Indie se chystá vyvíjet vlastní operační systém pro mobilní telefony

Indie se chystá vyvíjet vlastní operační systém pro mobilní telefony
Fotografie: Jaikishan Patel, unsplash.com
  • Indické ministerstvo hledá vhodného kandidáta mezi startupy a v akademické sféře
  • Pak se rozhodne, jakým způsobem mu pomůže s prosazením
  • Stát se tak chce zbavit závislosti na Googlu a Applu

Současná situace, kdy se o operační systémy pro chytré telefony starají prakticky jen dvě velké firmy, má svoje výhody i nevýhody. Na jednu stranu to ulehčí práci vývojářům a zpříjemní život uživatelům, kteří v příslušných obchodech najdou prakticky všechny aplikace, jež potřebují. Na druhé straně tak vzniká závislost na provozovatelích daných platforem, a to nejen na úrovni jednotlivců, ale i celých států.

Administrativy se v současné situaci nemohou pustit do rozsáhlejší digitalizace, aniž by při tom opomenuly smarthony – obzvláště to platí v regionech, kde je telefon jediným kusem elektroniky, který vlastní většina lidí. To je i případ Indie. Podobné myšlenky nejspíše vedly tamní ministerstvo elektroniky a informačních technologií, aby se rozhodlo usnadnit vstup třetího hráče na trh.

Podle indiatimes.com se na vývoji nebude podílet stát přímo, ale pomocí pobídek a jiné pomoci ulehčí práci startupům a akademickým systémům, které by mohly posloužit jako alternativa pro Android a iOS. Ministerstvo plánuje, že nejprve vybere vhodného kandidáta nebo kandidáty a pak s jejich tvůrci probere možnosti podpory. V delším časovém horizontu by se pak mohli přidat i místní výrobci hardwaru.

Snaha Indie vymanit se závislosti na západních operačních systémech je patrná delší dobu, například Samsung zde zkoušel prorazit se svým Tizenem, avšak bez větších úspěchů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze