Instantní sdílení souborů na Androidu? Odpovědí je nová funkce Nearby Share

2
Instantní sdílení souborů na Androidu? Odpovědí je nová funkce Nearby Share
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Nearby Share je vyspělejší náhradou funkce Android Beam
  • Ode dneška je dostupné u některých Pixelů a telefonů Samsung
  • Brzy má dojít k plošné integraci do smartphonů

Po sérií úniků a zvěstí o brzkém příchodu konkurence pro AirDrop konečně nadešel „Den D“. Google na svém blogu oficiálně představil funkci Nearby Share, která má být ode dneška dostupná na vybraných smartphonech Samsung a Pixel. V průběhu následujících týdnů by se navíc měla objevit i u dalších telefonů.


Nearby Share umožňuje rychlé sdílení souborů s uživateli, kteří se nacházejí v blízkosti. Na telefonu, ze kterého se data odesílají, se tak objeví seznam dostupných zařízení. Příjemci dat následně obdrží možnost soubory přijmout/odmítnout. Systém se automaticky rozhodne, jestli bude v daných podmínkách vhodnější využít přenos skrze Bluetooth, Bluetooth Low Energy, WebRTC, nebo Wi-Fi. Nearby Share bude v následujících měsících rovněž fungovat na Chromeboocích.

Možná víte, že podobnou funkci (s názvem Android Beam) již Google v minulosti měl, ta však ke „spárování“ zařízení využívala NFC (k přenosu pak Bluetooth). Nový Nearby Share by měl rovněž nabídnout lepší integraci do prostředí operačního systému. Samozřejmě však vyvstává otázka, jak dlouho samotná implementace u výrobců potrvá.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Podobnou funkci má samozřejmě firma Samsung a někteří další. Jde o to, že tato funkce bude součástí OS Android. Pokusy s touto funkcí, které jsem prováděl v minulosti se vyznačovaly uživatelskou nepříjemností. Přestože návody uváděly, že je to jednoduché a uživatelsky přívětivé. Doufám, že to Google má vymyšleno ke spokojenosti uživatelů.
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Dal jsem hledat "Nearby Share" a takova aplikace neexistuje, takze opet fail jako krava! Aby to nejak fungovalo, musi to byt normalni aplikace a pro VSECHNY! A logicky pro vsechny lagroidy, ale samozrejme i pro iphony, PC a podobne .... to ze to daji do svych telefonu a samsung do par svych, tak to je tak silene nekoncepcni, ze to je vlastne pro google naprosto typicke!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze