Nokia: co bude dál?

15

O konci chytrých telefonů nesoucích název jednoho města ve Finsku se toho napsalo už mnoho, stejně tak jako se vzpomínalo na největší milníky společnosti. Pro samotnou Nokii to však rozhodně konec neznamená a ještě o ní rozhodně uslyšíme. Otázka je, v jaké souvislosti.

I když se může současný vývoj zdát nepříznivý, pro společnost Nokia je to jen jedna z kapitol v dlouhém vývoji. Bylo totiž založena už v roce 1865 a nejprve se věnovala zpracování papíru a gumárenství, na začátku dvacátého století se pustila do výroby telefonních kabelů. V osmdesátých letech to pak byly digitální telefonní ústředny, které se o deset let později přeměnily v systém GSM, jaký používáme společně s miliardami dalších lidí dodnes.

Co se tedy ví s určitostí? Loni v záři Microsoft oznámil, že kupuje divizi mobilních telefonů Nokia (Devices and Services), tedy tu nejzajímavější, která se stará o výrobu mobilních telefonů, příslušenství, návazných aplikací a podobně. Tato divize nyní byla začleněna do Microsoftu jakožto Microsoft Mobile. Zde je tedy na místě zmínit, že pod Microsoftem se s výrobou telefonů rozhodně nekončí a alespoň prozatím vše pokračuje tak jako doposud a koncový spotřebitel nic nepozná. Naopak Nokii zůstanou zbývající tři divize. Jde o Nokia Solutions and Networks (dříve Nokia Siemens Networks), která se stará o infrastrukturu a vyvíjí síťová řešení, dále jde o divizi HERE, což jsou samozřejmě mapy, a třetí divizí je Advanced Technologies, která měla na starost licencování technologií.

Nokia logo
Nokia bude spojovat lidi i nadále. Otázka je, jakým způsobem.

Jak se vyjádřil Stephen Elop, značka Nokia bude ještě nějakou dobu používána i na chytrých telefonech, ale zhruba do roka a půl z chytrých telefonů zmizí, pravděpodobně stejně jako název Lumia. Na ostatních mobilních telefonech, včetně řady X, může původní logo zůstat až deset let. Jestli má Microsoft zájem tuto oblast rozvíjet, nebo naopak utlumit, se prozatím neví.

Éra masového úspěchu se nejspíše nepodaří zopakovat, Nokia ale může stále zazářit ve vybraných sektorech trhu, na které se nyní podíváme.

Hloupé telefony

Pokud by chtěl Microsoft zužitkovat bohaté zkušenosti Nokie s výrobou telefonů, existuje několik směrů, kam by se kromě přístrojů s operačním systémem mohl vydat.

I když by se mohlo zdát, že hloupé telefony jsou vhodné akorát tak do rozvojových zemí anebo k obdarování seniorů, mají mnohem větší budoucnost než by se mohlo zdát. Musejí ale nabídnout něco navíc. Co by to ale mohlo být?

Mezi uživateli bude určitě žádána vyšší odolnost. Čas od času se v portfoliu nějakého výrobce vyskytne nějaká modelová řada, která zaslepí konektory a přidá trochu gumy navíc. I špičkové modely posledních smartphonů se neobejdou bez toho, aby byly vodě a prachu odolné. To vše jsou ale jen takové berličky a ideálu skutečně odolného přístroje se blíží až například modely ze stáje CAT.

CAT B15 se skutečně zvýšenou odolností.

Docela dobře si ale dokážu představit přístroj, který vypadne z vrtulníku, přejede ho tank, spláchne přílivová vlna z protržené přehrady, ale on pořád funguje jako nový. Přidejte si k tomu výdrž v řádu týdnů a po takovém telefonu určitě zaplesá srdce nejednoho latentního dobrodruha, i když je největším vzrušením jeho dne zkrácení si cesty od zastávky tramvaje přes trávník.

Další specifickou skupinou, kde může být operační systém spíše na škodu, jsou luxusní telefony. Nokia dlouho provozovala značku Vertu. Jedná se o varianty běžně prodávaných telefonů jen s jiným designovým laděním, luxusními materiály a hlavně značně nadsazenou cenou, která se nezřídka kdy blíží hodnotě menšího auta. Nakonec však tuto značku prodala a Vertu je nyní již samostatné a vyvíjí mimo jiné i luxusní modely s Androidem, jako je například námi testovaný Vertu Constellation 2013.

Vertu Constellation 2013. Jak vypadá mobil za 130 tisíc?

I zde je poměrně široký prostor pro realizaci. Vlivem konkurenčního tlaku se totiž ceny špičkových smartphonů drží, až na pár výjimek, relativně nízko. A dokážete si pak představit, co se děje v hlavách některých ředitelů, když zjistí, že i řadoví zaměstnanci mají stejný telefon jako oni?

Mapy, navigace, auta

V souvislosti s budoucností Nokie je jedna oblast zmiňována častěji než ostatní a tou je právě všechno související s automobilismem. Ani tady se nejedná o nějaký narychlo spíchnutý plán, ale dlouho připravovanou strategii.

Vše začalo v roce 2007, kdy Nokia koupila výrobce mapových podkladů Navteq. Původně to měla být jen pojistka, jak svým smartphonům zajistit dobrý navigační software, ale celý byznys se rozrostl, takže na něm stojí mnoho dalších geolokačních systémů, zejména ty, které používá Microsoft, ale používají jej například i automobilky a mnoho dalších řešení.

Mapová aplikace na Nokii E6. Nejde jen o ni, ale o celý navigační ekosystém.

Nokia oznámila vznik Connected Car Fund, který disponuje jedním stem milionů dolarů. Ty jsou určeny pro všechny startupy a jiné nápady, které nějakým způsobem využívají navigační systém Here. Pokud tedy máte při každé cestě se zapnutou navigací pocit, že tohle by šlo vyřešit jinak a lépe, tak toto je vaše příležitost.

Cíl je jasný. Na globálním trhu se totiž schyluje k souboji o ovládnutí palubních systémů automobilů. Ty prozatím produkují výrobci sami prostřednictvím dalších firem a výsledky vidíme všichni sami. Systémy mají obvykle daleko k dokonalosti a ve funkcích zaostávají i za nejlevnějšími tablety. A když už se najde něco použitelného, buďte si jisti, že si to výrobce nechá náležitě zaplatit.

Navigační systém v BMW. K dokonalosti mu moc neschází, ale výrobce si za něj nechá náležitě zaplatit.

A nejspíš ani automobilky nemají moc radost z toho, že utrácejí peníze za vývoj systémů, které pak strhá první recenzent, kterému se auto dostane do ruky. Proto v této oblasti můžeme očekávat velké změny, i když ne okamžitě. Automobilový průmysl pracuje trochu jinou rychlostí, a tak očekávané změny budou spíše otázkou let.

Už nyní ale hledá Nokia silné spojence. Na pařížském autosalonu ohlásila spojenectví s BMW, Mercedesem, Volkswagenen, Volvem a Hyundai. Takže kdo ví, třeba bude Nokia právě tím třetím, kdo se bude smát v bitvě Googlu s Applem.

Sítě a všechny okolo

Při všem tom mluvení o Nokii se zapomíná na to, že krom koncových zařízeních má důležitou roli i na podobě fungování mobilních sítí. Stála u zrodu sítí GSM a nezanedbatelné slovo má i při každém dalším vylepšení.

Základnové stanice BTS jsou viditelnou částí celé infrastruktury. I zde má Nokia bohaté zkušenosti.

A ani tady Nokia nehodlá házet ručník do ringu. Zajímavostí může být například výsledek tendru na technologii pro LTE síť sdílenou Telefónicou a T-Mobilem. Ten vyhrála právě Nokia, která tak narušila hegemonii čínského Huawei, který s T-Mobilem pokryje západ republiky, o východ se postará Nokia a Telefónica.

A zatímco je LTE už čerstvá současnost, Nokia už nyní myslí na zítřek, respektive na rok 2020. To by do provozu měly být nasazovány 5G sítě, které poskytnou neuvěřitelných 10 gigabitů za vteřinu. Nokia tyto přenosy testuje společně s japonským operátorem DoCoMo a Samsungem.

Tak jako tak o finské Nokii neslyšíme naposledy a můžeme se jen dohadovat, čím nás ještě dokáže překvapit. Kromě kroků Nokie ale bude zajímavé sledovat také postup Microsoftu a strategii, kterou uplatní ve svojí nové divizi vyrábějící mobilní telefony. Dočkáme se konce feature phonů a bude Microsoft prodávat jen smartphony? Co se stane s řadou X nebo Asha? To vše jsou nyní otázky, které řeší i sám Microsoft a je pravděpodobné, že se postupně dozvíme jejich rozřešení.

Diskuze ke článku
nsn
Dovolím si upozornit na malou nepřesnost: síťová divize NSN již není Nokia Siemens Networks (Nokia odkoupila podíl Siemensu), ale Nokia Solutions & Networks.
Velda
"Přidejte si k tomu výdrž v řádu týdnů a po takovém telefonu určitě zaplesá srdce nejednoho latentního dobrodruha, i když je největším vzrušením jeho dne zkrácení si cesty od zastávky tramvaje přes trávník."

Pěkný žertík. :-)
Zaklinac
Ďakujem autorovi za skvelý článok! Konečne svieži vánok v mori tých, ktorí kopú do Nokie a vôbec si neuvedomujú, že má "trochu" širší záber, ako iba telefóny. Veľmi dobre sa to čítalo, ďakujem.
Sam
Poslední ať zhasne a klíče nechá na vrátnici.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze