Tata se stane první indickou firmou vyrábějící iPhony

Tata se stane první indickou firmou vyrábějící iPhony
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Odkoupí podíl od společnosti Wistron InfoComm Manufacturing India Private Limited za cenu předběžně odhadovanou na 2,9 miliardy korun
  • Tata bude v Indii vyrábět iPhony pro prodej na domácím i světovém trhu

Server gsmarena.com s odvoláním na economictimes.indiatimes.com informoval o tom, že společnost TEPL, která je součástí skupiny Tata Group, se stane první indickou firmou vyrábějící iPhony. Apple přitom iPhony v Indii montuje už několik let a prvním iPhonem „Made in India“ se stal iPhone SE vyrobený společností Foxconn v roce 2017. Apple má ale v Indii ještě další dva partnery pro výrobu iPhonů – společnosti Pegatron a Wistron, obě tchajwanské. Společnost Wistron se však nyní chystá z výroby iPhonů v Indii vystoupit a právě její 100% podíl koupí společnost Tata Electronics Private Limited (TEPL).


Společnost TEPL koupí nepřímý podíl od společnosti Wistron InfoComm Manufacturing India Private Limited za cenu předběžně odhadovanou na 125 milionů amerických dolarů, což je přibližně 2,9 miliardy korun. Na transakci přitom upozornil i indický ministr Rajeev Chandrasekhar, jenž dodal, jak se můžete přesvědčit výše v tweetu, že společnost Tata bude v Indii vyrábět telefony iPhone pro prodej na domácím i světovém trhu.

Indický nadnárodní konglomerát, který byl založen už v roce 1868, bude údajně vyrábět iPhony na montážní lince Wistron poblíž 8,5milionového Bengalúru, což je hlavní město jihoindického státu Karnátaka.

Výroba iPhonů v Indii ze strany Tata Group by měla výrazně podpořit iniciativu indického premiéra Naréndry Módího „Make in India“ a přesvědčit další světové značky elektroniky, aby zvážily Indii jako alternativu k Číně pro výrobu produktů a diverzifikaci své výrobní základny. Už v červnu jsme vás přitom informovali o tom, že do Indie chce přesunout část výroby Pixelů také Google. Na základě zpráv z počátku tohoto roku pak víme, že Apple plánuje přesunout až 25 % veškeré výroby iPhonů do Indie do roku 2025 a až 50 % do roku 2027.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze