Zcela nový iPadOS chce udělat z vašeho tabletu počítač. Už zase

Zcela nový iPadOS chce udělat z vašeho tabletu počítač. Už zase
  • Apple v rámci WWDC představil odnož systému iOS pro iPady s označením iPadOS
  • Ten ztenčuje hranici mezi tablety a počítači
  • Apple zapracoval na lepším využití domovské obrazovky a dostalo se i na plnohodnotnější multitasking

Apple považuje iPady za pracovní nástroje bez kompromisů. O to se však v minulosti snažil nespočet výrobců a málokdo uspěl. Apple se však rozhodl, že zatlačí na pilu, a tak představil iPadOS, systém, který si bere to nejlepší z iOS a přidává několik šikovných funkcí navíc.

Nová domovská obrazovka

Domovská obrazovka byla přepracována tak, aby se na každou stránku vešlo více aplikací. Také si zde můžete přidat „Today View“, kde uvidíte všechny důležité zprávy, počasí, údaje z kalendáře a další. Stejně tak k nim můžete odsud rychle přistupovat, jedná se tedy o jakých „widget“.

Split View a Slide Over

Velká obrazovka tabletu přímo nabádá k tomu, abyste na ní pracovali ve více aplikacích najednou. Od toho jsou tu funkce Split View a Slide Over. První zmiňovaná vám umožní být v téže aplikaci na dvou místech zároveň. Můžete tak například psát email, zatímco máte před očima jiný. Slide Over zase vidíte na obrázku níže a můžete s jeho pomocí rychle přepínat mezi různými aplikacemi.

iPadOS

Ještě chytřejší Apple Pencil

Opomíjenou součástí tabletů bývá pero, které by však u žádného tabletu s novým operačním systémem nemělo chybět. Jeho latence byla snížena na 9 milisekund, ale v praxi využijete spíše spoustu chytrých vylepšení. Můžete si například označit celé webové stránky nebo jiné dokumenty tažením přes roh obrazovky a pak do nich můžete kreslit, mazat nebo zvýrazňovat – vše stejně přirozeně, jako byste to dělali se skutečným perem.

iPadOS

Lepší práce se soubory

Protože takové zařízení bude nezřídka využíváno v pracovní procesu, je namístě i dobrý správce souborů. Ten vestavěný samozřejmě podporuje cloud, to asi nikoho nepřekvapí, ale vzhledem k politice Applu udiví podpora USB pamětí, SD karet anebo protokolu SMB.

iPadOS

Nová gesta a další drobnosti

Práce s delšími texty na dotykové obrazovce nebývá obvykle moc pohodlná, stejně tak jako jejich editace, ale zde se objeví nová gesta, která se vám to budou snažit ulehčit. Třeba jako vyjímání a vkládání textu pomocí tří prstů.

Mezi další zajímavé novinky patří tmavý mód, možnost použít vlastní fonty, plovoucí klávesnice a další novinky, které se v mnohém shodují s těmi z iOS 13.

Diskuze ke článku
ing. Anton
Pekna facka vsetkym pochybovacom. ipadOS je plnohodnotny desktopovy system. k tomu vykon A12X a mate stroj ktory dokaze vsetko. apple bude mat po tomto este vacsi problem predavat svoje notebooky. ked sa pozriem na novy ipad pro v kombinacii s ios 13, do apple notebooku by som uz asi nesiel. vysokoskolaci budu saliet, tomuto sa hovori paperless studium.
Xwert Is
Xwert Is
"vysokoskolaci budu saliet, tomuto sa hovori paperless studium." hej no tí 5ti čo si to budú môcť dovoliť áno.....
MrQuick
Tak určitěé. Tablet za padesát litrů - z toho šílí všichni, nejen vysokoškoláci. A kromě toho, paperless - je mýtus.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze