Google vydává nový Android 14 v beta verzi. Zkusit ji můžete na Pixelech

1
Google vydává nový Android 14 v beta verzi. Zkusit ji můžete na Pixelech
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Zkoušet ji lze na několika generacích telefonů Pixel
  • Finální verze dorazí nejdříve v září letošního roku

Google dnes oficiálně vypustil první veřejnou beta verzi Androidu 14, která následuje ihned po tzv. Developers Preview, což jsou verze, které Google vydal již dříve. V praxi to znamená, že již nemusíte být vývojář, ale postačí registrovat své zařízení Pixel na stránkách Android Beta. Pokud máte Pixel 4a 5G, Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6, Pixel 6 Pro, Pixel 6a, Pixel 7 či Pixel 7 Pro, nabídne vám telefon po registraci aktualizaci na Android 14 v beta verzi.

Google Android 14

V novém Androidu 14 se Google pokusí uživatele více a lépe seznámit s ovládáním pomocí gest. Přibýt by tak měla šipka zobrazující se po stranách a naznačující, že tahem provedete krok o úroveň nabídky výše. Vylepšeny mají být možnosti sdílení různého obsahu skrze další aplikace. Rovnou by neměla chybět možnost dalších akcí, které se mají provést společně se sdílením.

Zveřejněn byl též harmonogram dalšího vývoje Androidu 14. Můžeme vidět, že až do června bude Google ladit a vydávat další beta verze. Následně dojde na vydávání již poměrně stabilních, avšak stále nefinálních verzí a možná během září k vydání konečného Androidu 14. Je důležité zdůraznit, že až právě ona konečná finální verze je vhodná k běžnému používání. Pakliže budete chtít vyzkoušet současnou beta verzi, počítejte s množstvím chyb a případnou nestabilitou. Nehodí se ji tak instalovat na váš primární telefon.