Auta a mobily: BMW Connected Drive je současnou špičkou

39

Další díl seriálu o propojení aut a mobilů je tu. Dnes je na řadě mnichovská automobilka BMW a její pokročilý systém iDrive s on-line nadstavbou Connected Drive, který jsme otestovali. Díky němu se z auta připojíte na internet a pomocí mobilního telefonu ho můžete dokonce i ovládat na dálku. A časem dokonce i z hodinek.

Systém iDrive patří dlouhodobě mezi nejlepší systémy v automobilu vůbec, BMW ale neusíná na vavřínech a stále jej vylepšuje. V minulém roce spustilo v Česku on-line část Connected Drive. Jsme jednou z pouze 14 zemí, kde je možné tento systém využívat, a to navíc plně v češtině. Můžete ho mít v každém BMW s příplatkovým rádiem nebo navigací Professional a doplňkovou výbavou u BMW ConnectedDrive Advanced.

Auta a mobily: BMW Connected Drive – videopohled

My jsme systém otestovali hned ve dvou autech – nejdříve v klasickém BMW řady 5 a poté ve futuristickém elektromobilu BMW i3, ke kterému sedí úplně parádně. U tohoto elektromobilu jsou totiž dostupné i další služby vzdáleného ovládání, které u jiných aut jednoduše nenajdeme. A my si hned ukážeme, co vše systém umí.

BMW i3 a 5 – interiér se systémem iDrive

Velký displej a dotykové kolečko

Základem je ideálně umístěný velký širokoúhlý displej, který, na rozdíl od některých konkurentů, není dotykový. To ale vůbec nevadí, ani to v podstatě není potřeba. Vše se ovládá ovladačem iDrive, který u BMW známe už dlouhá léta. Nyní byl ale vylepšen o dotykovou plošku, pomocí které se ovládá kurzor myši nebo na ní píšete tahem prstu jednotlivá písmenka, například při zadávání jména nebo adresy. Obojí se vzhledem k přítomnosti internetového prohlížeče náramně hodí, i když zadávání písmen psaním na dotykovou plochu je dost zdlouhavé a často je rychlejší a jistější zadávání pomocí otáčení ovladače.

Ovladač BMW iDrive je velmi pohodlný, nedotykový displej je umístěn ideálně

Pochválit musím grafiku systému iDrive, která je prvotřídní, stejně tak i logika a rychlost systému. Každý se s ním velmi rychle sžije a systém zároveň neodvádí pozornost od řízení, protože k jednotlivým úkonům není potřeba moc času. Praktická je možnost rozdělit displej na dvě části, a zatímco na té levé máte například zobrazenou navigaci, na pravé, menší, může být zobrazen třeba on-line obsah, například on-line počasí nebo obrázky z okolí cílového místa.

BMW i3

Dovednost první – spojení přes Bluetooth

Dnes už samozřejmostí je možnost připojit jakýkoliv podporovaný telefon přes Bluetooth k automobilu a nejinak tomu je i zde. Spárování je jednoduché, překvapí ale, že můžete mít přiřazeny pouze 4 telefony. Pokud se v autě střídá více řidičů, je nutné telefony stále přemazávat, v praxi ale většinou bude tento počet dostačovat. Po spárování si BMW z vašeho telefonu stáhne kontakty, kterými můžete posléze procházet jak na hlavním displeji, tak na tom doplňkovém v přístrojové kapličce a jednoduše i volat a využít vestavěné handsfree. Zamrzí ale nemožnost hlasového ovládání nebo předčítání v češtině.

Po spárování telefonu přes Bluetooth lze přehrávat hudbu a v autě je stažený i váš telefonní seznam

Samozřejmě je možné i přes Bluetooth z telefonu přehrávat a ovládat hudbu, přičemž se zobrazí i název skladby a případně obrázek alba. Zde bych ale ocenil snadnější přeskakování mezi skladbami, je možné pouze zvolit následující a předchozí skladbu, a to ještě nikoliv na volantu. Jinak umí systém v podstatě to, na co jsme zvyklé z ostatních systémů, nechybí pokročilá GPS navigace s výbornou grafikou, FM rádio a samozřejmě podrobné nastavení automobilu.

Connected Drive – (nejen) internet ve vašem autě

Systém iDrive ale získává nový rozměr právě s nadstavbou Connected Drive. V automobilu je zabudována SIM karta s připojením na internet, které je pro majitele BMW zdarma. Některé funkce lze využívat i v zahraničí, tedy v roamingu, ale například webové stránky si nezobrazíte. Platí také, že ne všechny funkce Connected Drive mají všechny auta již v základu, například internetový prohlížeč nebo některé další služby (například osobní asistent nebo právě vzdálená obsluha automobilu z mobilu) si musíte u některých aut a výbav dokoupit na speciálním Connected Drive obchodě. Naše BMW i3 mělo ale vše již nainstalováno a tak jsme mohli vyzkoušet opravdu všechno. A co je tedy to všechno?

Auto si zaregistrujete a dle spravujete na webu, odkud můžete do auta posílat i trasy nebo místa, případně zprávy, kontakty a mnoho dalšího

Poté, co si auto spárujete přes VIN kód se službou Connected Drive na vašem počítači, lze služby tohoto systému a vaše auto spravovat prakticky odkudkoliv, kde máte internet. A tímto se samozřejmě dostane internet i do vašeho auta. Váš osobní asistent BMW vám může přímo do auta odesílat adresy míst, o které jste požádali telefonicky, k dispozici je i asistenční služba, které automobil odesílá informace o závadě nebo automatické nouzové volání, rovněž s odesíláním všech informací o tom, co se při nehodě stalo.

BMW Connected Drive s on-line aplikacemi v systému iDrive

To jsme naštěstí ale nemuseli využít a oceňovali jsme hlavně spoustu chytrých služeb a aplikací, kolem kterých se Connected Drive točí. Základem je nabídka BMW Online, která si tahá data přímo z internetu a umí zobrazit aktuální zprávy z domova i světa v češtině, dokonce rovnou s možností přečíst si celý článek, zobrazí vám počasí a mnoho dalšího. Do BMW Online si můžete přidat i další aplikace, které vás zajímají, a které navíc stále přibývají. Vaše auto vám tak může zobrazit informace o cílovém místě z Wikipedie nebo se můžete přímo podívat, jak to v cíli vypadá přes obrázky ze služby Panoramio nebo pomocí Google StreetView.

BMW Connected Drive s on-line aplikacemi v systému iDrive

Napojení na služby Googlu je obecně velmi užitečné, můžete totiž on-line vyhledávat body zájmu právě v databázi Googlu a rovnou se k nim nechat navigovat. Nejste tak odkázáni na omezenou databázi vestavěné navigace a nutnost hledat konkrétní adresu.

Internetový prohlížeč i e-mail přímo v autě

V autě máte dokonce i plnohodnotný webový prohlížeč, který se ovládá touchpadem v kruhovém ovladači iDrive. Samozřejmě to není tak pohodné a rychlé, jako prohlížení na počítači a mobilu a posouvání po stránkách je poměrně sekané, pro jednoduché vyhledání základních údajů to ale stačí. K dispozici máte i více panelů, záložky oblíbených položek nebo režim čtení. Kromě prohlížeče si můžete do systému přidat dokonce i váš e-mail. Vše jde pohodlně nastavit přes internet z počítače, informace se pak do auta přenesou a vy si tak například v zácpě můžete pročítat e-maily a využít tak čas. Jindy to často ani nejde, například internetový prohlížeč a některé další služby vám auto nedovolí používat, když jedete, a to kvůli bezpečnosti provozu.

Je libo mobilenet.cz přímo v autě? Není problém

On-line funkce využijete také při navigaci. Nejen že si BMW stahuje informace o dopravě z internetu a mnohem lépe a rychleji zvolí alternativní trasu v případě problémů, z Google Map na vašem počítači si ale můžete přímo do auta odeslat cílové místo nebo trasu. Ostatně BMW bylo první automobilkou, která něco takového zavedla a tato funkce tak už dávno nepřekvapí. I když, některé automobilky jí objevují teprve nyní.

Také e-maily můžete číst přímo v autě

Kabelem tečou další aplikace

BMW Connected Drive ale umí výborně spolupracovat i s telefonem, někdy je dokonce nutný. Svůj telefon s iOS nebo Androidem totiž může připojit do kolébky, kterou si můžete umístit do loketní opěrky, a díky speciální aplikaci BMW Connected, která je pro oba systémy dostupná, doplnit svoje auto o další chytré aplikace. Ty si stahujete do telefonu a jsou v něm uloženy, pro jejich využívání je tak telefon vždy nutno kabelem připojit, což někdy nemusí být praktické. Je to jednak kvůli paměti, ale i kvůli množství dat z internetu, které se skrze aplikace přenáší.

Když telefon s aplikací BMW Connected připojíte kabelem k autu, můžete využívat další aplikace jako například Facebook nebo Twitter přímo v multimediálním systému auta

Na displeji auta si pak můžete ovládat váš Facebook, Twitter nebo si přečíst zprávy z jakéhokoliv RSS kanálu či se podívat na vaše další schůzky v kalendáři. K dispozici je i on-line rádio, pro které se ale data tahají z vašeho telefonu. Aby toho nebylo málo, i v této aplikaci je k dispozici obchod, ze kterého si můžete stáhnout další aplikace, jako je například TuneIn radio nebo Audible pro předčítání audio knih. A další aplikace stále přibývají. Aplikace si navíc zapamatuje, kde máte zaparkované auto a jak jste vaši poslední jízdu jeli, zobrazí vám analýzu vašeho jízdního stylu. Tohle se opravdu povedlo, jen je škoda, že je k funkčnosti potřeba telefon připojit kabelem.

Prozvoňte si auto

A zábava nekončí, když z auta vystoupíte, spíše začíná. BMW totiž připravilo aplikaci pro iOS a Android, skrze kterou můžete automobil vzdáleně ovládat. Jmenuje se My BMW Remote a umí spoustu užitečných věcí. Nejste si jistí, jestli jste auto zamkli? Můžete to udělat na dálku. Stejně můžete auto i odemknout. Nejste si jisti, kde jste vlastně auto vůbec nechali? Aplikace vám jeho polohu podle GPS integrované v autě zobrazí. Dále můžete vzdáleně zablikat světly nebo spustit houkačku, abyste v podzemním parkovišti vaše auto snadněji našli nebo například vyplašili zloděje. Velmi užitečnou pomůckou je vzdálené ovládání klimatizace, díky kterému si můžete vytopit vaše auto, ještě když snídáte a vyrazit do práce už v příjemně vyhřátém nebo naopak vychlazeném autě.

Aplikace My BMW Remote pro vzdálené ovládání automobilu

Elektromobil umí ještě víc

Pro elektromobily z řady BMW i je navíc dostupná ještě chytřejší a hezčí aplikace, která navíc zobrazuje stav nabití a možnost nabíjení plánovat a ovládat na dálku. Můžete tak například chytře využívat noční levnější proud. Aplikace vám ukáže i nejbližší nabíjecí stanici a jako motivační faktor výborně poslouží porovnání úspornosti vaší jízdy s majiteli BMW i po celém světě. A to vám garantuji, že na ten pedál už pak tak dupat nebudete.

Přes aplikaci My BMW i Remote můžete ovládat elektromobily BMW i a mimo jiné nastavit nabíjení nebo automobil dálkově zamknout nebo rozhoukat

Toto vše je možné díky tomu, že aplikace pošle požadavek na servery BMW, které díky integrované SIM kartě a internetovému připojení komunikují přímo s autem. U některých vzdálených funkcí je tak prodleva delší, klidně i 10 až 15 vteřin i v případě dobrého internetového připojení, ale o rychlost zde většinou nejde a ničemu to nevadí.

A třešničkou na dortu je už brzy dostupné vzdálené ovládání všech funkcí vašeho automobilu přímo z chytrých hodinek, jako jsou například Samsung Gear. My jsme si to mohli vyzkoušet na veletrhu CES v Las Vegas a fungovalo to parádně.

BMW 5

Závěr: špička v oboru

Celkově vzato je systém BMW iDrive s funkcemi Connected Drive zářnou ukázkou toho, jak by propojení automobilu, internetu a telefonů mělo vypadat a troufám si říci, že v současnosti jde o v tomto směru nejpokročilejší řešení, na které se konkurence dotahuje. K dispozici je velké množství aplikací a možnost v podstatě vše udělat skrze systém automobilu, velmi užitečné jsou i asistenční systémy, které oceníte hlavně v nouzi a vychytané je dálkové ovládání mnoha funkcí automobilu z mobilu přes internet. Trochu schizofrenicky naopak působí nutnost některé aplikace v ConnectedDrive stahovat do telefonu a připojovat telefon k systému kabelem nebo nemožnost hlasového ovládání v češtině, to jsou ale jediné vady na kráse jinak takřka dokonalého systému, který se navíc velmi rychle rozvíjí. A já říkám, jen tak dál, BMW.

Diskuze ke článku
Marek
Super videopohled ;)
kubik393
Když jsem si kdysi v telecích letech pořídil BMW E30 320i, vážně to nebylo kvůli připojení iPodu nebo obří dotykové obrazovce (kdyby něco takového tehdy existovalo). Šestiválec vpředu, poháněná zadní kola, něco málo nad tunu hmotnosti, manuální převodovka a krajně jednoduchý interiér, ve kterém chyběla dokonce i elektricky stahovaná okna. A to pro mě navždy zůstalo BMW, které mám rád, přestože jsem mezitím přesedlal na Jaguar XJ, který mimochodem taky nemá přípojku na iPod (je z roku 1988), ale velkou obrazovku palubního systému ano, jenom svítí zelenými písmeny a čísly a ovládá se malou klávesničkou. Nevím, jak vy ale mě wi-fi ani internetový prohlížeč v autě nějak nechybí, na co bych pak měl telefon?
Milan Jokelle
Milan Jokelle
Je to super autíčko ale asi hodně stojí.
akai
Zajímalo by mě zda to bude fungovat i s mob. blackberry

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze