Čínský trh se smartphony poprvé oslabil, vládne Huawei, Apple je čtvrtý

9
Čínský trh se smartphony poprvé oslabil, vládne Huawei, Apple je čtvrtý
  • Čínský trh zaznamenal v roce 2017 poprvé meziroční pokles v dodávkách chytrých telefonů
  • Žebříčku s přehledem vládne Huawei
  • Na čtvrtou příčku se vydrápal Apple a předstihl Xiaomi

Pokud jsme se na něco v letech minulých mohli spolehnout, byl to růst prodejů chytrých telefonů na čínském trhu. Vše ale jednou končí a rok 2017 byl prvním, kdy se stabilní růst zadrhl. Naopak jsme se dočkali meziročního poklesu o 4 % na aktuálních 459 miliónů dodaných kusů v roce 2017. Za poklesem stojí nezvykle slabé 4. čtvrtletí 2017, kdy došlo k meziročnímu poklesu o více než 14 % na 113 miliónů dodaných kusů.

Čínský trh 2017

Ačkoliv se trhu čtvrtletí nevydařilo, Huawei to nemusí zajímat. Tento výrobce zaznamenal v posledním kvartále růst o 9 % a na čínský trh dodal 24 miliónů smartphonů. Druhou příčku i přes 16% pokles uhájilo Oppo a třetí místo Vivo, které zaznamenalo pokles o 7 %. Oppo dodalo 19 miliónů smartphonů, Vivo pak o 2 milióny méně. Pomyslnou bramborovou příčku tentokrát obsadil americký Apple, který dodal zhruba 15 miliónů telefonů. Odsunul tak zpět na páté místo Xiaomi s 13 milióny.

Klesající čínský trh bude mít dle agentury Canalys největší dopad na výrobce, kteří se nejvíce soustředí na domácí trh. Zmiňována je především dvojice Gionee a Meizu. Těm mimo jiné uškodí také větší orientace Lenova a ZTE na čínský trh, čímž jim zásadně vzroste konkurence. Z tohoto důvodu se očekává rok 2018 na čínském trhu velmi klíčový.

Zdroj: canalys.com

Diskuze ke článku
Standys
Autor má oči v pořádku a brýle nepotřebuje, pokud je máš ty, kup si nějaké kvalitnější, ať vidíš lépe.... Pokud je tam třeba i 3% navíc další rok, ano je to růst a pokud o 3% méně, tak klesá. Matematiku pro první třídu by si měl zvládnout si myslím. Není to velký posun, ale furt to není stagnace, tohle opět je ekonomika pro střední školu, douč se to z odkazu... https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Stagnace
Blue Sun
Blue Sun
Autor má asi divný brejle, protože já tu stagnaci vidím už čtvrtý rok. Obří čísla růstu z počátku jsou pryč a pohyby v řádu procent rozhodně nejsou nic, na co "by se dalo spolehnout".
Když vezmu číselný součet od roku 2013, který je první početně zajímavý (a telefony z té doby mohou mezi lidmi stále ještě přežívat), pak čínský trh za tu dobu nasál dvě miliardy zařízení. Teoreticky tedy dvě na obyvatele, přičemž obměna u nich neprobíhá tak často, jako v Evropě.
Mio
Joooj, tieto štatistiky zmanipulované nereprezentatívne štatistiky :D Prenechajte takéto články kolegom z publistického dňa, pardon z bulváru.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze