HTC představilo cenu a dostupnost pro Vive

3

Virtuální realita je velké téma a každý v branži se snaží představit svoje pojetí, jak by se měla používat. Ani HTC nechce zůstat pozadu a k ruce si bere společnost Valve. Ta je něčemu takovému povolaná, protože její série Half-Life do jisté míry definovala žánr akčních her. Jak tedy vypadají plody jejich spolupráce? Známe i finální prodejní cenu a nejspíše vás bohužel nepotěší.

Systém od HTC není žádná velká novinka. Na letošním CESu byla představena jeho poslední verze, předchozí verzi jsme si mohli dokonce už před rokem v Barceloně vyzkoušet na vlastní kůži a zážitek to byl dechberoucí. Ještě ale nebylo všechno kompletní, kupříkladu ovladače se připojovaly pomocí drátů, což by nebylo pro každodenní používání to pravé. Ovladače jsou ostatně problémem už delší dobu, ale nyní se zdá, že je všechno vyřešeno. Jak tedy vypadá finální verze a kolik bude stát?

Systém nese jméno Vive virtual reality. Běží na systému SteamVR, což nutně nemusí znamenat jeho zaměření jen a pouze na hry, protože Steam toho zvládne daleko více. Kupříkladu se HTC chlubí službou Vive Phone Services. Ta je jakýmsi spojením mezi virtuálním světem a tím skutečným, který reprezentuje váš telefon. I ve virtuální realitě tak můžete pracovat s hovory, zprávami nebo kalendářem.

HTC Vive na oficiálních obrázcích.

TIP! HTC představilo 2. generaci virtuální reality HTC Vive Pre

Další výbava se schovává za označením Vive Pre. Ta umožňuje připojení bezdrátových ovladačů, zapojení kamer, zkrátka vše pro to, abyste se mohli naplno ponořit do virtuálního světa.

TIP! Nejlepší virtuální realita je dechberoucí. Zkusili jsme HTC Vive

Když už mluvíme o obsahu, společně s brýlemi dostanete také dva tituly, abyste si náležitě vychutnali jejich možnosti. První se jmenuje 2050: Job Simulator, který vás zavede do budoucnosti, kde většinu prací vykonávají už jen stroje a lidé si ji mohou vyzkoušet jen skrze virtuální realitu. Fantastic Contraption vám přinese virtuální realitu, ve které můžete stavět stroje a sledovat jejich interakci s okolním světem.

Screenshoty ze hry Job Simulator.

Ale nepůjde jenom o hry. HTC se stará o přitáhnutí vývojářů, kteří systém mohou využít při výuce, obchodu, designu atd.

HTC stanovilo cenu systému na 799 dolarů, tedy 24 000 korun po připočtení daně. Předobjednávky budou spuštěny 29. února, do prodeje se pak zařízení dostane s prvním dubnovým dnem. Vive je první kompletní řešení virtuální reality, které zahrnuje dvojici bezdrátových VR ovladačů, pohybové senzory pro pohyb v místnosti a helmu (HMD – Head-Mounted Display) s integrovanou kamerou a mikrofony. Vive bude v základním balení vybaven dvěma VR tituly. Dostupnost v ČR zatím není známá.

Diskuze ke článku
VR
Uděláte nějaké srovnání virtuální reality, která jde přes telefon (např. Gear VR) a samostatného přístroje jako je toto od HTC? Docela by mě zajímaly rozdíly a zda se vyplatí připlatit. Děkuji
P"cus
Zajímalo by mě proč tam není sklo a snímač gest,zoom aby jsem mohl VR použít i v reálném světě,třeba na fotbale,hokeji,fesťáku atd. kde by to mohlo mít větší využití než jen s hrami a filmy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze