Huawei vyrobí P8 za tři dny. Reportáž z čínské továrny Huawei

22

V čínském Dong Guanu jsme navštívili jednu z továren Huawei, která produkuje mobilní telefony. Konkrétně vlajkovou továrnu vyrábějící ty nejlepší telefony výrobce, například model P8, jehož výrobu jsme mohli pozorovat od prvního do posledního kroku. Podívejte se na proces, který trvá tři dny a podílí se na něm desítky lidí.

Huawei

Továrna v čínském Dong Guanu, který se nachází zhruba 50 kilometrů severně od Shenzenu, sídla Huawei, není ledajaká. Vyrábí se v ní totiž vždy ty nejlepší telefony, které Huawei v portfoliu má a díky tomu je náležitě dobře vybavená. Veškeré výrobní inovace, které Huawei zavádí, se jako první používají zde.

V čase naší návštěvy zde výrobní linky na plné otáčky vyráběly modely jako P8 nebo Mate 7 a chystaly se na výrobu modelu Mate 8. Model P8 se dokonce vyrábí jen v této továrně, a máte-li jej, pochází určitě odsud. Jak taková výroba telefonů, které se i v Česku prodávají za částky pohodlně přesahující 10 tisíc korun, vypadá?

Huawei
Továrna v Dong Guanu

Vlajková továrna

„Rychle rychle, pojďte!“ popohání nás s příslovečnou čínskou naléhavostí náš průvodce, který ví o továrně první poslední. „Telefony, fotoaparáty, kamery a všechno ostatní si nechte v autobuse,“ připomíná. V tu chvíli si uvědomuji, že by se třeba hodily chytré hodinky s fotoaparátem, pro případné špionážní fotografie. Plán by ale byl k ničemu, protože v převlékárně pro místní dělníky musíme nechat vše ostatní, včetně šperků, hodinek, pásků a dokonce i bot. Fasujeme těžce módní pracovní oděvy, gumové sandále a po pečlivé kontrole vodivosti a uzemnění se dostáváme do velké haly s dlouhými výrobními linkami.

TIP! Recenze Huawei P8 – Radost ve všech směrech

Panuje tu absolutní čistota a pořádek, vše působí velmi novým dojmem a leckterá americká továrna by mohla závidět. „Dnes chceme o této směně vyrobit 1 900 základních desek,“ ukazuje náš průvodce na LCD obrazovku na začátku linky. Takových tu je 10 a jsou plně automatizované. Huawei je jedním z mála čínských výrobců, který si základní desky z jednotlivých komponentů takto sám automatizovaně skládá. „A jsme jedním z mála výrobců na světě s výrobou vlastních procesorů,“ hlásí hrdě náš průvodce, který si říká John, a upřesňuje „Samsung a my, jsme úplně soběstační.“

Huawei P8

Základní desky jsou hotové za 10 minut

Do dlouhého válce se z boku do pásků, které vypadají jako děrné pásky, vkládají jednotlivé malé komponenty základní desky a stroje už zařídí zbytek – uloží je na základní desku, přidají lepidlo, stínění a deska je za 10 minut hotova. „Huawei do vybavení vloni hodně investoval a vše je nové – jeden modul této linky stojí 1,5 milionu Yuanů (asi 6 milionů korun – pozn. red.), každá linka pro výrobu desek jich má 18 a linek je tu 10 a jsou z Japonska.“ Jen pro výrobu základních desek tak Huawei v minulém roce nakoupil vybavení za více než miliardu českých korun.

Na konci dlouhé soustavy strojů po 10 minutých vyjíždí hotové základní desky pro Huawei P8. „Nejsou ale nějaké velké?” ptám se Johna a poukazuji na to, že základní deska je půdorysně o poznání větší, než P8čka. „Jak se do telefonu vejdou?“, doplňuji svou otázku. To už jsme ale u dalšího stanoviště, kde dostávám záhy otázku na mou odpověď. Desky se rozlamují na menší segmenty a teprve ty jsou těmi základními deskami, které se používají v telefonech.

TIP! Recenze Huawei Mate 7: špičkový velikán

Díly jak pro výrobu základních desek, tak samotných telefonů jsou uloženy v obrovském skladu o patro níže. Ten dokáže plně zásobovat továrnu po dobu několika dní i v případě, že dojde k přerušení zásobování vlivem nepředvídatelných událostí. Komponenty po továrně rozváží vtipní automatičtí roboti, kteří se řídí speciálními páskami na podlaze.

Huawei P8

Po základní desce přichází na řadu samotný telefon. K desce se přidávají postupně další komponenty, od fotoaparátu přes konektory až po modul s displejem. Tato část již probíhá ručně a pracovníci zde provádí jeden úkol, celou směnu. Osm hodin třeba připevňují fotoaparát, každých 20 vteřin jeden. Po dvou hodinách mají nárok na 10 minut přestávky a stojí na měkčeném povrchu. Denně se tu vystřídají dvě takové směny.

Montáž displeje, který mimochodem pro Huawei P8 dodává JDI, se provádí ve speciální skleněné bezprašné místnosti plné větráků, modul displeje se pak musí rovněž přilepit. Mezi jednotlivými fázemi ručního sestavování se nachází robotické části, kde probíhá testování. Každá základová deska, každá komponenta a modul musí projít testováním. „Starají se o to robotické ruce od Mitsubishi, zbytek robotické části je ale čínský a vyvíjeli jsme je my,“ vysvětluje pyšně John. „Každý robot nás stál zase několik milionů yuanů,“ dodává.

Roboti rozvážejí komponenty i testují

Robot vezme celý kus nedokončeného telefonu, vloží ho do testovacího zařízení, které zkontroluje přesnost uložení komponent a jejich bezchybné fungování a pokud je vše v normě, může po několika minutách proces sestavování pokračovat. Na závěr robot vloží modul s komponent do kovového rámu telefonu, který je vám, uživatelům, už důvěrně známý, z druhé stany se přilepí displej a během několika vteřin je z několika neforemných komponent složen hotový telefon.

Huawei P8
Rozebraný Huawei P8 Lite (zdroj: ifixit.com)

Po připevnění a přilepení jednotlivých částí je potřeba nechat zaschnout lepidlo, což probíhá skoro 24 hodin. Až poté se může pokračovat. Roboti poté vyzkouší jednotlivé funkce telefonu, vše musí perfektně fungovat. Některé testovací procedury, jako třeba test reproduktorů, příjmu Bluetooth, Wi-Fi nebo mobilního signálu, jsou plně automatizované a postarají se o ně roboti, pro některé jsou ale potřeba lidé. Jeden pracovník má třeba za úkol testovat sluchátko a každých několik vteřin si přikládá telefony k oběma uším. Možná proto je má velké jako slon. Probíhá zde například i testování optické stabilizace fotoaparátu a jeho výkonů.

Dívám se zblízka na zobrazované údaje na displejích testovacích strojů, které pracovníci pozorně sledují. „Zpátky, zpátky!“ napomíná mě aktivní malá Číňanka, která pobíhá kolem a má na starosti dohled nad směnou a dodržování pravidel. Bere svou práci vážně a žlutá bezpečnostní čára na zemi je pro ní jako zeď, nesmíme ji překročit ani o píď.

„A co se stane, když některým z testů telefon neprojde?“ „Takový telefon z procesu vyjmeme a předáváme technikům, aby se podívali na to, kde je přesně problém. Většinou se tomu podaří přijít na kloub a telefon potom vracíme do testovacího procesu,“ odpovídá John. Stává se to však jen zřídka a velmi výjimečně dochází k tomu, že by byla nějaká komponenta byla zcela vadná a telefon by se musel z výrobního procesu zcela vyřadit.

13 hodin čínské telenovely

Po dobu 13 hodin pak probíhá finální testování, kdy jsou telefony uloženy do velkého boxu s teplotou 38 stupňů. Telefony zde přehrávají FullHD video se zvukem, restartují se a provádějí další úkoly. Má se zde prověřit, že vše funguje, jak má i při zatížení.

Na displejích telefonů zde běží nějaká čínská telenovela a já se ptám Johna „kdo vybírá filmy, co se na telefonech při testování pouští?“ John krčí rameny a zřejmě jsem ho uvedl do rozpaků tím, že jsem narazil na věc, kterou neví.

Nepřehlédněte: Recenze nejnovějšího modelu Huawei Mate S

Telefony, které projdou všemi testy už zbývá jen zkontrolovat, zda mají správný firmware, veškerá označení a další náležitosti, a poté probíhá balení. Věděli jste, že Huawei má dokonce speciální designérský tým, který navrhuje pouze prodejní balení výrobků? Stroje krabičky složí a lidé do nich pak vloží telefony. Těsně před vložením do kartonových krabic probíhá ještě vážení. Velmi přesný přístroj každou krabičku zváží a zjistí, zda není těžší nebo lehčí, než má být. To by znamenalo, že například někdo zapomněl do krabičky něco přidat. Váha je natolik citlivá, že by měla poznat například i chybějící sponku na vyjmutí šuplíčku SIM karty.

Za zlepšovací návrh je odměna

Na konci výrobní linky těsně před balením do mikrotenové fólie nám pak John hrdě ukazuje podivně vypadající přístroj s pohybujícím se ramenem zabaleným do alobalu a vysvětluje. „Tohle navrhli a vyrobili sami zaměstnanci pracující v této části linky.“ Huawei totiž aktivně podporuje zaměstnance, aby přicházeli se zlepšovacími návrhy tím, že jim na konci každého roku vyplatí prémie spočítané podle toho, kolik peněz daný zlepšovací návrh pomohl společnosti ušetřit peněz.

Huawei P8

Panuje zde přísná kontrola a obsah každé krabice je před jejím zalepením vyfocen. Žádný mobil se tak nemůže záhadně ztratit. Takových linek, na jejichž konci vypadne zabalený telefon, je tu 20 a každá vyrobí denně 1200 telefonů. Celkový čas výroby telefonu je 2 až 3 dny, podle modelu. Většinu času totiž zabere zasychání lepidla a testování, samotný proces sestavení je naopak otázkou několika málo desítek minut.

A co až se začne vyrábět nový model Mate 8? Pouhých 10 minut stačí ke změně cartrigí (náplní s komponenty) v části výroby základní desky a celou výrobní linku lze pro jiný telefon upravit za 2 hodiny. Není tu času nazbyt, Huawei musí plnit ambiciózní plán vyrobit 100 milionů telefonů ročně.

Diskuze ke článku
Hop
Do nadpisu bych doplnil sloveso se. Huawei P8 "se" vyrábí 3 dny. ;)
viktor
To jsou ale amateri. Apple umi vyrobit iphone za 1 den.
nezmar
takze Huawei v P8 pouziva zrejme rovnaky displej ako xperie Z2 - Z5. 5,2 palca od Japoncov JDI :)
Petr Kropáč
Petr Kropáč
Teď vím čím můj miláček P8 prošel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze