Google Pixel 4a přichází sám, ovšem s velmi lákavou cenou

10
Google Pixel 4a přichází sám, ovšem s velmi lákavou cenou
Fotografie: jbhifi.com.au
  • Lákadlem bude 5,8palcový OLED displej s Full HD+ rozlišením
  • Pixel 4a zaujme překvapivě kompaktními rozměry či procesorem Snapdragon 730G
  • Hlavní 12,2Mpx fotoaparát je identický s Pixelem 4
  • Samozřejmostí je tříletá podpora ze strany Googlu

Nezvykle dlouhé čekání na další generaci dostupnějšího Pixelu je u konce. Google právě oficiálně představil Pixel 4a. Hned úvodem musíme sdělit, že oproti dřívějším zvyklostem přichází pouze jedna varianta, řekněme ta menší. Na verzi s přídomkem XL se tentokrát nedostalo. To ovšem znamená, že máme co do činění s příjemně kompaktním telefonem, který má na výšku pouze 144 milimetrů. Příjemná je též hmotnost jen 143 gramů.

Google Pixel 4a

Do těle telefonu se vešel 5,8palcový OLED displej s dostatečně jemným Full HD+ rozlišením. V levém horním rohu je malý průstřel, což je vůbec poprvé v řadě Pixel. Umístěn je v něm 8megapixelový fotoaparát pro selfie a videohovory. Čtečka tisků prstů novince nechybí, nicméně v displeji byste ji hledali marně. Je na zadní straně jako u předchůdců.

Google Pixel 4a

V rámci úspor nasadil Google dostupnější procesor Snapdragon 730G kombinovaný s 6GB operační pamětí. Pro vaše data je připraveno 128GB úložiště bez možnosti rozšíření. Absence slotu pro paměťové karty však patrně nikoho u řady Pixel již nepřekvapí. Google si bude samozřejmě zakládat na aktuálním softwaru. Nyní je tak nasazen Android 10 a budoucí uživatelé se mohou těšit na tříletou podporou s velkými aktualizaci na novější verze Androidu.

Ačkoliv je na zadní straně poměrně velký modul, najdeme v něm pouze jediný hlavní fotoaparát. Počítat však můžete s kvalitním 12,2megapixelovým snímačem od Sony, kterému nechybí portrétní režim či oblíbené Noční vidění. Je moc dobře známo, že Google umí se softwarem fotoaparátu hotové zázraky a výsledné snímky by ve své kategorii měly spolehlivě patřit k nadprůměru. Radost vám dále jistě udělají i stereo reproduktory.

Google Pixel 4a

Konektivita je postavena na podpoře Wi-Fi, Bluetooth 5.1 a samozřejmě NFC. Na těle telefonu najdete 3,5mm jack a také USB-C, jehož prostřednictvím lze výkonem 18 W dobíjet baterii s kapacitou 3 140 mAh. Nejde o nijak oslnivou hodnotu, ale Google slibuje 24hodinovou výdrž, což je dnešní běžný standard. V případě mobilních datových přenosů bude maximem LTE, ale spekuluje se o pozdějším uvedení 5G varianty.

Cena Google Pixelu 4a na americkém trhu činí 349 dolarů, což je překvapivě málo. V přepočtu se jedná o cca 9 tisíc korun s daní. Na českém trhu však budeme muset bohužel počítat s cenou o něco vyšší z důvodu oficiální nedostupnosti řady Pixel.

Technické parametry Google Pixel 4a

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 69,4 × 8,2 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejOLED, 5,8" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 730G, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 75 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor3 140 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2020,
Diskuze ke článku
Andreas Lassak
Andreas Lassak
"To ovšem znamená, že máme co do činění s příjemně kompaktním telefonem, který má na výšku pouze 144 milimetrů. "

A kde je tem kompaktni telefon ? ja to teda nevidim
Hakus von Tyros
Hakus von Tyros
Co s takovým nedochůdčetem ?
Mine Privatemail
Mine Privatemail
Umela hmota kam sa pozries, sporak na cely roh a v nom len jednoplatnicka.. O vodeodolnosti nepisu a Snap 730G to tiez nezachranuje.. Za tych 340 toho teda navyse vela nedostanem, ak to vobec nakoniec 340 bude..
Jan Kasik
Jan Kasik
Pro pixel se jezdí na otočku vlakem do Drážďan (mám to stejně daleko jako do Prahy k zelenýmu Marťanovi) - živit naše přeprodejce fakt ne

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze