Jsme závislí na smartphonech? Velký evropský průzkum Huawei říká, že ano

3
Jsme závislí na smartphonech? Velký evropský průzkum Huawei říká, že ano
  • Průzkum Huawei potvrdil trend nadměrného užívání mobilních telefonů, a to zejména u mladé generace
  • Podle průzkumu je dnes většina z nás bez smartphonu takřka ztracena
  • Z dat je patrné, že užívání mobilního telefonu v ČR se nijak výrazně neodchyluje od uživatelských zvyklostí v dalších evropských zemích, v nichž průzkum proběhl

Průzkum nazvaný „Smart(phone) relationships“ měl za cíl analyzovat roli smartphonů v každodenním životě lidí a vliv smarpthonů na osobní vztahy. „Jako společensky odpovědný výrobce se snažíme poukazovat nejen na pozitivní, ale i negativní stránky používání mobilních telefonů. Jakkoliv nám smartphony ulehčují život, jejich užívání by nemělo přesáhnout únosnou míru. Průzkum společnosti Huawei však trend nadměrného užívání mobilních telefonů, a to zejména u mladé generace, potvrdil. V případě nemožnosti být se svými blízkými je však telefon jednou z možností, jak být stále spolu. Tato myšlenka je nosnou ideou nové reklamní kampaně společnosti Huawei #stalespolu při příležitosti svátku zamilovaných,“ komentuje Roman Vaňko, marketingový ředitel Huawei Technologies (Czech).

Většina uživatelů „usíná“ se smartphonem

Podle uskutečněného průzkumu 78 % Čechů alespoň někdy před spaním brouzdá po sociálních sítích, píše e-maily nebo textové zprávy. Ještě v posteli po probuzení tak alespoň někdy činní 73 % Čechů. V rámci všech zkoumaných zemí jde o 74 % (před spaním), respektive 70 % lidí (po probuzení). I proto má přes noc smartphone v posteli, například pod polštářem, 12 % Čechů a průměrně 11 % dotazovaných Evropanů. Vedle lůžka na dosah ruky má přes noc smartphone dalších 70 % Čechů či 65 % Evropanů.

Skoro polovina uživatelů kontroluje smartphone několikrát za hodinu

Podle průzkumu provedeného společností Huawei je dnes většina z nás bez smartphonu takřka ztracena. Závislost na smartphonech dokládá to, že je běžně kontrolujeme několikrát za hodinu. Není pochyb o tom, že první a poslední věcí, kterou ráno a večer řada z nás kontroluje, je právě smartphone. Během dne pak smartphony používáme nejen k běžnému volání a posílání zpráv, ale rovněž k brouzdání na internetu, procházení e-mailů, nebo hraní mobilních her.

Průzkum rovněž ukázal, že 44 % Čechů a 49 % Evropanů kontroluje svůj chytrý telefon několikrát za hodinu. Kromě kontroly příchozích hovorů a zpráv uživatelé nejčastěji hledají informace nebo se baví na internetu, tráví čas na sociálních sítích, sledují zprávy, používají navigaci nebo se připojují k internetovému bankovnictví.

Nejčastěji píšeme zprávy, většina lidí používá telefon přes 3 hodiny denně

Češi nejčastěji využívají svůj smartphone k psaní zpráv (90 % z nich), hlasovým hovorům (89 %), fotografování (85 %), nebo k přístupu na sociální sítě (78 %). Psaní zpráv je nejčastější také u Evropanů (86 %), u kterých následuje fotografování (85 %), přístup na sociální sítě (81 %), psaní emailů (77 %) a hlasové hovory (73 %). Průzkum dále ilustruje, že 70 % Čechů (58 % Evropanů) má u sebe smartphone více než 13 a více hodin denně, a co víc, 57 % Čechů (65 % Evropanů) užívá aktivně smartphone 3 a více hodin denně.

„Z dat je patrné, že užívání mobilního telefonu v ČR se nijak výrazně neodchyluje od uživatelských zvyklostí v dalších evropských zemích, v nichž průzkum proběhl. Data potvrzují předchozí zjištění, že mobilní telefon dnes zřejmě představuje nejnepostradatelnější komunikační technologii. S trochou nadsázky se dá říci, že pro většinu populace se mobilní telefon stal dalším, umělým, lidským orgánem – 96 % respondentů jej má vždy nebo obvykle u sebe a pouze osm procent respondentů nechává telefon přes noc v jiné místnosti než v ložnici,“ uvedl k výsledkům Petr Lupač, sociolog z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Průzkum zpracovaný agenturou IPSOS pro Huawei probíhal mezi respondenty v České republice, Dánsku, Rakousku, Polsku, Maďarsku, Slovensku, Chorvatsku, Srbsku, Rumunsku, Bulharsku, Řecku, Turecku. Na závěr si můžete ještě prohlédnout infografiku zobrazující 24 hodin průměrného uživatele smartphonu.

průzkum Huawei

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Standys
A nejlepší k tomu je, že zveřejní video s tím, jak jsme na nich závislí a potřebujeme být spolu, nechápu :D
Zalman
Sám na sobě cítím závislost ač třeba sociální sítě nepoužívám, volám minimálně, ale ten pocit jistoty, že mám všechny informace, svou knihovnu nebo hudbu stále při sobě mi dává pocit zvláštní jistoty, který ztrácím pokud telefon nemám při sobě. Je to taková kpz a myslím, že určitá závislost na telefonu není nezdravá. Pokud člověk sportuje, jí zdravě nepije, nekouří pak taková závislost není problém.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze