Jaké novinky nás čekají na Google I/O? Android 14 a možná tři nová zařízení

Jaké novinky nás čekají na Google I/O? Android 14 a možná tři nová zařízení
Fotografie: @evleaks
  • Hlavní konference začíná ve středu 10. května od 19:00 hodin SELČ
  • Google představí svůj první skládací telefon Pixel Fold
  • Značnou část prezentace zaberou novinky Androidu 14

Tradiční vývojářská konference Google I/O se opět přiblížila a jak je dobrým zvykem, úvodní konference je nabitá novinkami nejen softwarového charakteru. Letos se vše uskuteční ve středu 10. května od 19:00 SELČ. Právě v ten moment vypukne úvodní konference a tentokrát se dle dostupných informací máme rozhodně nač těšit.

Hlavní tahák – Pixel Fold

Nejočekávanější novinkou je zřejmě Pixel Fold, který se stane vůbec prvním telefonem od Googlu, který nabídne ohebný displej a dva AMOLED panely. Ten vnitřní možná lehce zklame velkými rámečky, na každý pád se Google vzhledem minimálně částečně inspiruje u Oppa Find N2. Nasazen bude samozřejmě nejnovější Android s úpravami pro velkou a ohebnou obrazovku. Očekává se kvalitní sestava fotoaparátů i vlastní procesor Tensor G2.

Google Pixel Fold
Google Pixel Fold

Dle dostupných informací by se Pixel Fold měl již koncem června dostat na první trhy, přičemž cena by se měla v přepočtu pohybovat nad hranicí 40 tisíc korun i s daní.

Návratu tabletu

Po několika letech se Google opět odhodlal k výrobě tabletu a je nutné dodat, že Pixel Tablet není vyložená novinka. Vůbec prvně byl světu ukázán již před rokem a pak opětovně loni v říjnu. Předpokládá se, že nyní jej již Google konečně pošle do prodeje. Očekává se, že nabídne 11" IPS displej s rozlišením 2 560 × 1 600 pixelů, líbivý design a čipset Tensor G2. Google by dle všeho měl k tabletu dodávat například dokovací stanici s reproduktory a také stylus. V neposlední řadě by neměla chybět podpora bezdrátového nabíjení.

Telefon střední třídy

Třetím zařízením, se kterým bychom se ve středu večer měli setkat, je Pixel 7a. Mělo by se jednat o spíše kompaktnější mobil s 6,1" OLED displejem a 90Hz obnovovací frekvencí. Výkon zajistí procesor Tensor G2 a překvapením má být podpora bezdrátového nabíjení. Pixel 7a by se měl na některých trzích začít prodávat ještě v tomto týdnu, s čímž však u nás bohužel počítat nemůžeme.

Nový Android

Značnou část úvodní tiskové konference bude dozajista věnována novému Androidu 14, který je již možné na Pixelech zkoušet v beta verzi. Google má opět zapracovat na bezpečnosti, lepším ovládání či snadnějším sdílení obsahu napříč různými aplikacemi. Aktuálně se předpokládá, že finální verze Androidu 14 bude vypuštěna v září, a to na Pixely. Další výrobci se budou záhy přidávat.

Google Android 14

Další překvapení?

Google nás samozřejmě může překvapit ještě dalšími novinkami. Třeba bezdrátovými sluchátky, softwarovými vychytávkami, případně prvním poodhalením budoucích Pixelů 8.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze