Nejlepší fotomobily historie i současnosti - 2.část: Sony Ericsson

5

V druhé části našeho článku o nejlepších fotomobilech budeme věnovat pozornost švédsko-japonskému výrobci Sony Ericsson. Jeho fotomobily jsou prezentovány řadou Cybershot, přičemž dnes už toto označení je spíše neoficiální. Legendami této řady jsou především fotomobily K750i nebo K800i.

V každém článku vám představíme nejlepší fotomobily daného výrobce. U každého fotomobilu ve zkratce popisujeme jeho funkční výbavu a především se zaměřujeme na samotný fotoaparát a jeho vlastnosti a snažíme se vyzdvihnout plusy a mínusy. V tomto díle se můžete podívat na fotomobily švédsko-japonského výrobce Sony Ericsson. Pokud jste si přečetli náš první díl, můžete porovnat vlajkové fotomobily obou výrobců. Kdo fotí lépe? Satio od Sony Ericssonu nebo N8 od Nokie ?

Sony Ericsson K750i

Do doby, než přišel Sony Ericsson K750i, byl obecně brán fotoaparát v mobilním telefonu jako zbytečnost, nepodařený vtip nebo dokonce jako omyl. Ano, většina zařízení s fotoaparátem o rozlišení 1,3 MPx pořizovala snímky s přimhouřením očí vhodné pro prezentaci na displejích telefonů a s omezeními na monitorech. Toto zařízení ale dobylo další metu v oblasti mobilní fotografie. K750i přinesl především automatické zaostřování a režim makro. Přesto nelze hovořit o kvalitě optiky a čip byl také poměrně malý. Na svou dobu ale ukázal, že fotomobily mají před sebou minimálně slibnou budoucnost a v budoucnu můžeme být mile překvapeni. K750i pořizuje snímky o maximálním rozlišení 2 MPx čili 1634 x 1224 bodů. Snímky byly na poměry fotoaparátů v mobilech, když se ohlédneme na konkurenci, v té době doslova „skvělé“. Xenonový blesk bychom zde ale ještě hledali marně. Toto řešení omezeně zastoupila LED přisvětlovací dioda, která měla tu výhodu, že díky vestavěné aplikaci svítilna jsme jej mohli použít jako nouzovou baterku.

Sony Ericsson K750i
Čtěte: preview Sony Ericsson K750i

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Pozn. použité snímky jsou z mobilního telefonu Sony Ericsson W800i, které fotí kvalitativně stejné snímky jako K750i a parametry obou zařízení jsou shodné.

Sony Ericsson K800i

Mezi nejznámější modely výrobce Sony Ericssonu patří bez jakékoliv diskuze K800i. Za své zařazení do kategorie Cyber Shot se nemusí vůbec stydět. Toto zařízení pokračuje ve šlépějích svého úspěšného předchůdce K750i. Přidává o chlup vyšší rozlišení 3,2 MPx, xenonový blesk a o poznání kvalitnější fotky, scénické režimy, nebo bestpic – čili pořízení více snímků naráz. Po stránce kvality fotek v té době nemá široko daleko žádnou konkurenci, z povzdálí se přibližuje pouze Nokia N80. Opravdu můžeme pochválit fotografie, které nepostrádají detaily a i xenonový blesk, který svou práci odvádí více než dobře. Kaňkou na kráse tohoto fotomobilu jsou pouze slabší pořizovaná videa v rozlišení QCIF 144 x 176 bodů.

Sony Ericsson K800i
Čtěte: recenzi Recenze Sony Ericsson K800i: nejchytřejší mezi hloupými

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Technické parametry Sony Ericsson K800i

Konstrukce47 × 105 × 22 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,1" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), xenonový blesk, autofocus, video: 174 × 144 px
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 64 MB, paměťové karty: Memory Stick Micro
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor950 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost,

Sony Ericsson U1i Satio (Idou)

Sony Ericsson Satio je prvním ze zástupců nově vzniklé řady Entertaiment. Tato řada nabízí to nejlepší z obou řad Cybershot a Walkman. Nabídne skvělé hudební funkce i slušné fotografické schopnosti. Po legendárním Sony Ericssonu K800i můžeme hovořit o dalším nástupci, který skvěle fotí. Vestavěný fotoaparát nabídne rozlišení 12 MPx a objektiv je chráněn kovovou posuvnou krytkou. Noční snímky jsou obstojné díky přítomnosti xenonového blesku. Před uvedením tohoto modelu se Sony Ericsson chvástal, že i ve formátu fotek A4 nabídne výbornou tiskovou kvalitu. První 12 megapixel tohoto výrobce si odbyl premiéru více než dobře a tvrzením výrobce opravdu dostál. Velmi dobře si poradí i s makro snímky, přičemž některé snímky jsou opravdu velmi kvalitní.

Snímky mohou mít maximální rozlišení 3000 x 4000 v různých poměrech stran - například v širokoúhlém formátu 16:9 nebo 3:2, či standardní rozměry 4:3. Mezi největší přednosti jeho fotoaparátu patří opravdu věrné zobrazení barev a velmi slušná obrazová kvalita. Mezi negativa pak patří vyšší hladina šumu, patrná na snímcích, pořízených i v optimálních světelných podmínkách. Xenonový blesk je účinný ve vzdálenosti do tří, až čtyř metrů. Na osvětlení celé místnosti je však krátký. Ostatní výbava modelu Satio atakuje nejvyšší mety. Nabídne operační systém Symbian, paměťovou kartu MicroSDHC v balení s královskou velikostí 16 GB. procesor typu Cortex A8 o frekvenci 600 MHz a 256 MB paměti RAM. Datová výbava zahrnuje sítě 3G, s nástavbami HSDPA, HSUPA a bezdrátové sítě Wi-Fi. Rovněž i vestavěný webový prohlížeč běžící na jádře WebKit nabídne pohodlné prohlížení webových stránek s podporou Flash lite.

Sony Ericsson Satio
Čtěte: recenzi Recenze Sony Ericsson Satio: Pan fotograf

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Technické parametry Sony Ericsson Satio

Konstrukce112 × 55 × 13 mm, 126 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (360 × 640 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda i xenonový blesk, autofocus, video: 480 × 800 px, 30 FPS
ChipsetARM Cortex-A8, CPU: 1×600 MHz
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 128 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.4 S60 5th Edition
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2009, ?

Dnešní díl vám přinesl nejlepší sestavu fotomobilů Sony Ericsonn. Samozřejmě výrobce má ve svém portfoliu další zařízení typu K850i, C905, C901, C902, C903, Vivaz nebo C510 a jiné, které se nenechají zahanbit, avšak pokud budu mluvit za sebe, jejich fotografický výstup mě nepřesvědčil. Myslíte si, že některé jiné zařízení si zaslouží zařadit do tohoto užšího výběru? Budeme se těšit na vaše názory a připomínky v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
Jiří Hanuš
Rozhodne se hlásím za Vivaz po vypnutí stabilizátoru obrazu jsou snímky nádherné a ostré i při přiblížení. :) Stabilzator je rozmazaval (po priblizeni obrazku)
blala
rozhodne C905 a W995
asrr
tak K800 je natolko legendarna, ze tie fotky proste na tu dobu boli neprekonatelne - ked odmyslim umelecku hodnotu - tak na bezne pouzivanie su plne dostatocne este aj dnes.. a v nocnom foteni dovolim tvrdit stale predbieha kopec dnesnych mobilov prave kvoli perfektnemu xenonu !
ronaldo
Přijde mi, že v článku jsou jen fotomobily historie, než současnosti - v dnešní době fotí a natáčí bezkonkurenčně nejlépe N8 a iphone 4. (Pokud nepočítám ještě neprodávájící se telefony s možností záznamu ve Full HD, které přijdou v létě)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze