimalizovaný a podporovat všechny aplikace včetně notifikací.

Vylepšená klávesnice

Apple po několika letech aktualizuje klávesnicí a přidává ji možnost psaní pomocí swipování. Apple tuto metodu zadávání textu pomocí přejíždění prstem po klávesnici nazývá „Quick Path“ a mnohé uživatele potěší, přestože se nejedná o nic převratného.

Připomínky

Další velkou proměnou si prošla aplikace Připomínky, která dostala nové možnosti filtrování a kompletní redesign. Apple rovněž lépe pracuje s umělou inteligencí. Pryč je také starý styl poznámkového bloku, který měl připomínat stránku s linkami.

iOS 13

Apple Mapy

Apple Mapy se s příchodem iOS 13 dočkají velkých změn. Apple aplikaci zcela předělal a v mapách se nyní budou zobrazovat pro uživatele smysluplnější data. Mapy budou zároveň obsahovat nový mód, který je v podstatě kopií Google Street View.

Apple Mapy

Důraz na soukromí

Soukromí hraje pro Apple důležitou roli. Nyní se mohou uživatelé rozhodnout poskytnout své údaje o poloze pouze během používání map. Apple rovněž představil novou funkci „Sign in with Apple“, která bude fungovat obdobně jako přihlašování do různých účtů skrze Google či Facebook účet. Uživatelé se budou moci přihlásit přes Face ID a vytvořit si nový účet, aniž by prozradili své osobní informace.

iOS 13

iMessage

Uživatelé iMessages budou nyní moci pořídit ke svému profilu obrázek a pojmenovat se ve stylu Facebook Messengeru nebo WhatsApp. Jako profilový obrázek budete moci použít i Memoji.

Nové možnosti editace fotografií a videí

Apple představil nové prostředí pro editování fotografií a videí. Uživatelé budou moci upravit stíny, kontrast, sytost, vyvážení bílé, ostrost a další. Videa budou moci uživatelé nově otáčet přímo na zařízení.

Přepracované Fotky

Apple rovněž ukázal, jak budeme v blízké budoucnosti pracovat s velkým množstvím fotografií, které v iPhonech máme. Fotky budete nově moci rozdělit podle dne, měsíce či roků a Apple vám naservíruje výběr těch nejlepších, alespoň dle jeho umělé inteligence. Elegantně vypadalo provázání klasických snímků s Live Photos a také videoklipy.

Funkce Find My

Funkce Find My Friends a Find My iPhone byly sloučeny do jedné aplikace s názvem „Find My“. Skrze ni mohou uživatelé i nadále vyhledat ztracená zařízení či přátele. Novinkou je pak možnost pomocí Bluetooth lokalizovat rovněž zařízení, která jsou offline. V případě, že například ztratíte svůj iPhone, jej může pomocí Bluetooth najít iPhone dalšího uživatele. Ten tuto informaci odešle na servery Applu, který následně informuje vás. Podle výrobce by mělo být takovéto vyhledávání a předávání informací zabezpečené a anonymní.

Úložiště

Operační systém iOS 13 bude nově podporovat možnost přenosu dat z SD paměťových karet a USB flash disků a importovat je do aplikace Soubory.

Diskuze ke článku
Mio
To kvôli aktualizácii aplikácií museli vydať novú verziu iOS? ????
htcjirka
htcjirka
No nene, boucháme šampaňské, po mnoha letech dohnal Apple konkurenci. Tomu říkám OS, vlastně chytřejší barevná kalkulačka, pardon.. :-D
Petr
Jj, tmavý režim... RIP Windows Mobile
Me
Tohle si trochu protiřečí ne? :D
"Uživatelé se budou moci přihlásit přes Face ID a vytvořit si nový účet, aniž by prozradili své osobní informace."

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze