Na lepších Chromeboocích bude brzy možné spustit i aplikace pro Windows

2
Na lepších Chromeboocích bude brzy možné spustit i aplikace pro Windows
Fotografie: Acer
  • Virtualizace Windows proběhne ve spolupráci se společností Parallels
  • Nová funkce bude minimálně zpočátku omezena na firemní uživatele
  • Podmínkou bude též dostatečně výkonný Chromebook

Chromebooky od Googlu by v brzké době mohly získat poměrně citelné zlepšení, které by vyřešilo místy přítomný nedostatek aplikací. Server theverge.com informuje o budoucí možnosti spustit pod systémem Chrome OS také desktopový systém Windows. Vše bude zajišťovat spolupráce se společností Parallels, která již obdobně zpracovala možnost spustit Windows na macOS.

Chrome OS
Aplikace pro Windows spuštěné pod Chrome OS

Dle dostupných informací by implementace Windows znamenala i příchod funkce Coherence. Ta by zajistila, že uživatelé při běžném používání prakticky nepocítí, zda spouští aplikaci připravenou pro Chrome OS, nebo Windows. Vše potřebné proběhne na pozadí a uživatel jen zvolí, co se má spustit.

Pokud však vlastníte zařízení s Chrome OS a již se těšíte, jak si na něm zahrajete například hry pro Windows, máme pro vás špatnou zprávu. Minimálně zpočátku bude funkce omezena na firemní klientelu a pracovní činnosti. Běžným uživatelům nebude zpřístupněna. Spouštění vedlejšího systému, v tomto případě Windows, bude vyžadovat rovněž dostatečný výkon. Prozatím nebyly ze strany Googlu zmíněný konkrétní hardwarové požadavky, ale spekuluje se o zařízeních s procesory Intel Core i5 a i7 a minimálně 8GB operační pamětí (zařízení s ventilátorem), respektive 16 GB (zařízení bez ventilátoru).

Diskuze ke článku
Honza M
Honza M
A co Linuxové distribuce? Je nějak možné nainstalovat na chromebook plnohodnotné Ubuntu? Protože ta nativní vrstva "Linux beta" je k smíchu.
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Naposledy upraveno: 5. 8. 2020 07:22
A není to hloupost, Antone Pavloviči? Není lepší si rovnou koupit noťas s Windows a používat je na plný výkon? Vyjde to určitě levněji, než supervýkonný chromebook, který by tu emulaci utáhl. A v klidu na tom spustíte jak virtuální Android, tak Chrome.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze