Intel sází v řadě Lunar Lake na rychlost vestavěné GPU

Intel sází v řadě Lunar Lake na rychlost vestavěné GPU
Fotografie: Intel
  • Nové čipy jsou zaměřeny na efektivitu
  • Intel se tak snaží dohnat náskok Qualcommu a Applu
  • První zařízení přijdou na konci září

Intel představil nové procesory Intel Core Ultra 200V „Lunar Lake“, které jsou určené pro tenké a lehké počítače s umělou inteligencí. Nové čipy mají konkurovat křemíkovým čipům společnosti Apple a čipům Qualcomm Snapdragon X Elite, které jsou určeny pro počítače s označením Copilot+ zaměřené na umělou inteligenci.

Podle Intelu jsou čipy Lunar Lake jejími dosud nejvýkonnějšími procesory x86, které byly vyrobeny bez kompromisů. Intel tvrdí, že jádro v čipu Lunar Lake je nejrychlejší CPU jádro ze všech procesorů v tenkém a lehkém notebooku a že jeho grafická architektura Xe2 je nejrychlejší integrovaný GPU v oboru. Intel uvádí, že testoval téměř 50 her a čipy Lunar Lake byly o 16 % rychlejší než čipy AMD a o 68 % rychlejší než čipy Qualcomm. Čip má čtyři p-jádra (zaměřené na výkon) a čtyři e-jádra (zaměřené účinnost), podobně jako křemíkové čipy Apple, a paměť již není oddělená.

Intel své nové čipy s křemíkovými čipy Apple nesrovnával, ale výkon procesoru Qualcomm Snapdragon X Elite není od čipu M4 příliš vzdálen, takže čipy Lunar Lake by mohly být rychlejší. Paměť má však maximální kapacitu 32 GB, takže Intel nemá čipy schopné konkurovat křemíkovým čipům Apple Pro a Max. Intel uvádí, že ve srovnání s čipy Qualcomm nabízí Lunar Lake o 20 % vyšší výkon na watt, přičemž čip odebírá až o 40 % méně energie než jeho předchůdce. Intel uvádí, že zákazníci mohou očekávat o několik hodin delší výdrž baterie a výrazné zvýšení výkonu, grafiky a umělé inteligence.

Kdy se tyto nové čipy objeví u uživatelů, záleží hlavně na výrobcích koncových zařízení. První modely mají dorazit koncem září, prozatím je naplánováno 80 různých zařízení, jejich počet samozřejmě dále poroste.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze