Nokia Lumia 920 a 820: první dojmy a video

24

Českému zastoupení Nokie se k nám podařilo, jako do jedné z mála zemí, dostat několik prototypů nových Lumií 920 a 820. Paralelně s tiskovou konferencí v New Yorku jsme tak měli možnost se krátce na vlastní oči s novinkami seznámit.

Microsoft se s novou verzí svého telefonního operačního systému snažil vyjít vstříc svým kritikům a zaměřil se mimo jiné i na větší otevření celé platformy, což dovolí výrobcům telefony trochu více diferenciovat a nabídnout zákazníkům trochu více odlišitelné modely.

Nokia, jako nejbližší partner Microsoftu v oblasti mobilních telefonů, se (téměř) jako první zhostila cti, světu představit nové modely postavené na této platformě. Nové Lumie 920 a 820 jsou víceméně tím nejlepším, co v současné době od Nokie můžeme očekávat.

Nokia Lumia 920 v červené a žluté

Top Okna v osvědčeném obalu: Nokia Lumia 920

Nová „devětsetdvacítka“ celkem logicky navazuje na známou Lumii 900. Design zachovává víceméně totožný. Ten je sice opravdu povedený a dá se říci – trochu nadčasový, nemohu se ale ubránit subjektivnímu pocitu, že i ten se začíná už pomalu přejídat. Nevím, jak dlouho ještě plánuje Nokie tento nápad recyklovat, ale nezbývá než doufat, že rozpozná ten správný moment na změnu (pokud už není pozdě).

Aby bylo možné telefony z trochu větší vzdálenosti vůbec rozeznat, vsadila Nokia alespoň na inovaci v barevných provedeních. Nově pro oba modely bude dostupná také červená, žlutá a šedá barva.

Tip: kompletní specifikace Nokia Lumia 920 se dozvíte v našem preview

Nové barvičky

My jsme měli možnost na vlastní oči vidět červenou, žlutou a bílou. Bílá barva vypadala na první pohled stejně jako u starších Lumií. Červená a žlutá pak na první pohled působí opravdu výstředně a rozhodně upoutají pozornost na velkou vzdálenost. Co je důležité zmínit, obě nové barvy jsou po vzoru bílé v lesklém provedení, což je malá změna proti starším telefonům. Zhodnocení toho, zda se jedná o krok kupředu nebo ne, nechám na osobních preferencích. Jen doplním, že díky světlejším odstínům nejsou otisky prstů na krytech až tak patrné. Na červené variantě logicky o něco více, než na svítivé žluté. Šedý kousek jsme bohužel v Praze neměli možnost vidět.

Konkrétně u Lumie 920 ale Nokia nezůstala pouze u nových barev. Společně s větší úhlopříčkou (4,5 palce) mírně narostly i rozměry celého telefonu. Při přímém srovnání s Lumií 900 se ale nejednalo o nic dramatického.

Skvělý displej a ovládání „čímkoliv“

Co je ale ve světě Windows celkem podstatná změna, je vyšší rozlišení displeje, konkrétně 1280 × 768 bodů. Konečně má tak Nokia možnost nasednout na vlak aktuálního trendu opravdu velkých displejů s HD rozlišením.

Ten by navíc měl být kromě klasického ClearBlack obohacen o nové technologie, které by měly zajistit opravdu dobrou čitelnost a podání barev i na přímém slunečním svitu. Na místě jsme bohužel měli možnost displeje vyzkoušet pouze v přítmí interiéru, takže na to, zda ve Finsku dostojí svým slibům, si budeme muset počkat až na pozdější testy. Rozhodně se ale dá odhadovat, že se ve světle dnešní konkurence bude jednat o špičkový displej.

Nové Lumie lze opravdu ovládat v rukavicích nebo třeba lžičkou

Co je ale také velice zajímavé, je nová technologie dotykového ovládání, kterou Nokia integrovala opět do obou telefonů. Na svědomí jí má osvědčená firma Synaptics a její nový snímač ClearPad Series 3. Velice zjednodušeně můžete díky této technologii kapacitní displej telefonu bez problému ovládat také v rukavicích, dlouhými nehty nebo čímkoliv, co máte zrovna po ruce.

Na místě jsme měli možnost se přesvědčit, že ovládání ani v tlustších rukavicích nebo například čajovou lžičkou, není žádný problém. Za vyzkoušení by jistě stály i další předměty a materiály, ale teoreticky by dotykové ovládání od Synaptics mělo být opravdu univerzální. Dokáže se totiž automaticky přizpůsobit různé míře elektrické kapacity aktuálního materiálu (zjednodušeně náboj, který materiál uchovává). To sice znamená, že teoreticky nebude možné displej ovládat úplnými izolanty, což můžou být i opravdu hodně tlusté rukavice, ale až praxe ukáže, jak moc citlivý displej nové Nokie mají.

Reproduktory JBL, sluchátka Nokia Purity Pro od Monster a nový headset Nokia Luna – vše s NFC a bluetooth

Konečně zase NFC i v Nokiích

Nokia byla jedním z mála výrobců a dá se říci i pionýrů v nasazování NFC do telefonů. Bohužel po přechodu ze Symbianu pod křídla Microsoftu, neměla možnost se této technologii ve svých vlajkových lodích věnovat, což byla rozhodně škoda. Ovšem s příchodem WP8 si to jistě vynahradí.

Nokia Lumia 920 i Lumia 820 NFC již podporují a nebude tak problém s novými telefony využívat všech výhod této technologie. Ostatně i na místě společnost představila hromadu nových audio příslušenství, které s Lumiemi budou fungovat. Co se týče možností nových Windows, dá se předpokládat, že budou podporovány všechny standardní scénáře přímo od výroby. Kromě snadné synchronizace s reproduktorem tak nebude problém například ani přímo sdílet obsah mezi zařízeními nebo provádět bezkontaktní platby. Určitě se těšíme, až si to později všechno podrobněji ozkoušíme.

Audio příslušenství s NFC od JBL: JBL PowerUp a JBL PlayUp

Konec drátům – konečně nové nabíjení

Ano, spekulace se naplnily a obě nové Nokie podporují bezdrátové nabíjení. Co je také rozhodně pozitivní zpráva, že společnost nevyvíjela nějakou vlastní technologii, ale vsadila na víceméně standardizovanou technologii Qi. Pokud se z nějakého důvodu některý další výrobce spotřební elektroniky „netrhne“ a nezačne prosazovat svůj proprietární způsob, poslouží tento krok Nokie jako ideální „nakopnutí“ celého segmentu a ideálně by tak v budoucnosti nemělo záležet na tom, jakou značku nabíječky nebo telefonu zrovna používáte.

Sluší se samozřejmě podotknout, že Nokie není rozhodně první, kdo to s bezdrátovým nabíjením zkouší. Něco nám ale říká, že tentokrát by se to už mohlo ujmout v širším měřítku.

Pro bezdrátové nabíjení samozřejmě nesmí chybět ani samotné nabíječky. Nokia ukázala zatím víceméně obyčejné podložky v barvách Lumií, na které stačí telefon položit. Dočkat bychom se ale brzy měli také mnohem praktičtější varianty, která bude sešikmená a poslouží tak (například po vzoru Palmu) i jako stojánek.

Zároveň také bezdrátové nabíjení integrovali výrobci audio příslušenství, není tak problém po spárování s novými reproduktory od JBL nechat telefon položený na nich, aby se zatím dobíjel. Rozhodně praktické.

Z reproduktorů nabijete telefon nebo i novou verzi sluchátka Luna / standardní bezdrátová nabíječka DT-900

Nokia Lumia 820: střídmější zástupce osmiček

Abychom se vrátili zpět k samotným telefonům, stručně se zastavíme i u chudšího z nové dvojice Lumií. Nokia Lumia 820 se ale rozhodně nebude mít za co stydět. 4,3 palcový displej s klasickým rozlišením 800 × 480 pixelů sice díru do světa neudělá, ale né každý vyžaduje tak velký displej. Stejně tak nižší kapacita baterie a interního úložiště a absence nových stabilizačních technologií fotoaparátu jsou sice jasnými ústupky proti výše postavenému modelu, ale dá se předpokládat, že díky tomu bude telefon také cenově lépe dostupný.

Co rozhodně potěší je stejný dvoujádrový Snapdragon S4 procesor, přítomnost vylepšeného dotykového senzoru, NFC i bezdrátového dobíjení. Navíc, pokud by vám nestačila paměť 8 GB, nebude problém ji oproti 920 rozšířit i o MicroSD karty.

Tip: kompletní specifikace Nokia Lumia 820 se dozvíte v našem preview

Nokia Lumia 820 v bílé

S tím také souvisí další vlastnost Lumie 820 a tou je sundavací zadní kryt. Ten víceméně objímá celý telefon a po jeho sundání vám tak v rukou zůstane vlastně jen displej a zbytek těla telefonu, který byl do té doby skrytý. Zároveň také dostanete možnost si uživatelsky vyměnit baterii, což se může hodit.

V souvislosti se zadním krytem je ale potřeba zmínit, že ne všechny zadní kryty jsou vybaveny spirálou pro indukční nabíjení. Ve výchozím balení totiž Nokie 820 nebudou umět využít bezdrátové dobíjení. Telefon i baterie telefonu na to samozřejmě budou připraveny, ale bude potřeba dokoupit nový kryt, který toto dobíjení umožní. Každopádně bezdrátová nabíječka nebude součástí balení ani jednoho modelu, takže do zvýšeného pohodlí v podobě redukce drátů na stole, budete muset investovat navíc, tak jako tak.

Další barvy zadních krytů Lumie 820 – některé podporují indukční nabíjení
Na modrém krytu si můžete všimnout také malé NFC antény v horní části

Nokia Lumia 920 a 820 – první pohled

Produkty pěkné, na hodnocení však brzo

Obecně dost zásadní parametr – cena a dostupnost v Česku – zůstává zatím zahalen tajemstvím, takže na vynášení soudů je zatím brzo.

Diplomaticky lze říci, že nové Lumie jsou rozhodně sympatická zařízení a s příchodem Windows Phone 8 se může Nokia konečně také trochu „rozparádit“ v dalších technologích. Náš první dojem je tedy zatím veskrze kladný. Vše bude ale ve finále záviset hlavně na tom, kolik si ve Finsku za nové telefony řeknou.

Diskuze ke článku
rr5
Velmi zaujimave, zda sa ze nokia je spat, a moc sa tesim na novy WP.
Len ma zaraza, ze vam nedovolili do toho ani tuknut. Typujm, ze im toeste vobec nefunguje a je to nejaka testovacia vzorka...
Tym padom mozeme podla skusenosti cakat do Jari 2013, kym pridu na trh... Ci?
radimone
zaplacená recenze na nefunkční model? :-)
Romualdo
Tak je vidět, že se Nokia hodně polepšila a displej bude mít asi nejlepší na trhu po praktické stránce.
Teď se zdají být nové Nokie opravdu použitelné a propracované.
Škoda té velké hmotnosti a celkových rozměrům.
Cena bude zajímavá.
Cb
Hmotnosť asi prežijem, otázka je ako Nokia nasadí ceny a najmä ako použiteľný bude wp ! Ak by Nokia takto podľa mňa veľmi podarený mobil pustila s androidom, tak neváham. wp je však pre mňa cudzí svet bez znalostí, či je mobil možné vybaviť aplikáciami ako v androide.
Pretože nepochybujem a perfektnej odladenosti systému.
Rozhodne však vzbudila táto Nokia vo mne záujem vyskúšať wp.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze