Hackovací nástroj za pár tisíc korun dokáže vyvolat DDoS útok na iPhony i iPady

Hackovací nástroj za pár tisíc korun dokáže vyvolat DDoS útok na iPhony i iPady
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Jedná se o zařízení Flipper Zero za zhruba 7 tisíc korun
  • Může se tvářit jako AirPods či chytrý přívěsek AirTag
  • Na displeji se poté bude neustále objevovat vyskakovací okno, které znemožní zařízení normálně používat

Zabezpečení produktů Apple je všeobecně považováno za velmi vyspělé a i samotný Apple se rád a často chlubí tím, jak fungují nejrůznější bezpečnostní prvky i jaké kroky lze podstoupit například v případě, že vám byl váš MacBook, iPhone či jiný produkt odcizen. Čas od času se však pochopitelně stále najdou experti, kterým se podaří bezpečnost systému prolomit či minimálně poukázat na možná bezpečnostní rizika.


Jedním z těchto případů je i nasazení populárního „hackovacího“ zařízení Flipper Zero na iPhony či iPady. Pomocí něj lze na těchto zařízeních provést DDoS útok, tedy svým způsobem je zahltit tak, aby je nebylo možné normálně používat. K tomu je konkrétně využíváno vyskakovací okno nabádající ke spárování s chytrým přívěskem AirTag či AirPods. Se zařízením Flipper Zero, které je relativně cenově dostupné (stojí zhruba 7 tisíc korun), tak lze komukoliv s iPhonem či iPadem pořádně zavařit a neustále jim odesílat výzvy ke spárování imaginárního přívěsku či sluchátek. Flipper Zero se zkrátka naprogramuje, aby se tvářil jako přívěsek či sluchátka, a poté využívá tzv. Bluetooth Adverisements protokolu, který informuje telefon či tablet o přítomnosti přívěsku či sluchátek v blízkosti.

Operační systémy iOS a iPadOS v tuto chvíli nenabízejí možnost, jak tato vyskakovací upozornění deaktivovat. Tento typ útoku lze přitom provést i po aktivaci letového režimu, neboť ten automaticky nedeaktivuje Bluetooth. Pokud se tak chce uživatel bránit tomuto druhu útoku, je jeho jedinou možností Bluetooth manuálně vypnout sám, což nemusí některé technicky méně zdatné jedince okamžitě napadnout a samozřejmě to i znamená přerušení propojení s jakýmkoliv dalším příslušenstvím, což je přinejmenším otravné. A řešení?

Podle expertů by měl Apple zmenšit vzdálenost, u které dojde k rozpoznání příslušenství v okolí, případně vytvořit možnost tento typ vyskakovacích oken deaktivovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze