Konečně. Tato firma vyřešila největší problém HTC Vive

2

HTC Vive je skvělou virtuální realitou, a to zejména díky sledování pohybu hráče v prostoru a unikátním ovladačům. Jeden problém ale má. Kabely. Ty, jež vedou z brýlí do výkonného počítače, který je pro pohánění virtuální reality potřeba. Na veletrhu Computex jsme vyzkoušeli inovaci od společnosti Zotac, která tento problém vyřešila.

Zotac

Virtuální realitu HTC Vive jsme vyzkoušeli několikrát a rozhodně můžeme říci, že je v současné době nejlepší ze všech. Výborně reaguje na každý pohyb, má slušný displej (i když vyšší rozlišení by se hodilo), ale čím poráží ostatní je velmi propracované sledování pohybu člověka v prostoru a zejména unikátní ovladače, které držíte v rukou a ovládáte jimi spoustu věcí. Ve hře berete předměty, střílíte nebo něco skládáte a virtuální předměty ve vašich rukou se ve hře zobrazují naprosto přesně tak, jak rukama hýbete.

Akčnější zážitky ale u HTC Vive vždy kazila jedna věc – kabely vedoucí z helmy na hlavě k počítači. Občas se tak stane, že si kabel přišlápnete, nebo o něj při prudkých pohybech a otáčení zavadíte. Většinou to nevede k ničemu špatnému, ale celkový dojem z virtuálního světa to ve finále trochu kazí, protože se vám do něj motá něco z toho reálného.

Společnost Zotac ale přinesla řešení. Je poměrně jednoduché a spočívá v umístění speciálního počítače do batohu, který máte na zádech a do kterého vede kabel od brýlí. Díky tomu kolem vás skutečně nic není a v prostoru se můžete pohybovat volně bez toho, abyste se museli obávat přišlápnutí kabelu. S podobným řešením začínají přicházet i další společnosti, třeba HP, které rovněž nedávno představilo svůj batoh pro virtuální realitu, i když zatím pouze jako koncept.

Řešení jsme vyzkoušeli a funguje velmi dobře. Batoh je velmi pohodlný a váží necelých 5 kilogramů a záda z něj nebolí. Na místě jsme jej otestovali na střílečce Arizona Sunshine, kde je potřeba se hodně otáčet, když střílíte zombies, které na vás útočí ze všech stran. A přesně u takové hry pomáhá batoh nejvíce. A co je uvnitř? Obsahuje trochu nevzhledně uspořádaný výkonný hardware potřebný pro plynulý běh her a také baterii. Ta zajistí až 2 hodiny nepřetržitého hraní, což je více než dost. Většinou si to chce po pár desítkách minut ve virtuálním světě odpočinout. V batohu je umístěn procesor Core i5-6400 od Intelu, grafická karta nVidia Geforce GTX 980, až 16 GB RAM, dva sloty pro HDD nebo SSD, 2× HDMI konektor, 2× Display port a 4× USB. Samozřejmostí je účinné chlazení větrákem a pro odvod tepla je celá přední strana batohu vyrobena ze síťoviny. K počítači je samozřejmě bezdrátově připojena také klávesnice s myší a monitor, abyste si nějakou tu hru vůbec mohli pustit.

Řešení od Zotacu je velmi jednoduché a pokud to s virtuálním hraním myslíte vážně, jeho pořízení (případně jiného podobného produktu), bychom určitě doporučovali. Doufáme ale, že Zotac zapracuje na designu batohu, zejména pak zevnitř.

Diskuze ke článku
anonym
Nějak někdo nedomyslel chlazení uvnitř batohu. To musí být pro ten výkonný PC peklo. Nevěřím tomu, že stačí jen mikroprůduchy z batohu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze