Oppo a Xiaomi odkrývají budoucnost selfie kamerek. Budou přímo pod displejem

13
Oppo a Xiaomi odkrývají budoucnost selfie kamerek. Budou přímo pod displejem
  • Pod celistvou plochou obrazovky prototypu smartphonu od Oppa se ukrývá selfie kamerka
  • Podle viceprezidenta společnosti Oppo je v této fázi obtížné, aby kamerky pod displejem nabídly stejnou kvalitu jako běžné selfie fotoaparáty
  • Se svým řešením dnes přispěchalo i Xiaomi, které ukázalo prototyp vlajkového modelu Mi 9 s kamerkou integrovanou pod zobrazovací panel

Výřezy, výkroje nebo „notche“ – vícero označení, ale jeden stejný problém, kterým je narušení celistvé plochy displeje. I přesto, že jsou s námi již nějakou tu dobu, si mnozí uživatelé na výřezy stále nezvykli... a jiným se zase líbí. Do které skupiny se řadíte přitom není podstatné. Pokud jste se se jim však chtěli doposud vyhnout, museli jste vzít za vděk staromódními rámečky či sáhnout po některém z jiných řešení. Takovým může být například vyjíždějící kamerka, jakou se chlubí OnePlus 7 Pro nebo výsuvná konstrukce á la Xiaomi Mi MIX 3, displeje umístěné na obou stranách, což je stále spíše jen koncept, nebo například originální výklopný modul fotoaparátu, jaký jsme viděli u ASUSu ZenFone 6.

Každé z těchto řešení však zpravidla přichází s nějakými menšími či většími ústupky a dostatečný prostor pro umístění senzoru selfie fotoaparátu může leckdy scházet. Zdá se však, že Oppo konečně přišlo s řešením tohoto palčivého problému a povedlo se mu implementovat fotoaparát přímo pod samotný panel smartphonu.

Malou demonstrací řešení se pochlubil viceprezident společnosti, Brian Shen, který nejprve sdílel krátké video na weibo.com. Pod celistvou plochou obrazovky prototypu smartphonu na videu se ukrývá selfie kamerka. S návrhem tohoto řešení přišel před nějakou dobou i Samsung, který údajně něco podobného rovněž chystá, nicméně u očekávaného Samsungu Galaxy Note10 bychom se měli ještě setkat s běžným „průstřelem“.

Díky integraci selfie kamerky přímo pod zobrazovací panel se uživatelé nemusí obávat mechanického poškození či opotřebení, jako je tomu u výsuvných/výklopných řešení, a telefon by měl být díky tomu celkově odolnější. To znamená, že může disponovat například populární certifikací IP68.

V této fázi je obtížné, aby kamery pod displejem nabídly stejné výsledky jako běžné selfie fotoaparáty. Obvykle zde dochází k poklesu kvality“, tvrdí Brian Shen. „Ale žádná nová technologie není hned od začátku dokonalá“, dodal.

O několik minut později se dnes stejnou technologií pochlubilo Xiaomi. Prezident společnosti, Lin Bin, se podělil na Weibo o video, které bylo údajně natočeno minulý měsíc. V něm můžeme spatřit prototyp smartphonu Xiaomi Mi 9, který má selfie fotoaparát umístěný přímo pod zobrazovací panel. Ani od Xiaomi však nezaznělo žádné konkrétní datum uvedení této technologie na trh.

Diskuze ke článku
RRR
U Xiaomi to vypadá o dost líp. Už aby tady takový telefony byly!! Bye bye notch!
XYZ
To je pořád keců, že Čína jenom kopíruje a ejhle, najednou nám 2 čínské firmy ukazují něco, co bude mít Samsung za rok a Apple za 2 roky.
Carda
No a už jen zbývá vyrobit dokonalý mobil se 16:9 displejem kdybych byl výrobce hned do toho šel :)
cuon
na co to kemu je ? to selfií ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze