Snapdragon 8 Gen 3 oficiálně představen: co budou umět příští vlajkové lodě?

3
Snapdragon 8 Gen 3 oficiálně představen: co budou umět příští vlajkové lodě?
Fotografie: Qualcomm
  • Velký důraz je u něj kladen na schopnosti umělé inteligence
  • Výrazného vylepšení se dočkal výkon
  • Potěšeni budou hráči i audiofilové
  • V prvních zařízeních by se Snapdragon 8 Gen 3 měl objevit už v následujících týdnech

Qualcomm oficiálně představil čipovou sadu Snapdragon 8 Gen 3 vyrobenou 4nm procesem a soustředící se na pokrok v oblasti umělé inteligence, her, zvuku a fotoaparátu, jak dodává gsmarena.com.


Co nabízí Snapdragon 8 Gen 3?

Gen 3 je o 30 % rychlejší a o 20 % efektivnější než Gen 2. Osmijádrový procesor se opírá o hlavní jádro Cortex-X4 s frekvencí až 3,3 GHz + 5 výkonných jader s frekvencí až 3,2 GHz a 2 efektivní jádra na 2,3 GHz. Podporuje paměti LPDDR5x s frekvencí až 4 800 MHz a kapacitou až 24 GB + Wi-Fi 7 s frekvencí až 6 GHz, včetně standardů 802.11be, 802.11ax, 80211ac a 80211a/bg/n. Čip je také vybaven modemem X75 5G s anténami sub-6 GHz i mmWave.

Vzhledem k dnešním trendům pak nepřekvapí důraz na umělou inteligenci. Vše začíná u AI Engine, který podporuje multimodální generativní modely AI a populární jazykové modely pro rozpoznávání řeči. Funkce Qualcomm Sensing Hug se pak stará o bezpečný přístup k vašim osobním údajům, jako jsou oblíbené aktivity, úroveň kondice a poloha, na základě čehož pak poskytuje asistent s AI přesnější odpovědi na vaše otázky.

AI vylepšuje také schopnosti fotoaparátu, včetně nočního režimu. Pro videa je k dispozici například mazání objektů a nechybí ani možnost „rozšíření fotografií“ pomocí generativní umělé inteligence nad rámec původních dat.

Novinky pro hráče i audiofily

Snapdragon 8 Gen 3 je také připraven na hry konzolové úrovně s podporou 240 fps na 240Hz displejích. Adreno Frame Motion Engine 2.0 pak zajistí plynulejší přehrávání a nechybí ani podpora Unreal Engine 5.2. GPU uvnitř Snapdragonu 8 Gen 3 je přitom o 25 % rychlejší, o 25 % úspornější a přináší o 40 % lepší Ray Tracing než předchůdce.

Audiofily pak jistě potěší, že nový čip dokáže přes Bluetooth přenášet hudbu v bezztrátové kvalitě 24 bit/96 kHz.

V první zařízeních se ukáže už v následujících týdnech

Qualcomm uvádí, že první zařízení poháněná novým Snapdragonem 8 Gen 3 budou k dispozici už v následujících týdnech. Výrobce čipů přitom spolupracuje se společnostmi ASUS, Honor, iQOO, Meizu, Nio, Nubia, OnePlus, Oppo, Realme, Redmi, RedMagic, Sony, Vivo, Xiaomi a ZTE.

Diskuze ke článku
Damara226
Damara226
By mě zajímalo jaký má smysl cpat do mobilních SoC extra jednotky pro zpracování raytracingu když raytracing sotva zvládají 300W grafické karty v počítačích ???

Stejně neexistuje žádná mobilní hra která by raytracing používala a i kdyby existovala tak to nemá smysl protože na malém displeji to stejně nepůjde poznat.
Janek Fanek
Janek Fanek
Říká se, že pokrok nezastavíš. Otázkou je zda u smartfonů se jedná o racionální pokrok, nebo jen o marketing, protože mobil musí mít dnes téměř každý, když jiná možnost není. Qualcomm prohlašuje, náš CPU má nejvyšší výkon, Samsung prohlašuje, náš Exynos bude mít nejvyšší výkon GPU, nikdo neprovedl technické zhodnocení, zda je takový výkon pro mobil nutný? Samozřejmě hlavně jde o zisk, a proto svorně hlásí, že další generace zařízení bude dražší. Matička Země to unese a když né, tak po nás potopa!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze