Huawei chce využívat Android i v budoucnu, prohlásila viceprezidentka společnosti

9
Huawei chce využívat Android i v budoucnu, prohlásila viceprezidentka společnosti
  • Hongmeng OS má být určen primárně pro průmyslové použití v rámci IoT
  • Tento systém nikdy neměl nahradit Android

O plánu B společnosti Huawei jsme vás informovali ještě před začátkem ostře sledované bezpečnostní kauzy, kterou rozpoutala vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ta se v květnu rozhodla, oficiálně z bezpečnostních důvodů, zakázat spolupráci amerických firem s Huawei.

Situace se zásadně změnila až po setkání americké hlavy státu s čínským prezidentem Xi Jinpingem, kdy byly vztahy mezi oběma zeměmi opět normalizovány. V průběhu předchozích několika týdnů ovšem internetem kolovaly zmínky o možných názvech údajně připravovaného proprietárního systému společnosti Huawei. Nejprve jsme měli za to, že se má systém jmenovat Hongmeng OS. Ke všemu se nyní vyjádřila senior viceprezidenta společnosti, Catherine Chen, která se nechala slyšet, že vše bylo tak trochu jinak.

Chen se o tuto informaci podělila během rozhovorů s médii v Bruselu a podle jejích slov nebylo nikdy účelem Hongmeng OS nahradit Android. Tento systém byl údajně již od samého začátku vyvíjen primárně pro průmyslové použití v rámci IoT. Navíc se na něm pracovalo již dlouhou dobu před tím, než se v Huawei začalo mluvit o nutném nahrazení Androidu svým vlastním operačním systémem v souvislosti s obchodní válkou s USA.

Hlavní výhodou Hongmeng OS má být jeho jednoduchost, kód tohoto systému totiž obsahuje pouze několik stovek tisíc řádků, na rozdíl od 250 milionů řádků u Androidu, na což upozornil i Richard Yu během veletrhu CES Asia 2019. Další výhodou má být rovněž podstatně nižší latence oproti Androidu, prozradila Chen. Zásadní informací, která zazněla během rozhovorů, je, že Huawei má v úmyslu i nadále používat Android. Něco nám však říká, že práce na „Ark OS“ budou v těchto turbulentních politickoekonomických časech pokračovat i nadále.

Diskuze ke článku
Janek
Ano, opatrné politické vyjádření. Řada dalších států vyvíjejí alternativní OS a nejen proti Androidu, samozřejmě nasadit nový OS a čekat, že okamžitě bude úspěšný je nesmysl. Jedná se o krajní situaci, kdy jiná možnost nebude, pak musí příslušný stát nasadit vlastní řešení, lépe řečeno nařídit vlastní OS a to se mnohým líbit nebude. Potíž je v tom, že žádná jiná firma nešla ve stopách Apple s vlastním uzavřeným systémem, vytvářeným od samého počátku výroby, což je škoda, nevznikla žádná výrazná konkurence.
Karel Kahovec
Ano, nikdy nebyl určen pro mobily, přesto je dnes testován na milionu mobilů. Zjevně je toto vyjádření určeno k uchlácholení amerických spolupracujících firem. Pokud by ale v USA sankce proti Huawei nezrušili...
Karel Kameník
Co to je za blábol v textu? Autor nesleduje žádná media? Čínským prezidentem není Xi Jinping, nýbrž Si Ťin-pching.
Ondra
Takže Čínani v rámci damage control zase lhali, to je teda překvapení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze