Samsung spolupracuje s ARMem na procesorech nové generace kvůli AI

Samsung spolupracuje s ARMem na procesorech nové generace kvůli AI
Fotografie: Samsung
  • Spolupráce urychlí vznik nové třídy SoC s funkcemi generativní umělé inteligence
  • Samsung s ARMem plánuje mimo jiné využití 2nanometrové (nm) GAA technologie

Samsung oznámil, že na základě spolupráce s britskou firmou ARM pracuje na nové generaci procesoru s jádry Cortex-X optimalizované pro nejnovější technologii Gate-All-Around (GAA). Podle tiskového vyjádření má tato spolupráce připravit půdu pro řadu oznámení a plánovaných inovací mezi společnostmi Samsung a ARM. Společnosti plánují i využití 2nanometrové (nm) GAA technologie, která má mimo jiné souviset s rozšířením funkcí generativní umělé inteligence (AI).


Pokračujeme v éře generické umělé inteligence a jsme nadšeni, že můžeme rozšířit naše partnerství se společností ARM a dodat novou generaci procesorů Cortex-X, což našim společným zákazníkům umožní vytvářet inovativní produkty,“ uvedl Jongwook Kye, výkonný viceprezident a vedoucí vývoje platformy Foundry Design ve společnosti Samsung Electronics. „Naše dlouholetá spolupráce se společností Samsung přinesla špičkové inovace několika generací,“ dodal Chris Bergey z ARMu. „Optimalizace procesorů Cortex-X a Cortex-A podtrhuje naši společnou vizi nově definovat možnosti mobilních počítačů a těšíme se, že budeme i nadále posouvat hranice, abychom splnili neúprosné požadavky na výkon a efektivitu v éře umělé inteligence.

Samsung přitom oznámil zahájení výroby 3nm technologie Multi-Bridge-Channel FET (MBCFET) založené na technologii GAA už v roce 2022. Technologie GAA se vyznačuje tím, že umožňuje další škálování zařízení nad rámec generace FinFET, zlepšuje energetickou účinnost díky snížené úrovni napájecího napětí a zvyšuje výkonnost zásluhou vylepšené schopnosti řídit proud.

Jak se zdá, generativní umělá inteligence bude mít u novinek ve světě mobilních telefonů a počítačů stále větší slovo. V souvislosti s tím stojí za zmínku nejen Galaxy AI, kterou jsme vás blíže přiblížili, ale například i aktuální závazek společnosti Oppo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze