Microsoft hledá novou značku pro smartphony místo Lumií

72

Převzetím mobilní divize Nokie Microsoftem se uzavírá kapitola dějin mobilních komunikací. Logo finského výrobce, který se tři dekády zabýval vývojem mobilních telefonů a od roku 1998 byl dlouhých 14 let světovou jedničkou, již brzy nenávratně zmizí. Microsoft sice může ještě po určitou dobu značku používat, ale její setrvání nebude protahovat.

Při online rozhovoru na oficiálním blogu to potvrdil bývalý šéf Nokie a současný viceprezident Microsoft Devices Group, pod kterou výroba mobilních telefonů spadá, Stephen Elop. Microsoft Mobile Oy, jak se nyní bývalá mobilní divize Nokie, oficiálně nazývá, není značkou, pod kterou se budou mobilní telefony prodávat.

Stephen Elop
Stephen Elop, viceprezident Microsoft Devices Group

„Microsoft Mobile Oy je právní pojem, který byl vytvořen s cílem usnadnit spojení. Není to značka, která bude vidět ze strany spotřebitelů. Značku Nokia může Microsoft používat pro své mobilní telefonní produkty po určitou dobu, ale Nokia jako značka nesmí být používána příliš dlouho pro chytré telefony. Práce na výběru značky pro smartphony je v plném proudu,“ řekl Elop. Detaily o nové značce nechtěl prozradit, ale alespoň naznačil, že by tato značka měla být jednoduchá a snadno zapamatovatelná. „Nebude to Nokia Lumia 1020 s Windows Phone na LTE síti AT&T. To je příliš mnoho slov! Motá se mi z toho jazyk,“ zdůraznil.

Vypadá to, že u nedávno představených modelů Lumia 630 a Lumia 930, se ještě nic nemění a ponesou značku Nokia. Je však otázka, zda se to bude týkat i dalších novinek připravovaných na rok 2014. V každém případě na bývalém ústředí Nokie ve finském Espoo se už tato změna projevila a místo nápisu „Nokia“ se pod jeho střechou od pátku blyští nápis „Microsoft“. Podle tweetu blogera s přezdívkou Nawzil má nicméně Microsoft právo používat značku Nokia na smartphonech Lumia po dobu 18 měsíců a na ostatních mobilních telefonech, včetně Nokie X až deset let.

Lumie i nadále budou mít svůj exkluzivní obsah

Stephen Elop rovněž reagoval na dotaz, co se nyní stane s aplikacemi, které Nokia exkluzivně připravovala pro své Lumie, jako jsou například Nokia Mixradio, Nokia TV, Nokia Camera apps. To, že nyní spadly do klína Microsoftu, neznamená, že by Lumie přišly o svou jedinečnost a vše, co dělalo Lumie Lumiemi se dostalo do všech smartphonů s Windows Phone.

Zatím poslední Lumie – Lumia 630 a Lumia 930

I nadále hodlá Microsoft vydávat množství specifických aplikací pro Lumie, ale lidé, kteří je až dosud vytvářeli, budou nyní převedeni do Microsoftu. „Věříme, že tyto druhy schopností jsou důležité pro diferenciaci, proto budeme v tomto schématu pokračovat,“ podotkl.

Nokia X má přitáhnout další miliardu zákazníků

Velkou otázku, kterou si kladli uživatelé i odborná veřejnost již od jejího představení, je, jak Microsoft naloží s řadou X, která je postavená na Androidu. Elop již jednou ukázal, že mu nedělá problém zaříznout čerstvě narozenou platformu, když škrtnutím pera zlikvidoval MeeGo, ještě než stačilo pořádně ukázat, co v něm je, ve prospěch Windows Phone.

Řada Nokia X

V tomto případě však Microsoft pochyby rozptyluje a uvádí, že s řadou X i na dále pevně počítá. Slibuje si od ní, že přitáhne ke službám Microsoftu další miliardu uživatelů, čímž míní zákazníky v rozvojových zemích, kteří jsou dosud jejími službami nezasaženi. Elop přitom nezapomněl zdůraznit, že řada X nepoužívá cloud Googlu, ale Microsoftu, což je podle něj skvělá příležitost, jak přitáhnout nové zákazníky ke Skypu, Outlook.com nebo OneDrive.

Elop, který se dříve jasně vymezoval proti Androidu, nyní považuje spojení Androidu s Nokií za dobrý nápad. Nedomnívá se však, že by jeho odmítnutím v roce 2011, a vsazením všeho na jednu kartu, tedy na Windows Phone, bylo špatným krokem. Protože v té době již byl Samsung pevně usazený v segmentu smartphonů s Androidem, což by Nokii dostalo na kolizní kurz s jihokorejským výrobcem a zařadila by se mezi ostatní OEM výrobce, kteří se houfně tlačili na této straně. Místo toho dala Nokie přednost tomu odlišit se.

TIP: Recenze Nokia X – Smartphone s Androidem na finský způsob

S Nokií X je dnes podle Elopa situace jiná, protože Android, který používá, je oproštěn od služeb Googlu. S pomocí AOSP útočí na konkrétní tržní příležitost a má to promyšlené tak, aby z toho profitoval Microsoft a Lumie.

Zdroje: conversations.nokia.com, wpcentral.com, twitter.com, twitter.com, twitter.com, twitter.com

Diskuze ke článku
on
Škoda, Nokie já měl velmi rád, jednu dobu jsem si noc jiného nekupoval. Pohřbil je wp škoda ze nevsadily na android. A mrkvosoftu přeju aby ho Wp taky pohřbil, nemám je rad za jejich jednání.
Tomáš
Vždycky jsem si kupoval Nokii kvůli tomu, že to je Nokia, mám tu značku fakt rád a i přesto, že mi WP zcela vyhovuje, tak si nejsem jistý, že bude i v mém dalším telefonu. Rád bych zkusil BB10, včera jsem četl o připravovaném nástupci Q10 a ten by mohl být zajímavou volbou.
Michal
Hm tak to vypadá, že kdo koupí 930 možná bude mít poslední ,,vlajkový,, model co ponese logo NOKIA - jelikož mám dodnes poslední ve Finsku vyráběný model tak tuhle šanci si nenechám ujít - bude se hodit do sbírky :)
Lubos
Pohřeb dokončen R.I.P. Nokia

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze