Jablko zhaslo a MagSafe zmizel, MacBooky Pro ukončují jednu éru

33

O nových MacBoocích Pro se mluví opravdu hodně. Debaty budí jejich cena, hardwarové vybavení i konektivita. Kupodivu málo se ale hovoří o tom, že nové profesionální notebooky od Applu znamenají konec jedné éry. MacBooky se s novou řadou Pro definitivně zbavily magnetického nabíjecího konektoru MagSafe i svítícího jablka na víku.

O nových MacBoocích Pro se toho již napsalo a napovídalo mnoho. Vášně vzbuzuje jejich vysoká cena, USB-C porty nahrazující veškeré ostatní konektory i omezení pojící se s RAM a značnou pozornost přitahuje také ovládací panel Touch Bar. O mnoho méně se však mluví o tom, že nové profesionální notebooky od Applu jsou tak trochu završením konce jedné éry. S novými MacBooky Pro totiž definitivně zmizely dva prvky, kterými si notebooky od Applu na první pohled lišily od konkurence – unikátní nabíjecí konektor MagSafe a svítící nakousnuté jablíčko na víku počítače.

Přečtěte si také:

MagSafe Macbook Air

Magnetický konektor pro nabíjení si odbyl premiéru právě jako součást řady MacBook Pro, a to již v roce 2006. Hned na první pohled bylo zřejmé, že se jedná o geniální nápad toho typu, u kterého se ptáte sami sebe, jak je možné, že něco tak banálního již dříve někoho nenapadlo. Magnetický konektor umožňuje kabel velice snadno připojit, ale jeho hlavní výhoda spočívá ještě v něčem jiném. Magnet je dostatečně silný na to, aby kabel v počítači bezpečně držel, ale zároveň dostatečně slabý na to, abyste při zakopnutí o něj nestrhli počítač ze stolu.

Z aktuálního portfolia Applu se nyní s legendárním konektorem MagSafe setkáme již jen u MacBooku Air, u kterého je navíc patrné, že dosluhuje a z nabídky nejspíš brzy zmizí. Šikovný a elegantní magnetický konektor se tedy stane historií. Motivace Applu je nicméně jasná a pochopitelná. USB-C je univerzální konektor, který mimo nabíjení poslouží i k připojování všemožných periferií. Nechávat v MacBooku konektor s jediným účelem tedy již pro Apple nedává smysl. Notebook má totiž dle filozofie firmy být tak malý a lehký, jak jen to jde, což také znamená, že cokoli navíc z něho musí pryč.

PowerBook G3

O něco méně bude prakticky založenému uživateli chybět svítící jablíčko na víku MacBooku. I to se ovšem stalo pevnou součástí identity notebooků Applu. Nakousnuté jablíčko na přenosných počítačích firmy svítí již od roku 1999, kdy se do prodeje dostal legendární PowerBook G3. Také toto svítící jablko byl jeden z malých, ale geniálních nápadů inženýrů Applu. Skrze jablko prosvítá pouze jas displeje, takže uživatel energií nijak neplýtvá a Apple kromě zajímavého designového prvku získal také perfektně viditelnou reklamu. Díky zářivě svítícímu logu, které zkrátka upoutá, má člověk při příchodu do kavárny či knihovny pocit, že MacBook má prakticky každý, i když je jeho tržní podíl poměrně mizivý.

Tyto dva ikonické prvky z MacBooků poprvé zmizely minulý rok s příchodem 12palcového MacBooku s Retina displejem. Nyní je již tedy zřejmé, že se nejedná o experiment či výstřelek, ale o definitivní proměnu vzezření MacBooků. Jsme svědky konce jedné éry a bude zajímavé sledovat s čím Apple přijde, aby se jeho notebooky opět na první pohled odlišily. Má být takovým prvkem Touch Bar, nebo časem přijde úplně něco jiného, co se časem stane „ikonickým“?

Diskuze ke článku
q2
Jedinej konektor, který se Apple povedl a oni ho odstraní :D
Jakub Hynar
Jakub Hynar
Zdá se mi to, nebo apple úmyslně děla svoje výrobky čím dál tím horší?
Petr
Docela dobrý první pohled

http://jablickar.cz/pohled-profesionala-ktery-si-macbook-pro-s-touch-barem-skutecne-poradne-osahal/

Myslím ze Apple zde udělal další revoluční krok a až za pár let ho veřejnost dokáže docenit. Stejně jako kdysi MacBook Air.
Alfon
Zacina nova éra :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze