Používání Wi-Fi na iPhonu má nečekané bezpečnostní úskalí. Jak se mu vyvarovat?

Používání Wi-Fi na iPhonu má nečekané bezpečnostní úskalí. Jak se mu vyvarovat?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Nebezpečná Wi-Fi se nově může skrývat i za standardním SSID
  • Velmi závažné riziko představuje hotspot s označením %secretclub%power

Odborník na reverzní inženýring, Carl Schou, před pár týdny upozornil na chybu ohrožující majitele telefonů s iOS. Při pokusu o připojení iPhonu k Wi-Fi pojmenované jako „%p%s%s%s%s%n“ připojení přestane fungovat, viz příspěvek na Twitteru a náš článek. Řešením je v takovém případě kompletní reset nastavení připojení v Nastavení > Obecné > Obnovit > Obnovit nastavení sítě.


Pravděpodobně málokterý uživatel by se přihlásil na neznámou Wi-Fi síť s výše uvedeným názvem, softwarová chyba (v anglickém jazyce tzv. format string flaw) by tedy nepředstavovala až tak velké riziko. Nyní se však zdá, že k podobné situaci může dojít i u přihlášení k běžně nazvanému hotspotu.

Amichai Shulman, CTO společnosti AirEye, se pro Forbes vyjádřil, že se jim podařilo vytvořit standardní název SSID bez speciálních znaků, stále se však může jednat o Wi-Fi hotspot, který po připojení způsobí výše uvedené problémy. Podstatně závažnější problémy způsobí přihlášení k hotspotu pojmenovanému jako „%secretclub%power“, které je možné vyřešit pouze manuální úpravou a nahráním předchozí zálohy celého systému. K takto pojmenované síti se tedy rozhodně nepřihlašujte, riskujete závažné problémy s Wi-Fi vašeho iPhonu.


Chyba, která nepředstavuje riziko pro majitele zařízení s Androidem, připomíná situaci z roku 2018, kdy při zaslání některých písmen z telugštinského jazyka, došlo k okamžitému rebootu systému iPhonů. Pokud chcete problémům předejít, využívejte pouze ověřené Wi-Fi sítě, případně mobilní data.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze