Jak se rodí elektronika? Zjišťovali jsme to v San Franciscu

reportáž
1
Jak se rodí elektronika? Zjišťovali jsme to v San Franciscu

V ruce máte svůj telefon, sluchátka nebo jinou elektroniku a používáte ji s naprostou samozřejmostí. Na konkrétním výrobku něco milujete, něco vám nesedí, něco nenávidíte. Napadlo vás někdy, jak vlastně ale produkty vznikají? Proč mají třeba právě vaše sluchátka takový tvar, jaký mají? Kdo o tom rozhoduje, kolik lidí a jak dlouhý je proces vývoje?

To jsme zjišťovali přímo v San Franciscu, v sídle designového centra Samsung Design America, které se nachází asi hodinu jízdy od Sillicon Valley, kde má Samsung hlavní vývojové a kancelářské prostory v USA, jen pár minut jízdy od dalších gigantů, jako je Facebook, Google nebo Apple. Ostatně Samsung v USA zaměstnává přes 23 tisíc lidí.

Samotné kanceláře Samsung Design America však nesídlí v žádné pompézní budově, ale v poměrně nenápadném poschodovém domě v srdci kalifornského San Francisca. Sem se designové centrum přesunulo v roce 2012, předtím sídlilo v Los Angeles.

Takto vypadají prostory Samsung Design America, ve kterých vznikly výrobky, které máte možná právě teď na ruce

Je to jedno z mnoha designových center, které Samsung po světě má. Další najdeme v Londýně, Pekingu, Novém Dílí nebo v Japonsku, hlavní ústředí je samozřejmě v jihokorejském Soulu. Pokud si myslíte, že designová centra jen poslušně plní společně to, co jim neordinuje matka v Koreji, hodně se mýlíte. Centra fungují hodně jako samostatné jednotky, mnoho nápadů přichází přímo od nich a častokrát mezi sebou dokonce i soutěží, to když dostanou zadání na vývoj shodného produktu a vyhraje pobočka, která přinese nejlepší řešení.

Samozřejmě ale není výjimkou, když některá centra spolupracují na větším projektu nebo dostanou přímo zadání ze Soulu. Ten řekne „Chceme to tak a tak, doručte do 4 měsíců“. Ano, i takto krátkou dobu může trvat vývoj produktu od úvodní fáze se skicami po hotový produkt – příkladem je Samsung Galaxy View, který vyvinuli právě v Samsung Design America a kompletní vývoj trval jen 3 měsíce. Je to místní rekord.

Část práce designérů pak zabírá „dívání se do budoucnosti“. Vymýšlení konceptů, které se teď zdají být šílené, ale za 5 až 10 let mohou být technicky možné a proveditelné. Nápady sbírají na konferencích i meetupech, právě proto je Samsung Design America umístěn v srdci technologického pokroku v San Franciscu, kousek od Sillicon Valley.

Od skici na zápěstí vede dlouhá cesta

Většinu práce místnímu, překvapivě malému dvacetičlennému týmu designérů, ale zabírá návrh produktů, které půjdou co nejdříve do prodeje. Samsung Design America má na starosti zejména wearables Gear nebo sluchátka Level. Dokonce jsme se potkali přímo s designérem, který navrhl sluchátka Samsung Gear Icon X. Sám. To bylo jedno z největších překvapení a zjištění, jak malé týmy lidí produkty navrhují. Většinou to je 2 až 3členný tým s asistencí techniků, který vymýšlí vše – od úvodní skici přes počítačové návrhy, různé tvary, materiály až po funkčnost produktu a závěrečný design. Občas to může být ale i jeden člověk, jako právě u Gear Icon X.

Na začátku jsou skici... Zde konkrétně prvního chytrého náramku Gear Fit

První výrobek, který zde v San Franciscu v Samsung Design America navrhli, je první Gear Fit, fitness náramek, který jsme si mohli poprvé vyzkoušet v únoru 2014. Jeho vývoj trval zhruba rok a pracovali na něm tři lidé. A jak takový proces vypadal?

Začíná se nabíráním inspirace a diskuzí, na koho by vlastně měl být náramek cílen, jaké by měl mít vlastnosti a jak by měl vypadat. Má být pro sportovce, nebo to má být spíše módní doplněk? Často se tyto věci rozhodnou až v průběhu vývoje a pracuje se s mnoha variantami. Samotný proces pak začíná skicováním, jak by vlastně finální náramek mohl vypadat. Skici se často od finálního vzhledu dost liší a nejinak tomu bylo u Gear Fitu. Svůj zakřivený displej, který byl v té době velmi inovativní, si ale ze skic zachoval.

Vývoj prvního Gear Fitu trval zhruba rok a z designového centra na něm pracovali tři lidé

Nositelná elektronika je na návrh mnohem těžší než mobilní telefon. Máte ji totiž neustále na sobě, musí tak být z příjemných materiálů, ergonomicky tvarovaná a přitom se do ní musí vejít všechna elektronika. A to už od počítače nevymyslíte. Tým designérů si tak začal vytvářet různě velké papírové modely, které si dával na ruku. Testoval tak optimální velikost celého náramku, velikost displeje, případné umístění ovládacích prvků tak, aby byly snadno dostupné. Na papírové modely se tiskly i displeje s různým rozlišením a simulovala se tak různá jemnost displeje. Takových papírových modelů byly, a teď se podržte, stovky!

Další krok? Plastové modely vytištěné na 3D tiskárně. Těch si Samsung Design America vyrobil přímo ve svých kancelářích desítky a testoval na nich skutečnou velikost, „masivnost“ a tvar náramků. Zároveň si designéři vytvořili plastovo-papírový prototyp, do kterého umisťovali senzory na různá místa a testovali tak, jak citlivý je například senzor tepu na různých místech na ruce a kde by bylo optimální umísti jednotlivé prvky na náramku.

Po mnoha diskuzích nad správnou velikostí a tvarem přichází na řadu modely vytištěné v 3D tiskárně

Až pak přichází na řadu vytvoření reálných modelů. Ty už se vyrábí v Koreji ve specializované dílně a opravdu mě překvapilo, kolik rozličných designů Samsung tehdy vyrobil. Některé byly pevné po celém svém obvodu a vypadaly spíše jako módní náramek, jiné byly ryze sportovní. Právě k poslední variantě se Samsung, jak všichni víme, u Gear Fitu přiklonil.

Kam a jak správně umístit senzory, třeba ten pro měření tepu? To byl teprve oříšek. Ke zjištění optimálního rozložení sloužil tento speciální model

Velkou složkou vývoje produktu je pak integrace elektroniky a všeho potřebného dovnitř. Nejednou se stalo, že designéři přišli s výrobkem, u kterého se však nesetkali s pochopením techniků, kteří je poslali vy víte kam s tím, že se v žádném případě elektronika do tvaru a velikost, který si designéři vysnili, nevejde. A pak jsou dvě možnosti. Buď se designéři vrací k rýsovacím prknům (těm virtuálním samozřejmě), nebo se obrátí na vedení a přesvědčí ho, že „v tomto původním provedení, jak jsme ho navrhli, to bude opravdová bomba“. A pokud se vedení dostatečně nadchne, vývoj produktu se pozdrží a dá se priorita vývoji součástek, které se do produktu vejdou.

A pokud vše dobře dopadne, zhruba za 12 až 18 měsíců je produkt kompletně hotov a připraven k uvedení na trh. Velmi často se stává, že je produkt představen veřejnosti na tiskové konferenci ještě předtím, než je zcela dokončen. Výrobce tím může často i testovat reakce běžné i odborné veřejnosti a nastavit podle toho správně marketing nebo cenu.

Následují už makety s různými designy a konstrukcemi. U prvního Gear Fitu jich bylo skutečně hodně a je zajímavé zpětně vidět, jak mohl Gear Fit třeba vypadat

Designéři také rádi pracují na dalších generacích produktu, konkrétně třeba Gear Fit 2 vznikal také v San Franciscu. Na základě průzkumu mezi majiteli první generace, recenzí novinářů a interního testování třeba vyšlo, že hlavní problémy první generace Gear Fitu bylo špatné uživatelské prostředí, absence aplikací třetích stran, fungování pouze s Galaxy telefony a také příliš vysoká cena. Naopak líbil se celkově design, zahnutý AMOLED displej a dobrá výdrž baterie. Na tom se dá perfektně stavět a je pravda, že většinu nevýhod první generace Samsung odstranil. U některých produktů se pak designéři zaseknou na jedné věci a trvá jim mnoho měsíců, než zádrhel překonají. Třeba u sluchátek Gear Icon X více než půl roku ladili ideální tvar úchytu v uchu.

Podívejte se na prototypy výrobků, které vznikly v Samsung Design America a nakonec vypadají jinak. Chytré hodinky Gear, sluchátka Level over nebo sluchátka Gear Icon X

A co dalšího z výrobků Samsungu, které třeba používáte, vzniklo v USA? Třeba celá řada sluchátek Level, a to včetně dotykového ovládání, Hodinky Gear S2, Gear Circle nebo právě sluchátka Gear Icon X obou generací. A jak jsme byli svědky, právě se chystá generace třetí, která bude hodně zajímavá. Nemůžeme prozradit sice nic konkrétního, ale máte se na co těšit.

Diskuze ke článku
Řezňýk
A pak přijdou Číňani, rozeberou jeden kus a celé to okopírují. A pan prezident se nezapomene pochválit, že podepsal dohodu, která sem umožní tyto kopie dovážet ve velkém. A lidi jsou strašně nadšený, že si u mimozemšťana v akci koupili herní notebook za 9 999,-. Všichni jsou happy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze