LTE od T-Mobile komerčně v létě i s hlasem: známe podrobnosti

24

Vzhledem k probíhající aukci kmitočtů bude v tomto a v příštím roce kolem LTE v České republice hodně rušno. Nehledě na výsledek aukce už ale operátoři pomalu odkrývají své komerční nabídky. Po O2 nyní i růžový operátor, který bude mít ale v mnohém výhodu. V jeho LTE síti bude například možno používat telefony. Jaké mobily budou k dispozici a jak funguje volání? Vše jsme vyzkoušeli.

Zatímco O2 svoji LTE síť koncipuje zatím jako datovou s nutností používat datové LTE modemy a telefony v ní bude možno používat až někdy později, v případě T-Mobile se ale už v létě můžeme těšit na komerční start LTE včetně podpory funkce CS FallBack (o tom, jak technologie funguje, níže v článku). To znamená, že se do LTE sítě přihlásíte se svou běžnou SIM kartou ve svém telefonu a budete si moci rychlosti až 75 Mb/s užívat i na svém telefonu.

Na začátek Praha a Mladá Boleslav

Na komerční start LTE od T-Mobile se můžeme těšit v létě. Kdy přesně, ale zatím operátor sdělit nechce. Pokryta bude Mladá Boleslav, kde v pilotním datovém provozu funguje LTE síť už nyní (a my jsme ji podrobně vyzkoušeli) a také část Prahy kolem oblasti Chodova a Roztyl, kde má T-Mobile své sídlo. Další oblasti by zejména v Praze měly do konce roku dále přibývat. Maximální rychlost bude činit 75 Mb/s. My jsme rychlost vyzkoušeli uvnitř budovy T-Mobile v pražských Roztylech na telefonu Sony Xperia Z, který údajně funguje na síti nejlépe a nejspolehlivěji a dosáhli jsme rychlosti připojení 53 Mb/s na downloadu, necelých 21 Mb/s na uploadu a pingu 32 ms, a to není vůbec špatné. Už dříve jsme zkoušeli pokusnou LTE síť T-Mobile na pražském Kamýku, kterou stavěl Samsung, jehož řešení ale není tak pokročilé, jako u konkurenčního Huawei, kterého si nakonec T-Mobile vybral za dodavatele své LTE sítě.

LTE v mobilu: na jakých telefonech posviští?

V úvodu vás určitě zaujala informace, že na rozdíl od O2 bude možno používat LTE síť T-Mobile i s podporovanými LTE telefony. Ne každý telefon s LTE bude ale nutně v síti fungovat. Musí mít správný software a možnost aktivovanou. I když tedy určitý telefon LTE má, nemusí v síti T-Mobile fungovat, pokud jste jej například koupili na volném trhu či u jiného operátora.

LTE na Sony Xperia Z v síti T-Mobile v centrále na Roztylech: sviští to rychle...

Momentálně funguje LTE v následujících telefonech. Další ale do léta možná přibudou.

  • Sony Xperia Z
  • Nokia Lumia 820
  • Apple iPhone 5 (omezení pouze na frekvenci 1800 MHz, v budoucnosti nemusí fungovat všude)
  • HTC One SV
  • HTC One
  • Samsung Galaxy S4
  • BlackBerry Q10
LTE bude běhat na Sony Xperia Z, Nokii Lumia 820, Apple iPhone 5, HTC One SV, BlackBerry Q10, Samsung Galaxy S4 a HTC One

Není volání jako volání

Síť LTE bude sice možno používat i s telefony, v síti LTE jako takové ale hovory nepoběží. To je totiž funkce, která ve světě funguje teprve v pilotním testovacím provozu, a to například v Jižní Koreji s několika speciálními telefony. Stávající komerčně dostupné telefony (včetně těch výše uvedených) hovory v síti LTE (Voice over LTE - takzvané VoLTE) nepodporují. Jak se tedy telefonuje? Jednoduše. Při příchozím i odchozím hovoru se telefon od sítě LTE odhlásí a přihlásí se k 2G nebo 3G síti, kde proběhne hovor. Po jeho ukončení se telefon opět přihlásí k LTE. Funkce se jmenuje CS FallBack (Circuit-switch fall back) a momentálně je to jediný v praxi funkční a použitelný způsob, jak hovor v případě přihlášení k LTE síti provést. Pokud v momentě příchozího hovoru přenášíte v LTE data, přenos se přeruší a obnoví se po ukončení hovoru. Sestavení hovoru trvá pouze nepatrně déle (2-3 vteřiny) a jak jsme si v praxi vyzkoušeli, funguje to spolehlivě a prodleva je přijatelná. Není bez zajímavosti, že když se tato technologie začala v Německu u mateřského Deutsche Telekomu testovat, činila prodleva při sestavování hovoru (při přepínání z LTE sítě na 2G/3G) až 50 vteřin! Dobu se tedy opravdu podařilo stáhnout na přijatelnou hranici.

BlackBerry Q10, HTC One SV a Nokia Lumia 820: všimněte si kouzelného nápisu LTE nebo 4G

Cenovou strategii T-Mobile sice oficiálně nezveřejnil, ale zástupci nám prozradili, že se spíše kloní k tomu nezpoplatňovat připojení LTE vyšší sazbou nebo speciálním tarifem a LTE tak bude moci využívat v rámci svého běžného datového tarifu kdokoliv s podporovaným telefonem.

Diskuze ke článku
Matej
Ako to bude s omedzenim dát ?? Takisto 2GB a potom znizenie rychlosti ?
alambert
lumia 920??
Tomáš
Už se nemůžu dočkat, až si LTE vyzkouším. I když musím uznat, že i HSPA+ běží moc pěkně.
david
docela dobrej důvod jít do Lumie 820 :) chtěl jsem 720, ale ta LTE nepodporuje

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze