Nokia Lumia 820 oficiálně: střední třída s Windows Phone 8

Nokia podle očekávání odstartovala svou akci a představila novou řadu smartphonů Lumia, která přinese čerstvý design a inovace systému Windows Phone 8. Mezi novinky patří i Lumia 820, smartphone střední třídy s 4,3palcovým displejem, polykarbonátovým tělem, 8 Mpx fotoaparátem a operačním systémem Windows Phone 8.

Na nové modely řady Lumia se všichni oprávněně těšili. Měly totiž přinést oblíbený stylový design se zářivými barvami a doplnit jej o nové technologie a možnosti, které hardwaru propůjčí nová verze operačního systému Windows Phone 8. Jak Lumia 920, tak Lumia 820 to do puntíku splňuje, pojďme se ne podrobněji podívat na druhý jmenovaný model.

Oficiální obrázky Lumie 820

Zářivý krasavec

Kdokoliv, kdo řadu Lumia někdy viděl, ihned pozná design modelu 820. Konstrukce je opět tvořena jediným kusem polykarbonátu se zaoblenými hranami a velkým displejem na přední straně. Na rozdíl od předchůdců však nabízí Lumia 820 také výměnné kryty, díky čemuž si bude moci uživatel dokoupit barevné kombinace dle nálady. K dispozici by měla být červená, šedivá, azurová, nachová, bílá a černá barva.

Příjemně zní i rozměry 123,8 x 68,5 x 9,9 mm, hmotnost 160 gramů ale je už trochu vyšší. Téměř celou přední stranu zabírá velký 4,3 palcový AMOLED displej s technologií ClearBlack a extrémně citlivým povrchem, který bude údajně reagovat dokonce na nehty a prsty v rukavicích. Rozlišení bylo stanoveno na 800 x 480 pixelů, což už není tak příjemné. Ostatně celá umia 820 je v mnoha ohledech pouze inovovaným modelem Lumia 900. Nokia by mohla do repertoáru zařadit alespoň HD rozlišení, jakým se může pochlubit model Lumia 920. Pod displejem už jsou pak k vidění tři klasické senzorové klávesy – šipka pro krok zpět, Windows pro návrat na hlavní obrazovku a lupa pro vyhledávání.

Konečně výkon

Příchod systému Windows Phone 8 vnesl mezi smartphony mnoho nových možností, které využívá i Nokia Lumia 820. Nabídne tak dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s taktem 1,5 GHz, 1 GB operační paměti a interní úložiště o velikosti 8 GB s možností jej rozšířit pomocí paměťových karet microSD. Nechybí akcelerometr, senzor blízkosti a okolního osvětlení či gyroskop.

Windows Phone 8 kromě větší přizpůsobitelnosti a podpoře hardwaru přináší mnoho unikátních aplikací a funkcí, o kterých si více povíme níže. Vítanou novinkou je nová domácí obrazovka, která nyní sestává ze tří rozličných "živých čtverečků", které si uživatel může přizpůsobit dle svého. Ty se aktualizují v reálném čase a dávají rychlý přehled o tom, co se v té které aplikaci děje. Nyní přejdeme na zadní stranu přístroje, kde se schovává 8 Mpx fotoaparát s optikou Carl Zeiss, funkcí Smart Shoot a duální přisvětlovací LED diodou. Fotoaparát dokáže také natáčet video ve FullHD rozlišení s 30 snímky za vřetinu. Přední kamerka pro videohovory má bohužel pouze VGA rozlišení. Potěší, že fotografie se nově na SkyDrive odesílají v plném rozlišení.

Oficiální příslušenství - sluchátka a bezdrátový nabíjecí dok

S Nokií na cesty

Lumia 820 je přístroj s širokou paletou funkcí a připojení. V nabídce tedy najdete Wi-Fi, Bluetooth 3.1, GPS, Glonass, microUSB konektor a NFC pro bezdrátové propojení s jinými zařízeními. Nechybí ani konektor 3,5 mm Jack pro připojení vlastních sluchátek, dva mikrofony s funkcí potlačení šumu a repráček Dolby Digital. Celý přístroj by měl vydržet na jedno nabití dostatečně dlouho díky baterii o kapacitě 1650 mAh. Ta navíc nabídne možnost bezdrátového indukčního nabíjení Qi prostřednictvím speciálních plošek, které budou prodávány jako příslušenství. Nokia navíc představila síť partnerů, kteří bezdrátové nabíjení přinesou. V kavárně tak položíte telefon na stoleček a zatímco pijete kávu, nabije se vám, bez potřeby zapojování kabelů.

Bezdrátová nabíjecí ploška a barevné kryty

Nokia nezapomíná ani na kompletní nabídku aplikací a služeb. Zákazníci se tedy mohou těšit na aplikaci Nokia City Lens s rozšířenou realitou, která pomůže s hledáním rozličným míst ve městě. Samozřejmostí je kancelářský balíček Microsoft Office s plnou podporou dokumentů a možností je synchronizovat s počítačem. Nokia Music přinese streamovanou hudbu do vašeho mobilního telefonu, Internet Explorer 10 pak dovolí bezpečně a rychle surfovat po internetu. Cestovatelé budou moci využít kompletní pokrokové hlasové navigace Nokia Drive, a to zcela zdarma.

Nokia Lumia 820 bude dostupná ve variantách pro pětipásmové LTE a HSPA+ a na trhu se objeví ke konci tohoto roku. Cenová hladina a přesné datum vydání bude oznámeno později.

TIP: Podívejte se také na Lumii 920 .

Technické parametry Nokia Lumia 820

Kompletní specifikace
Konstrukce123,8 × 68,5 × 9,9 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostleden 2013,

Zdroje: TZ Nokia

Diskuze ke článku
antielop
nevím, co se od toho očekávalo, stejný design, o něco lepší výbava, stále stejná okna.....lidi určitě čekali něco nového pořádného, ale takto si Nokia a Elop podepsali úmrtní list. Nokia je mi tě líto, co z tebe udělali............
Kuba
Mě se to moc líbí asi přijedu ze sony. Windows mi vyhovuje :-)
Franta
Jsou to blbci, protoze tam dali jen WVGA rozliseni...
Hadas
Design dobrej, ale je to těžký, ta menší má dnes už standardní rozlišení a nechci vidět cenu. Takže mojí starou E66 asi vyměním za nějakou novou Xperii (Acro S nebo V :-).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze