Nové MacBooky Pro – omezená RAM, nejrychlejší SSD i lepší zvuk

46

Za poslední dny se ve spojitosti s novými MacBooky Pro od Applu vyrojilo mnoho zajímavých informací. Firma vysvětlila, proč mají nové profesionální notebooky maximálně 16 GB RAM, ale ukázalo se také to, že jsou počítače osazeny nejrychlejším SSD na trhu a mají až o 58 % hlasitější reproduktory.

Při oficiálním představování produktů se o novém hardwaru obvykle zdaleka nedozvíme vše. Některé informace se postupně vynořují až v následujících dnech a týdnech, když se k novinkám dostanou první novináři, kteří je podrobí různým testům. To je případ i nových MacBooků Pro, u kterých se v posledních dnech vyrojilo mnoho zajímavých informací. Co o nejnovějších počítačích Applu víme 10 dní po představení?

Přečtěte si také:

Maximálně 16 GB RAM

Apple MacBook Pro 13 (2016)

Jednou z kontroverzí nových MacBooků Pro je fakt, že je lze osadit maximálně 16 GB RAM. To není na zařízení koncipované pro profesionály až tak moc a mnozí se tedy podivovali, proč Apple tento limit aplikoval. Důvod je však poměrně jednoduchý. Phil Schiller z vedení Applu rozhodnutí firmy odůvodnil tím, že větší paměť RAM by potřebovala o mnoho energeticky náročnější paměťový systém a MacBooky by nemohly nabídnout výdrž baterie, kterou firma poskytovat chce. Na výdrži baterie si ostatně v Applu hodně zakládají a dokonce i výkonné MacBooky Pro nabízejí „celodenní výdrž“ (konkrétně deset hodin).

Nejrychlejší SSD na trhu

Naopak dobrou zprávou pro všechny zájemce o nové MacBooky Pro je zjištění, že profesionální notebook Applu disponuje nejrychlejším SSD na trhu. Podle magazínu ComputerWorld je MacBook Pro nejrychlejší ve čtení i zápisu dat a Apple je prý v tomto směru před konkurencí o dva roky napřed. Disk 15palcového MacBooku Pro umožňuje zápis rychlostí 2,2 GB za sekundu a čtení rychlostí 3,1 GB za sekundu. Disk menšího 13palcového stroje zapisuje 2,1 GB za sekundu, tedy jen o trochu pomaleji. Rychlost čtení je pak stejná jako u většího modelu. Dle ComputerWorldu si tedy Apple i nadále zachovává status průkopníka v oblasti nasazování SSD. Na závěr je pak dobré zmínit ještě jednu věc, která některé uživatele potěší. SSD u 13palcového MacBooku bez Touch Baru je dle zjištění OWC možné dodatečně vyměnit.

Hlasitější reproduktory a konec ikonického zvuku při zapnutí

MacBook Pro – reproduktory

Kromě rychlejšího SSD se nové MacBooky Pro mohou pochlubit také o poznání hlasitějšími reproduktory. Za znatelné zesílení zvuku nejnovější počítače Applu vděčí novému designu zvukového ústrojí. V důsledku lepšího proudění vzduchu a přímějšímu napojení na zdroj energie hrají reproduktory až o 58 % hlasitěji a vyprodukují 2,5krát výraznější basy.

V souvislosti s reproduktory pak stojí za zmínku ještě jedna maličkost. Nové MacBooky při zapnutí nevydávají ikonický zvuk, který známe již od konce 90. let. Ač se možná jedná o praktickou změnu, díky které nebude uživatel zbytečně rušit v knihovnách, školních třídách či na poradách, z MacBooků tímto zmizelo něco, co k nim až doposud neodmyslitelně patřilo.

Vylepšené a levnější MacBooky Pro již příští rok

Podle ceněného analytika King-Chi Kua z firmy KGI Securities chystá Apple podstatné novinky pro nové MacBooky Pro již v příštím roce. Kalifornská firma podle Kua chystá jak hardwarová vylepšení, tak i snížení cen. Apple totiž ceny nových produktů nejdříve nadsadí, aby maximalizoval zisk z nedočkavých nadšenců, a s příští generací produkt zlevní, což si může dovolit i díky postupné optimalizaci výroby, která je u zcela nových zařízení dražší. Takového jednání ze strany Applu jsme ostatně byli svědky naposledy třeba u Apple Watch, jejichž cena se po roce snížila, i když ještě nebyla připravená jejich nová generace.

Kuo předpovídá, že v příštím roce by již Apple mohl nabídnout i vyšší konfigurace RAM, než je nyní právě oněch 16 GB. To bude závislé na tom, zda se Intelu podaří včas připravit nové procesory Conolake, jejichž CPU s LPDDR4 RAM má vytvořit dostatečnou úsporu energie. Pokud ale výrobce čipů procesory včas nedokončí, Apple příští MacBooky Pro osadí čipy Coffee Lake s LPDDR3 RAM a kvůli výdrži baterie limit 16 GB RAM zůstane.

Apple MacBook Pro 13 (2016)

Technické parametry Apple MacBook Pro 13 (2016) Bez Touch Baru

Kompletní specifikace
Konstrukce30,4 × 21,2 × 14,9 mm, 1 370 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px)
ChipsetCPU: 2×2 GHz, GPU: Intel Iris Graphics 540
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory?× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor55 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostříjen 2016, 45 990 Kč

Technické parametry Apple MacBook Pro 13 (2016) Touch Bar, Core i5

Kompletní specifikace
Konstrukce30,4 × 21,2 × 14,9 mm, 1 370 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (2 560 × 1 600 px)
ChipsetCPU: 2×2,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory?× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor49 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 55 990 Kč

Technické parametry Apple MacBook Pro 15 (2016)

Kompletní specifikace
Konstrukce34,9 × 24,1 × 15,5 mm, 1 830 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 15,4" (2 880 × 1 800 px)
ChipsetCPU: ?×2,6 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory?× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémMac OS X
Akumulátor76 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 73 990 Kč

Zdroje: appleinsider.com, computerworld.com, thenextweb.com, appleinsider.com, theverge.com, 9to5mac.com

Diskuze ke článku
sid
takže maximum je 16GB, protože 32GB by už bylo energeticky neúnosné... asi mají zákazníky opravdu za blbce. Schiller chtěl říct, že se jim obstojně povedlo zamaskovat minimum praktických změn a vysokou cenu, takže možnost osadit více paměti by byl už moc velký luxus a jako neodolatelná novinka to bude fungovat lépe za rok u nového macu, teď už by toho bylo moc. Osadíme starý procesor, limitujeme operační paměť a to uvidíte jak nám ti blbci na to příští rok zase skočí. Jelikož mi vyhovoval Air, kterého zařízli, tak mi nezbude než se přesunout ke konkurenci. Neuvěřitelná firma.
Jarda
lepší zvuk je hezký, méně však už, že mac přišel o optický výstup zvuku. Diskuze jsou plné nářku nad novými macy, hlavně zrušení Airu je na palici a dát za nejslabší mac bezmála 50k.... asi klesající prodeje svých počítačů Apple špatně pochopil. Nebo je dnes upadající zájem známkou žádaného zboží? Jestli mi zaříznou i macmini, tak si od nich už nekoupím ani tričko.
K
Žádný konec ikonického zvuku se nekoná. Je pouze vypnutý a v nastavení lze opět aktivovat!
Xwert Is
Xwert Is
"Na výdrži baterie si ostatně v Applu hodně zakládají" tak to by mali kolegovia z oddelenia Mac navštíviť oddleenie iPhone a podeliť sa ...
Trocha som to vytrhol z kontextu ale som sa pousmial keď som to čítal. Inak môj názor na Mac je taký že na trhu sú aj lepšie stroje za menej peňazí každopádne každý má možnosť voľby za čo dá svoje peniaze

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze