Lidé si spojují 5G s koronavirem. V Británii zapálili několik 5G vysílačů

6
Lidé si spojují 5G s koronavirem. V Británii zapálili několik 5G vysílačů
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Došlo minimálně ke třem požárům na vysílačích mobilních sítí
  • Důvodem je konspirační teorie, že 5G může souviset s aktuální pandemií koronaviru

Svět se již několikátý měsíc vypořádává s pandemií nového typu koronaviru, jejímž důsledkem jsou značná bezpečnostní opatření dopadající na zcela každého obyvatele Země. Jako obvykle však došlo i na konspirační teorie, z nichž jedna poukazuje na souvislost koronaviru s 5G sítěmi. Věc došla dokonce tak daleko, že na území Velké Británie došlo ze strany doposud neznámých vandalů k úmyslnému ničení vysílačů s 5G. Jak informuje bbc.com, pachatelé vysílače zapálili. V posledních několika dnech se mělo jednat o celkem tři požáry: v Birminghamu, Liverpoolu a v malé obci Meeling na severu Anglie.

Britské ministerstvo pro digitální technologie, média, kulturu a sport na svém oficiálním Twitteru účtu uvedlo, že neexistuje absolutně žádný důvěryhodný důkaz o tom, že by snad sítě 5G zapříčinily šíření nového typu koronaviru. Na sociálních sítích se údajně objevují videa zachycující požár, avšak jsou velmi záhy odstraněna. Ve videích dle BBC byly vidět vysílače mobilních sítí, avšak nebylo možné s jistotou určit, zda skutečně šlo o vysílače s 5G. Britský poslanec Michael Gove toto počínaní označil jako velmi nebezpečný nesmysl. V tomto ohledu mu nelze nic, než dát zapravdu. V současné době totiž mobilní sítě tvoří páteřní infrastrukturu, kterou takřka všichni využívají ke komunikaci a zjišťování podstatných informací. Ničení vysílačů by mohlo mít za následek, že v daných lokalitách nebude pokrytí signálem mobilních sítí.

Konspirační teorie ohledně 5G sítí často zmiňují, že sítě 5G jsou šířeny rádiovými vlnami, což ostatně platí i pro jakoukoliv starší mobilní síť. Za účelem navýšení kapacity a rychlosti sítí 5G bylo přistoupeno k vyšší frekvenci rádiových vln, což dle zastánců konspirační teorie vede k tomu, že záření z 5G vysílačů může negativně ovlivnit lidský imunitní systém. I přes navýšení frekvence zůstává její hladina velice nízká. Jak informuje Britská nezávislá charitativní organizace fullfact.org, dosahuje 66krát menší úrovně elektromagnetického záření než mezinárodně stanovené bezpečnostní limity. Zastáncům konspirační teorie také nijak nevadí, že se koronavirus zcela běžně šíří i v oblastech, kde široko daleko žádné pokrytí sítěmi 5G neexistuje.

Diskuze ke článku
Martin
Negativní působení radiových vln (nejen 5G) na lidský organismus není konspirační teorie ale fakt. Spojovat s tím ale současnou pandemii je holý nesmysl.
XYZ
Tohle je jeden z nejblbějších hoaxů, co de vymyslet. Překonává to snad už jenom tvrzení, že zeměkoule je dutá a uvnitř ní je ještě jedna, která je větší než ta vnější.
Janek
No ještě že tahle nemoc u nás nehrozí - ta 5G :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze