Nokia a Samsung testují připojení 5G

6

Neuvěřitelných 10 Gigabitů za vteřinu. Takové jsou cíle připojení páté generace, které nyní v Japonsku testuje operátor DoCoMo. Do testování se navíc nyní připojil i Samsung a Nokia. Testuje se zatím jenom uvnitř budov a v pásmech od 3 GHz až za hranice 30 GHz.

Spolu s dalšími, jako jsou Alcatel-Lucent, Ericsson, Fujitsu a NEC se Nokia se Samsungem nyní zajímají o sítě páté generace. Od těch se očekává těžko představitelných 10 Gigabitů za vteřinu. Samozřejmě jde jen o teoretické rychlosti, ale i kdyby se podařilo dostat tuto technologii na veřejnost alespoň s 10% efektivitou, dostáváme se na 1 Gigabit za vteřinu.

Představa 10 Gbps je ohromující.

Musíme se ale vrátit zpět na zem a nezapomenout, že 5G je zatím v plenkách. Letos se testuje provoz pouze ve vnitřních prostorech. Venkovní testy by se měly konat během příštího roku. Nasazení této technologie se dá očekávat kolem roku 2020, takže si ještě pár let počkáme. Jak Nokia, tak Samsung se tak dostávají mezi pár prvních uchazečů, kteří zaplují do neznámých vod 5G. Obě společnosti mají totiž obrovský zájem v definování budoucích sítí a toto je velmi důležitý krok pro obě strany.

Zdroje: engadget.com, nttdocomo.co

Diskuze ke článku
...
Ak si dobre pamatám tak Europska únia si dala za ulohu urobiť 5G... To by bola Nokia... A samsung zase prišiel vyuťiť príležitosť a "vymyslesť" novlu vec :-P
Terenc
ty frekvence na kterých to jede jsou úplná blbost u 30GHz to bude použitelné sotva po místnosti a pochybuju že vám bude operátor dávat vysílač do každé místnosti
Lukáš Tankovič
Lukáš Tankovič
Takze 2020 sa to ma rozsirit ? No tak na Slovensku to bude 2025,aj to ked sa posnazime :D :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze