Vyzkoušeli jsme LTE v Mladé Boleslavi - opravdový Datan Fofrič

Koncem roku spustil T-Mobile v Mladé Boleslavi v komerčním provozu síť LTE a my jsme se rozhodli vyzkoušet, jakých rychlostí se dá v různých částech města a s různě silným signálem dosáhnout. Provedli jsme 25 měření na pěti různých místech a výsledky dopadly velmi dobře. Jste zvědaví, jak rychle to v Mladé Boleslavi sviští? Výsledky naleznete v článku.

V loňském roce jsme se dočkali dvou lokalit, kde naši operátoři spustili LTE v komerčním veřejném provozu. První bylo O2 se svou Jesenicí u Prahy a druhý T-Mobile, který koncem roku pokryl kompletně celou Mladou Boleslav s několika přilehlými vesnicemi.

T-Mobile logo

Projekt umožňuje mladoboleslavským příznivcům moderních technologií osahat si naživo technologii LTE ještě před ukončením aukce frekvencí a uvedením sítí 4. generace do komerčního provozu. Na rozdíl od spektra plánovaného pro běžný provoz využívá LTE síť v Mladé Boleslavi pásmo o šířce 2x10 MHz v rámci frekvence 1 800 MHz, což znamená pro uživatele rychlost stahování až 75 Mb/s a v případě odesílání dat teoreticky 25 Mb/s. O pokrytí se stará celkem 19 vysílačů umístěných v Mladé Boleslavi a Kosmonosech.

My jsme do Mladé Boleslavi zajeli a podrobně LTE vyzkoušeli v praxi. Nový typ sítě jsme otestovali v různých podmínkách tak, abychom co nejlépe prověřili kvalitu pokrytí a rychlosti při různých způsobech použití. Testovali jsme jak na otevřením prostranství v centru Mladé Boleslavi, uvnitř cihlové stavby nebo uvnitř nákupního centra na okraji města, tak ve vesnickém prostředí se špatným signálem. Naší testovací sestavou byl hybridní ultrabook Sony VAIO Duo 11 s Windows 8 a LTE USB modem Huawei E398. Rychlost připojení jsme měřili pomocí severu Speedtest.net. LTE jsme chtěli vyzkoušet rovněž s mobilními telefony, síť je ale koncipována jako čistě datová a telefon se do ní s vloženou SIM kartou nepřihlásí.

Výsledky měření, aneb opravdu to frčí

Na každém z pěti měřících stanovišť jsme provedli test vždy pětkrát a níže uvádíme průměrné naměřené hodnoty a rovněž medián, který je více vypovídající, neboť se v tomto výsledku tak moc neprojevují extrémní hodnoty. Nutno ale říci, že výsledky byly konstantně dobré. Všude, kde T-Mobile pokrytí LTE deklaruje, jsme jej bez problémů zachytili.

Měření 1 – parkoviště u obchodního centra

První měření proběhlo z automobilu u obchodního centra Olympia na kraji Mladé Boleslavi. Chtěli jsme otestovat typické použití uživatele datujícího v autě například na notebooku v nezastavěné oblasti. A výsledky? Velmi slibné. Download se pohybuje na úrovni téměř 40 Mb/s, upload kolem 20 Mb/s, a také ping kolem třiceti milisekund je velmi slušný.

LTE měření T-Mobile - lokalita Olympia - exteriér
Síla signálu Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
3/5 37,56 37,14 19,46 18,99 30,4 33

Měření 2 – obchodní centrum

Druhé měření jsme provedli uvnitř kovové budovy obchodního centra Olympia. Chtěli jsme tím simulovat klasický scénář, kdy si s notebookem sednete do kavárny a surfujete při popíjení vašeho oblíbeného nápoje. Chtěli jsme zjistit, jak se změní rychlosti a ping uprostřed kovové stavby bez větších oken. Výsledky se v případě downloadu a pingu od měření ve stejné oblasti venku příliš nezměnily, na druhou stranu upload byl zhruba poloviční. Stále se jedná o špičkové hodnoty, které velká většina populace nedosahuje ani na pevném domácím připojení.

LTE měření T-Mobile - lokalita Olympia - interiér
Síla signálu Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
2-3/5 32,16 32,15 9,05 18,99 30,2 32

Měření 3 – cihlová stavba v centru městu

Třetí měření jsme provedli v interiéru restaurace Na Karmeli v centru Mladé Boleslavi. V cihlové stavbě v klasické staré zástavbě jsme měli poměrně silný signál a dosáhli jsme lepších hodnot downloadu, než na kraji města. Upload a ping byly porovnatelné.

LTE měření T-Mobile - lokalita restaurace Na Karmeli - interiér
Síla signálu Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
3-4/5 39,14 39,49 18,60 18,99 18,6 34

Měření 4 – prostranství v centru města

Nejvyšší rychlosti stahování jsme dosáhli při venkovním měření na parkovišti na Českobratrském náměstí s přímým výhledem na vysílač. Průměrná rychlost připojení se na downloadu vyhoupla přes 40 Mb/s. Také ping a upload byly velmi dobré.

LTE měření T-Mobile - lokalita Českobratrské náměstí - exteriér
Síla signálu Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
5/5 42,51 41,05 18,07 18,28 33,4 33

Měření 5 – vesnice na okraji pokryté oblasti

Posledním měřením jsme chtěli ověřit, jak se LTE chová při slabém signálu, na okraji pokryté oblasti. Test probíhal na kraji obce Debř v automobilu a dle očekávání byly naměřené hodnoty výrazně nižší. Stále však byly na mobilní připojení velmi slušné a připojení bez problémů použitelné pro práci s internetem. Všimnout si lze i přes výrazně horší signál stále velmi dobrého pingu. Hodnota odezvy 40ms je totiž přitom stále zhruba poloviční oproti hodnotám dosahovaných běžně v 3G sítích.

LTE měření T-Mobile - lokalita Debř - exteriér
Síla signálu Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
1/5 7,64 7,64 0,55 0,57 39,2 39

S LTE připojením jsme byli v průběhu testování spokojeni a i když jsme nedosáhli proklamovaných maximálních hodnot, výsledky jsou více než nadějné. Teď už si jen musíme počkat na výsledky aukce digitální dividendy a doufat, že se podobně rychlé mobilní připojení rozšíří do co nejvíce oblastí České republiky. Vzhledem k tomu, že v podmínkách pro budoucí pokrývání území LTE sítěmi je také povinnost pokrýt méně hustě osídlená území před možností pokrýt městské oblasti, mohl by se i venkov relativně brzy podobných, na dnešní poměry, závratných rychlostí, dočkat.

A co vy, máte už někdo s LTE zkušenosti? Jak hodnotíte naměřené rychlosti?

Diskuze ke článku
tonda
...uvnitř kovové budovy... fyzika na zakladce nebyla? :D
header009
To je fakt pecka kdyby raději udělali něco s timhle http://www.speedtest.net/android/348970300.png
a to mám novej vysílač 100m od baráku, ale ta rychlost je opravdu závratná
xman
Aneb jak dosahnout FUP behem nekolika malo vterin.... ;)
xman
Aneb jak dosahnout FUP behem nekolika malo vterin.... ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze