Konkurence pro Apple M2? Qualcomm ukázal procesor Snapdragon X Elite

1
Konkurence pro Apple M2? Qualcomm ukázal procesor Snapdragon X Elite
Fotografie: Qualcomm
  • Snapdragon X Elite by měl oproti čipu Apple M2 dosahovat o 50 % vyššího vícevláknového výkonu
  • Jeho nasazení do prvních počítačů se očekává v polovině roku 2024

Na Snapdragon summitu na Havaji premiéru zažil nejen Snapdragon 8 Gen 3 pro nejlepší mobilní telefony příštího roku a nové zvukové čipy, ale také nová generace špičkového čipu pro notebooky s Windows – Snapdragon X Elite. Qualcomm doufá, že se mu s nejnovějším SoC podaří získat větší část trhu s čipy pro PC, sází přitom na výkon a efektivitu, jak se lze dočíst v jeho tiskové zprávě.


Co Snapdragon X Elite umí?

Snapdragon X Elite je vyroben 4nm procesorem a vybaven 12 vysoce výkonnými jádry Oryon taktovanými na 3,8 GHz + boostem pro jedno až dvě jádra na 4,3 GHz. Qualcomm uvádí, že se vyrovná konkurenčním procesorům Intel 13. generace ve vícevláknovém výkonu a zároveň odebírá o 68 % méně energie. Jak dodává gsmarena.com, dispozici je i srovnání s čipem Apple M2 též založeným na architektuře ARM. Snapdragon X Elite by přitom měl dosahovat o 50 % vyššího vícevláknového výkonu, což zní vzhledem ke schopnostem řešení od Applu působivě.

X Elite je osazen integrovaným grafickým procesorem Adreno s výkonem 4,6 TFLOPs a podporou rozhraní DirectX 12 API. Umožňuje připojit až tři externí monitory s rozlišením UHD při 60 Hz. Editoři videí pak ocení jednotku pro zpracování videa Adreno (VPU), která podporuje 10bitové kódování a dekódování 4K60 pro soubory H.264, HEVC (H.265) a AV1.

Qualcomm také přidal NPU Hexagon s výkonem 45 TOPs, aby procesor vynikal i v úlohách souvisejících s generativní umělou inteligencí. Podporuje také operační paměť LPDDR5x s propustností až 136 GB/s spolu s úložištěm PCIe Gen4 nebo UFS 4.0. Systém FastConnect 7800 pak zajistí podporu Wi-Fi 7 a Bluetooth 5.4, chybět ale nemá ani modem Snapdragon X65 5G.

Snapdragon X Elite představuje dramatický skok v inovacích pro výpočetní techniku, protože přinášíme náš nový, vlastní procesor Qualcomm Oryon pro úžasný výkon, který potěší spotřebitele neuvěřitelnou energetickou účinností a posune jejich kreativitu a produktivitu na novou úroveň,“ řekl Kedar Kondap, senior viceprezident a generální ředitel divize Compute & Gaming společnosti Qualcomm Technologies, Inc.

Počítače s procesorem Snapdragon X Elite se očekávají cca v polovině roku 2024.