Apple akademie: jak na přenos souborů přes AirDrop?

Pro přenos souborů a obsahu všeho druhu mezi iPhonem, iPadem a Macem skvěle poslouží služba AirDrop. Tou zařízení od Applu disponují v základu z výroby a není tedy potřeba nic instalovat ani nastavovat. V dalším díle seriálu Apple akademie si ukážeme, jak tuto službu zapnout, jak ji využívat a jak řešit případné problémy, které při pokusu o přenos souborů mohou nastat.

Posílání souborů mezi zařízeními není v dnešní době nic moc komplikovaného. Nebyl by to ale Apple, aby i na tuto triviální věc neměl vlastní postupy a řešení, která některým uživatelům přicházejícím z Androidu či Windows nemusí být na první pohled jasná a pochopitelná. Pokud chcete posílat soubory mezi iPhonem, iPadem a Macem, poslouží služba s názvem AirDrop, která je do těchto zařízení z výroby integrována.

Po prvním seznámení zjistíte, že je AirDrop jednoduchá, univerzální a poměrně jednoduchá služba. Lze skrze ni posílat vše od fotografií přes kontakty, lokace a zvukové nahrávky až po webové odkazy a řadu dalších typů obsahu. K přenosu dat AirDrop využívá Wi-Fi a Bluetooth. Je tedy potřeba oba tyto nástroje přenosu zapnout a zařízení mít v dostatečné blízkosti. Jak přesně službu využívat si ukážeme na následujících řádcích.

AirDrop

Technické požadavky:

Abyste AirDrop mohli využívat, budete si muset zkontrolovat, zda máte dostatečně moderní zařízení. K odesílání obsahu do iPhonu, iPadu nebo iPodu touch a k přijímání obsahu do těchto iOS zařízení budete potřebovat Mac alespoň z roku 2012 (výjimkou je pouze Mac Pro z daného roku). Co se pak týče verze systému, nainstalován budete muset mít alespoň OS X Yosemite.

Pokud budete potřebovat soubor poslat z Macu na Mac, postačí i o mnoho starší stroj. Konkrétně jsou podporovány následující počítače:

  • MacBook Pro z konce roku 2008 a novější s výjimkou 17palcového modelu z daného roku
  • MacBook Air z konce roku 2010 a novější
  • MacBook z konce roku 2008 a novější vyjma bílého MacBooku z konce roku 2008
  • iMac z počátku roku 2009 a novější
  • Mac mini z poloviny roku 2010 a novější
  • MacPro ze začátku roku 2009 s kartou AirPort Extreme, nebo Mac Pro z poloviny roku 2010 a novější

Co se týče mobilních zařízení Applu, je potřeba mít zařízení alespoň s iOS 7, a to minimálně iPhone 5, iPad 4. generace, iPad mini či iPod touch 5. generace. Tato a všechna novější zařízení službu podporují.

Zapnutí a vypnutí AirDropu

Na iOS spustíte AirDrop tak, že švihem prstu vzhůru z dolní části obrazovky vysunete Ovládací centrum, zapnete Wi-Fi i Bluetooth a následně zde klepnete na volbu AirDrop. Nabídnuty vám budou možnosti „Příjem je vypnutý“, „Pouze pro kontakty“ a „Pro všechny“. Za pomoci těchto voleb lze tedy funkci nechat zcela vypnutou, či nakonfigurovat, zda vás pro odeslání souboru uvidí všichni, nebo jen vaše kontakty.

AirDrop iOS

Na Macu ke zprovoznění služby postačí spustit Finder a v bočním panelu AirDrop otevřít. K dispozici pak budete mít naprosto stejně jako na iOS nastavení vlastní viditelnosti pro ostatní uživatele.

AirDrop turn on Mac

Odesílání souborů

V momentě, kdy máte aktivní Bluetooth i Wi-Fi a zapnutý AirDrop, se můžete pustit do odesílání souborů. Na iOS je nutné nejprve zvolit obsah, který chcete poslat a následně klepnout na ikonku pro sdílení. Ta má podobu čtverce s šipkou směřující vzhůru a dostupná je prakticky odkudkoli v prostředí systému. Když na tuto ikonku klepnete, zobrazí se vám nabídka aplikací, s jejichž pomocí lze s obsahem pracovat, a nad nimi je prostor vyhrazený pro AirDrop. Tam naleznete i ikonky jednotlivých uživatelů v okolí a klepnutím na některou z nich zahájíte přenos daného obsahu.

AirDrop Send iOS

Na Macu je přenos možná ještě o něco jednodušší. Stačí totiž spustit Finder, v boční nabídce zvolit AirDrop a následně soubor myší přetáhnout (gesto drag & drop) na ikonku daného uživatele. I na Macu pak můžete AirDrop použít skrze tlačítko pro sdílení, a to například ve Finderu či v Safari při odesílání odkazů na webové stránky.

AirDrop Share sheet

Na závěr je dobré dodat, že pokud uživatel odesílá soubory mezi svými vlastními zařízeními, přenos nemusí nijak potvrzovat. Pokud ovšem AirDrop využíváte s kýmkoli jiným, příjemce musí přenos samozřejmě odsouhlasit. I když tedy budete mít nastaveno, že vás skrze AirDrop vidí všichni uživatelé, nemůže se stát, že by se do vašeho zařízení něco dostalo bez vašeho vědomí.

AirDrop a starší Macy

Pokud soubor skrze AirDrop posíláte do staršího Macu (který ale splňuje požadavky popsané v úvodu článku) a při odesílání ho nevidíte, klepněte v okně AirDropu ve Finderu na volbu „Nevidíte hledaného uživatele?“ a následně položku „Vyhledat starší Mac“. Po chvíli hledání by se daný počítač měl v okně Finderu objevit a vy byste měli být schopni soubor na něj odeslat.

AirDrop Old Mac

Jak řešit případné problémy

V případě, že vám AirDrop nefunguje (vaše zařízení se vzájemně nevidí), můžete zkusit následující kroky:

  • Zajistěte, aby bylo zařízení příjemce aktivní, tedy aby mělo rozsvícený displej.
  • U příjemce je dobré vyzkoušet přepnout viditelnost v rámci AirDropu z varianty „Pouze pro kontakty“ na „Pro všechny“. Varianta viditelnosti pro kontakty totiž vyžaduje, aby byly obě strany přihlášeny ke svému účtu na iCloudu a odtud může teoreticky pramenit problém.
  • Na obou zařízeních vypněte a zapněte AirDrop. Případně zkuste restartovat také Wi-Fi a Bluetooth.
  • Pokud přenášíte soubor na Mac, spusťte na něm Finder a mějte v něm otevřené a aktivní okno služby AirDrop.
  • V případě neúspěchu můžete na iOS zkusit také restartovat síťová připojení (Nastavení –> Obecné –> Obnovit –> Obnovit síťová nastavení). Pamatujte ale na to, že jakmile toto obnovení provedete, zařízení zapomene veškerá svá uložená připojení i hesla k Wi-Fi.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze