Samsung ATIV S: první vlajková loď s Windows Phone 8 na palubě

Korejský Samsung se v Berlíně opravdu činí a představuje jednu novinku za druhou. Na veletrhu IFA 2012 představil také vůbec první model s operačním systémem Windows Phone 8, model Samsung ATIV S. Vlajková loď nové řady ATIV nabídne například obří 4,8" dotykový displej nebo dvoujádrový procesor o taktu 1,5 GHz.

Samsung představil své vůbec první zařízení s operačním systémem Windows Phone 8 a hned vytasil eso z rukávu. Samsung ATIV S je vlajkovou lodí nové řady ATIV, která bude vyhrazena právě pro operační systémy Windows Phone 8 a Windows 8. Vypadá to, že řadě Omnia tedy odzvonilo. Samsung stejně jako Microsoft s novým OS Windows Phone 8 začíná úplně na začátku aneb "co jsme si to jsme si, teď vzhůru do budoucnosti."

Samsung ATIV S

Při pohledu na hardwarové parametry by se Samsung ATIV S dal zařadit do té nejvyšší třídy a směle se může rovnat vlajkovým lodím s Androidem. Ve světě Windows Phone se rovněž jedná v současnosti o naprostou špičku a vybavenější zařízení s tímto OS byste hledali marně. Uvidíme ale, co 5. září představí Nokia...

Samsung ATIV S se bude řadit mezi vůbec největší smartphony současnosti. Jeho hlavní dominantou bude 4,8" dotykový displej vyrobený technologií SuperAMOLED a HD 720p rozlišením, tedy 1280×720 pixelů. Velký displej se samozřejmě promítne do celkových rozměrů, nicméně tloušťka přístroje se zastavila na velmi příjemné hodnotě 8,7 milimetrů. A aby bylo tak tenké tělo skutečně pevné, nešetřilo se hodnotnými materiály. Především pak broušeným hliníkem, ze kterého je vyrobené prakticky celé tělo přístroje.

Samsung ATIV S - Oficiální fotografie

Kvalitní materiály byly použity také u samotného dotykového displeje. Ten je totiž krytý nejnovější generací Corning Gorilla Glass 2, takže je zajištěna maximální odolnost dotykové plochy. Na samotném displeji bude možné sledovat běh nejnovější verze operačního systému z Redmondu - Windows Phone 8. O všech novinkách, které nová verze Windows Phone přináší, jste se mohli dočíst na mobilenet.cz a jen v rychlosti zmiňme například podporu více-jádrových procesorů, podporu displejů s HD rozlišením, NFC, USB Mass Storage nebo inovované uživatelské prostředí včetně integrace Skypu.

TIP! Windows Phone 8 oficiálně: inovace prostředí, HD displej a více jader

Plynulý běh Windows Phone 8 v modelu Samsung ATIV S obstará dvoujádrový procesor o taktu 1,5 GHz, který bude mít k dispozici také 1 GB paměti RAM. Ta přijde vhod především kvůli vylepšenému multitaskingu, který dá aplikacím běžícím na pozadí více volnosti. Ještě zpět k paměti - dostupné budou celkem dvě paměťové verze, 16 a 32 GB a vůbec poprvé se u Windows Phone setkáváme se slotem na microSD paměťové karty.

Samsung ATIV S - První živé fotografie

Z výbavy musíme zmínit ještě 8MPx fotoaparát na zadní straně Samsungu ATIV S, který se může pyšnit také automatickým ostřením či přisvětlovací LED. Na přední straně jej pak doplňuje 1,9MPx kamerka, která najde uplatnění především při videohovorech. A v neposlední řadě také baterie. Samsung ATIV S je vybaven akumulátorem Li-Ion s výbornou kapacitou 2 300 mAh, která slibuje výdrž více než jeden celý den při plné zátěži. Nechybí ani Bluetooth 3.0, NFC nebo Wi-Fi Direct. Kromě GPS pak ATIV S nabídne také podporu ruského navigačního systému Glonass.

Samsung ATIV S - První živé fotografie

Shrnutí na závěr? Samsung ATIV S je prakticky model Galaxy SIII ve vodách Windows Phone a rozdílem je kvalitnější kovové tělo, ale na druhou stranu "jen" dvoujádrový procesor. Těžit bude především z operačního systému Windows Phone 8 a v této kategorii bude Samsung ATIV S pravděpodobně to nejlepší, co na trhu najdete.

Technické parametry Samsung ATIV S

Kompletní specifikace
Konstrukce137,2 × 70,5 × 8,7 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,8" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:19 hodin
Dostupnostúnor 2013, 13 000 Kč

Zdroje: windowsteamblog.com, reviews.cnet.co

Diskuze ke článku
Johnny
Zase další "pádlo" do rodiny... opravdu nechápu jak si někdo může koupit mobil s větší uhlopříčkou jak 4,3".. :D
Myslím, že slovo mobil je od slova mobilní/mobilita. Tak jenom doufat, že se mobily s normálními display nevytratí.
Jakub
video: ne O.o preklep alebo nie?
R1S0
Nadhera,ale teraz poprosim nieco velmi podobne max. do 4 palcov.
Samsung jede
Tak ten je super, design ala SGS 2, to prostě nemá chybu, chrochtám a slintám !!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze