Hledá se operační systém, takovou show jste ještě neviděli

Glosa
18
Hledá se operační systém, takovou show jste ještě neviděli

Pamatujete na rok 2004? Kromě jiného jsme se tehdy dočkali televizní show Česko hledá SuperStar. Všechny tehdejší hvězdy populární hudby už nebyly dost „in“ a měly je nahradit nové a mladé talenty vzešlé z televizní soutěže a lidového hlasování. A když sledujeme dění okolo hledání případného náhradníka v telefonech Huawei, vypadá to dosti podobně.

Psal se rok 2004, a protože zbývaly ještě měsíce do založení YouTube, televize měla stále ještě monopol na vytváření hvězd a hvězdiček. Její show Česko hledá SuperStar tak byla jedna z posledních velkých televizních událostí, které dokáží k obrazovkám přitáhnout většinu národa, a vytvořit tak nějaké téma, které lidé následně rozebírají. Pak se všechno začalo štěpit až do současné osamělosti digitálního věku. Na Anetu Langerovou si tak vzpomene skoro každý, na další finalisty a výherce už méně a méně lidí.

V následujících týdnech a měsících nás čeká podobná talentová show. Namísto lidí se však bude vybírat operační systém pro telefony Huawei. Pojďme si představit jednotlivé finalisty, mezi kterými se bude rozhodovat.

A takto vypadá fronta účastníků na keynote, čítá několik set lidí. Zatím.
Smartphony jsou hvězdy dnešní doby. Lidé čekají v dlouhých frontách, aby je mohli spatřit jako první.

Staronový Android bez závislostí

Představte si nějakého šíleného rockera, jehož život je plný skandálů, večírků a drog. Pokud takový životní styl nedospěje k nezvratnému konci, v určitém bodě se z rockera stane obyčejný člověk, který svou drsnou image pouze předstírá. Asi tak by vypadal Android, kdyby se zbavil své závislosti na Googlu. Vyměnit Google Play Store za nějakou alternativní distribuci by bylo jako přestat brát drogy a nastoupit na nějakou substituční léčbu. Není to taková legrace, ale funguje to a nejspíš vám to i zachrání život.

Fanoušci mají k takovémuto řešení ambivalentní postoj. Na jednu stranu jsou na takový přístup zvyklí a nemuseli by se zas až tak moc přizpůsobovat. Na druhou stranu to není ta kýžená změna, na kterou každý čeká.

HongMeng/ArkOS/OakOS

Tento aspirant na roli operačního systému je naopak zbrusu nový a žhavý favorit. Zatím ho nikdo pořádně neviděl naživo a ani není jasné, jak se vlastně jmenuje. Je možné, že bude v Číně a v zahraničí vystupovat pod jiným jménem, to je ale jen drobný detail. Už teď dokázal pobláznit milióny a se správnou podporou by se brzy mohl dostat o řád výše.

Samozřejmě, problémem by mohl být jeho původ, zejména pak pro fanoušky v USA. Na druhou stranu spousta lidí příliš neřeší, odkud umělec (respektive operační systém) je. Když to hezky hraje nebo funguje, tak je to obvykle jedno. Tedy dokud se do hry nevloží úřední zákazy.

Sailfish OS

Zatímco výše dva zmínění účastníci patří k favoritům, mezi kterými se bude nejspíše rozhodovat ve finále, fajnšmekři a jiní znalci čekají spíše na vystoupení méně známých interpretů. Kdyby byl Sailfish účastníkem talentové show, vypadal by, jako že do ní vůbec nepatří. Tichý, nenápadný a bez větších zkušeností před velkým publikem.

Kdyby se mu podařilo uspět, byl by to bezesporu velký průlom. Ale dělat si naděje je asi zbytečné: Sailfish je a nejspíše i zůstane záležitostí do malých hudebních klubů pro náročné publikum.

Jolla tablet a Sailfish OS 2.0 naživo.
Sailfish má za sebou i pár debaklů...

Aurora OS

O Auroře jste toho nejspíše ještě moc neslyšeli. Jedná se o sestru (fork) Sailfishe a vyvíjí jej ruská vláda pro použití v telefonech státních zaměstnanců. Stejně i tady visí ve vzduchu otázka, jestli je něco takového připraveného k masovému nasazení. Když však uvážíme, že Rusko společně s Čínou tvoří opozici k USA a Západu, pak by Auroru mohly tlačit do čela zákulisní politické dohody. Proto je v naší fiktivní soutěži černým koněm, i když velmi nepravděpodobným.

Její vítězství by spustilo novou železnou oponu. Ta by nebyla reprezentována ostnatými dráty, ale rozdílnou softwarovou výbavou našich smartphonů. To je myšlenka děsivá i zajímavá zároveň.

Diskuze ke článku
OSN
Vyhraje ARK OS. Což je/bude převlečený AOSP s doháčkovanými náhražkami za nedostupné komponenty a služby.

Díru do světa s tím neudělají, ale v Číně se to chytne.
standa245
Co většina lidí chce od mobilu? Telefonování,SMS,MMS,focení,navigaci,přehrávač a net ( občas i to hraní) a to vše bude mít nový systém ...takže je úplně jedno CO TO bude. Dříve jsem do mobilu sháněl různé APK na vylepšení. Dnes to zapnete a už v základu TO funguje....
Řezňýk
Já bych tam dal Symbian!
Je to
Myslím že to dávno mají čínští soudruzi hezky promyšlené. A je logické že výrobce hardwaru bude chtít mít i svůj software. Co se týče čínského trhu tak tam už dnes většina věcí od googlu není potřeba. Navíc většině uživatelů je úplně jedno na kterém operačním systému jedou. Pokud to bude vypadat jako něco na co jsou zvyklí a půjde tam snadno spustit libovolná androidi aplikace tak si myslím že s rozšířením ve světě nebude problém. Zvláště pokud sám přístroj bude za dobrou cenu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze